Trump nečekaně navštívil Irák, obhajoval stažení vojáků ze Sýrie

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií nečekaně přiletěli do Iráku, aby poděkovali americkým vojákům, kteří tam slouží. Informovaly o tom světové agentury. Během návštěvy Trump znovu obhajoval své rozhodnutí o stažení amerických vojáků ze Sýrie.

Odchod amerických sil ze Sýrie oznámil prezident minulý týden ve středu s odůvodněním, že Islámský stát je tam už poražen. V reakci na toto rozhodnutí rezignoval ministr obrany James Mattis. Trumpův krok šokoval i některé americké zákonodárce a spojence. Mnozí ho označili za zradu syrských Kurdů. Francie v reakci na Trumpovo rozhodnutí uvedla, že hodlá v Sýrii vojensky působit i nadále a že Islámský stát byl sice oslaben, ale že je v Sýrii stále přítomen.

Jak Trump nyní popsal, svým poradcům již dříve řekl, že chce ze Sýrie odejít, oni ho ale přesvědčili, aby tam Američané ještě zůstali. Nakonec ale stejně rozhodl o stažení asi 2000 vojáků. "Myslím, že spousta lidí začne přemýšlet jako já. Je načase začít používat hlavu," řekl Trump novinářům na základně západně od Bagdádu, kde spolu s manželkou strávili tři hodiny s americkými vojáky.

Při cestě zpět do USA se má Donald Trump ještě zastavit na americké základně Ramstein v Německu, uvedla agentura Reuters.