Dodržování předpisů? Těžba by byla poloviční, shodují se havíři

  19:15
Pokud by se na šachtách měly dodržovat všechny bezpečnostní předpisy a normy, nevytěžila by se ani polovina z objemu uhlí, které se běžně dostává na povrch, říkají bývalí havíři. A báňský záchranář popisuje, co se děje v dole po výbuchu. Proč například stavba těsnících hrází tak dlouho trvá.
V Dole ČSM na Karvinsku 20. prosince 2018 explodoval metan. Výbuch metanu...

V Dole ČSM na Karvinsku 20. prosince 2018 explodoval metan. Výbuch metanu způsobil devastaci některých důlních pracovišť. | foto: ČTK

„Čidla, která měří koncentraci metanu, se opravdu někdy zakrývají igelitem nebo přesouvají dolů, neboť plyn se drží nahoře. Těžko půjde cokoliv prokázat, protože výbuch a oheň stopy určitě zničil. Maximálně mohou existovat záznamy, že třeba v tom konkrétním místě několikrát čidla těžbu zastavila. Což by svědčilo o tom, že tam problém s metanem byl. A možná proto je pak šidili,“ myslí si horník, který v dole pracoval řadu let, avšak z obavy kvůli možnému trestnímu stíhání či jiným problémům nechce svoje jméno zveřejnit. Redakce ho však zná.

„Šachta je natolik složitý systém, ovlivněný takovým množstvím faktorů, že řídit se na sto procent stanovenými pravidly je téměř nemožné. Odhaduji, že kdyby se mělo jet podle norem, množství vytěžených tun je polovoční,“ konstatuje bývalý horník.

Jeho kolega dodává, že právě party agenturních pracovníků se na rozdíl od kmenových zaměstnanců posílají do problematičtějších, například do teplotně horších úseků. 

„Když takový úsek existuje, svěří se firmě, jako třeba byla teď ta polská. Ona pak automaticky přebírá převážnou část zodpovědnosti za porub i lidi,“ líčí situaci pod zemí muž. 

„Stává se, že někdo začne na šachtě upozorňovat na nedostatky. Na porušování norem bezpečnosti a podobně. Jenže pak se obvykle dozví, že když se mu to nelíbí, může jít,“ doplní muži.

Oba horníci se pak shodují ještě v jednom – za současné poměry v OKD může Bakala. A podle nich nese možná i vinu za neštěstí, které se právě stalo. 

„Po tom, co podnik vytuneloval, si totiž spousta zkušených předáků i havířů vzala odstupné a skončila. Na jejich místa přišli nováčci. A co si budeme povídat, vyznat se v dole, to se člověk nenaučí za rok,“ konstatují bývalí horníci s tím, že Bakala napáchal na celém resortu hornictví neskutečné škody.

Znal jsem je

Bývalý horník Karel Waszut před pár lety z šachty odešel pracovat jinam. „Znal jsem čtyři z mrtvých horníků. Měli rodiny, děti, proto se mi tom těžko mluví,“ uvádí Waszut, který se však dále angažuje ve Spolku krojovaných horníků a pomáhá s pořádáním každoroční sbírky pro rodiny kolegů, kteří přišli při práci o život.

Teď nezbývá než čekat, až v dole dohoří, říká bývalý báňský záchranář

„Po explozi spojené s úmrtím dávali někteří horníci výpověď, nebo skončili v péči psychiatra. Tu hrůzu tam dole si nikdo, kdo to nezažil, neumí představit. Muži, kteří to ustáli a po vyřešení havárie se do práce vraceli, si pod zemí pak počínali s mnohem větším respektem a byli nadmíru opatrní, pozornější.

Jenže jako všude, postupem času pozornost i opatrnost upadá,“ vykládá Waszut s tím, že čidla na měření metanu jsou cejchovaná a o jejich kontrole existují záznamy. „Ale...,“ poznamenal s významnou odmlkou k měřidlům.

Mezi třinácti obětmi jsou i dva muži z Česka. Stanislav byl původem Polák, ale zhruba před dvaceti lety se usadil v Havířově. Kamarádi na sociální síti na něj vzpomínají jako na fanouška Baníku Ostrava. 

„S lítostí vám oznamujeme, že během čtvrtečního důlního neštěstí ve Stonavě přišel o život i jeden z naší havířovské rodiny - Standa. Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Svatá Barboro, ochraňuj naše horníky,“ stojí na profilu fan-clubu Havířov 101 % FCB. Druhou českou obětí byl Martin, který měl se Standou na starosti důlní dopravu. Doma po něm zůstala žena a malý syn.

Dvacet metrů od pekla

Proč tak dlouho trvá báňským záchranářům stavění těsnících hrází, vysvětluje jejich bývalý kolega Josef Chybidziura. 

„Uzavírá se celý okruh, tedy ze vtažné i výdušné strany. Záchranáři postaví v chodbě o průměru 14 až 16 metrů dvě od sebe vzdálené stěny ze dřeva, do nich umístí roury pro odvětrání a mezi ně lijí sádru. Všechen materiál musí dolů dopravit. Neleží tam někde připravený. Vidět nebývá na krok. Pak místo uzavřou poklopy, což se musí odehrát současně u obou prostor, jinak by to mohlo bouchnout,“ zmíní Chybidziura.

OKD by měla odškodnit polské pozůstalé stejně jako české, řekl Babiš

Záchranářské týmy, které se u stavby těsnících hrází střídají, mají na sobě šlehovky, kalhoty odolné proti ohni, kvůli potu speciální froté prádlo a ke chlazení vestu se suchým ledem.

 „A na zádech čtrnáctikilový dýchací přístroj. V některých místech ho musejí sundat ze zad, aby se protáhli a přitom dávat pozor, aby si z úst nevytáhli masku. Je to náročné a nebezpečné. Zásoby kyslíku nevydrží všem stejnou dobu. V průměru 2,5 hodiny. Kdo totiž dělá těžší činnost, má ho vyčerpaný dříve. Jakmile někomu klesne kyslík na dvacet procent, musí celý tým ven a nechat se vystřídat,“ poznamená bývalý záchranář s tím, že do místa výbuchu vedou kabely, přes které se odebírají vzorky, měří tlak a provádějí se další odborné činnosti. A čeká se na příznivé podmínky.

„To může trvat i měsíc. Ne všechny mrtvé horníky bude možné dohledat. Pokud se nacházeli v epicentru, dvacet metrů od pekla, jak se říká, kde se topí i železo, najde se spíše jen plech z jejich lampy,“ podotkne Chybidziura. Kdyby podle něj došlo k výbuchu na ranní směně, počet mrtvých mohl být dvojnásobný, protože se v porubu tou dobou pohybuje mnohem více lidí. 

Dobrovolně jeli „na smrt“

Odboráři zmínky o možném nedodržování bezpečnostních předpisů komentovat nechtějí. Dohodli se, že se nebudou vyjadřovat do médií. Jeden z nich však uvádí, že problém s dodržováním bezpečnostních norem bude spíše na straně dodavatelských firem, protože „dělají od tuny“.

V Polsku drží státní smutek za zesnulé horníky, na mši přišly stovky lidí

To si myslí i třetí havíř, který přes deset let fáral tam, kde se stalo neštěstí. „Jednoznačně selhal lidský faktor. Čidla jsou naprosto spolehlivá. Data z nich neustále vidí na dispečinku. Kdyby se některé pokazilo, tak se stejně jako v situaci, kdy metan překročí jedno procento, vypne v celém porubu proud. Prostě je podle mě překryli igelitovým pytlíkem nebo na ně pouštěli vzduch, aby nestáli a vydělali,“ popisuje horník.

Ráno před směnou havíři i předáci nafasují přístroje na měření metanu. „My jsme také někdy čidla překryli, ale hlídali jsme si dvě procenta, ani o fous víc. To by metan maximálně začal hořet. Vybuchuje od 7 do 12, 15 procent, pak už zase jen hoří. Ošidili čidla, jeli takzvaně ‚na smrt‘ a přestali sledovat i další měřící přístroje. Jiná možnost podle mě neexistuje. Pokud porub často stojí, výplata může být poloviční,“ líčí muž a doplní, že roli v tom mohl hrát i alkohol. „Pokud dnes vytáhli alespoň tři mrtvé, uvidíme, jak dopadnou testy.“

Mám dost spekulací, počkejme na vyšetřovatele

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský od začátku spekulace ohledně čidel a dalšího porušování bezpečnosti striktně odmítá. 

„Ať mi kritici dají důkaz, že se někde děje něco nekalého a necháme to prověřit. Celá firma prošla bezpečnostními prověrkami. Nespekulujme, počkejme si. Není pravda, že výbuch zničil všechny stopy. Vyšetřovatelé na to přijdou, až místo prozkoumají. Jsou zkušení, odhalí příčinu neštěstí,“ věří Čelechovský.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Všichni odejdeme. Možná až do Evropy. Ukrajinci z frontových měst řeší, co dál

21. března 2024

Premium Fronta se blíží. A ve městech, které jsou jí na dosah, žijí statisíce Ukrajinců. Jak blízkost bojů...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Třinec uvítal Miss World doma. Pyszková dostala od primátorky šperky a dort

28. března 2024  19:11

Oficiálně nejkrásnější žena světa Krystyna Pyszková se vrátila do rodného města. Poprvé po...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...