Turci se připravují na ofenzivu v Sýrii, chtějí využít odchodu Američanů

Tureckem podporovaní rebelové

Tureckem podporovaní rebelové Zdroj: reuters

Turecko posílá další vojáky a zbraně k syrské hranici. Připravuje se tak na možnou ofenzivu po stažení amerických vojáků ze severu Sýrie, uvedla agentura AFP s odkazem na turecká média. Vyslání posil přichází poté, co Pentagon potvrdil, že rozkaz ke stažení amerických sil ze Sýrie byl již podepsán. Do oblasti již dříve zamířily zejména automobily naložené těžkou technikou a zbraněmi.

Americký prezident Donald Trump a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdogan se v neděli dohodli na koordinaci aktivit v souvislosti s odchodem amerických vojenských jednotek ze Sýrie. Trump na twitteru napsal, že měl s Erdoganem "dlouhý a produktivní" telefonát, ve kterém diskutovali mimo jiné o "pomalém a vysoce koordinovaném" stahování amerických jednotek ze Sýrie. Trump také podle Erdoganova mluvčího Ibrahima Kalina přijal pozvání k návštěvě Turecka. Šéf Bílého domu prý chce přijet během roku 2019, konkrétní datum stanoveno nebylo.

Ještě tento týden budou o sladění operací v Sýrii se svými místními protějšky jednat představitelé americké armády, řekl mluvčí tureckého prezidenta. Uvedl také, že boj proti Islámskému státu nijak nepoleví a že Turecko bude úzce spolupracovat i s Ruskem, které v Sýrii podporuje tamního prezidenta Bašára Asada.

Své pozice v oblasti okolo města Manbidž na severu Sýrie posílily i Tureckem podporované syrské síly, uvedl dnes mluvčí povstalců. "Včera jednotky Syrské národní armády mířily směrem k frontě u Manbidže a předběžně zaujaly pozice v přípravě na bitvu," řekl agentuře Reuters mluvčí hlavní povstalecké skupiny podporované Tureckem, která v oblasti operuje. Americké jednotky ale v Manbidži stále zůstávají a Turky podporované povstalecké síly nemají v plánu nijak postupovat, dokud se Američané z oblasti nestáhnou, dodal mluvčí.

Ankara a Washington se dohodly v červnu že se kurdské milice, které se podílely na osvobození Manbidže od Islámského státu v roce 2016, z města stáhnou. Od 1. listopadu pak začaly ve městě působit společné americko-turecké hlídky. Ty měly snížit pravděpodobnost nepřátelských akcí mezi jednotlivými skupinami, které v regionu působí.

Ústřední silou dosud podporovanou USA bojující proti Islámskému státu v Sýrii je koalice SDF, v jejichž čele stojí kurdská milice YPG. Za pomoci amerického letectva a speciálních jednotek se jim podařilo osvobodit od džihádistů rozsáhlá území. Ankara ale kurdské bojovníky považuje za teroristy a tvrdí o nich, že jsou prodlouženou rukou hnutí PKK, které v jihovýchodním Turecku vede po desetiletí ozbrojený boj proti vládě.

Kurdové tvrdí, že po odchodu Američanů bude následovat protikurdská turecká ofenziva, která odčerpá jejich síly z boje proti Islámskému státu. Pohrozili také, že nebudou schopni dál střežit stovky zadržených bojovníků IS a jejich rodiny.