Varování o Huawei bereme vážně, říká teď Babiš. Čínský velvyslanec prý schůzku popsal nestandardně

jednání o Huawei

Varování o Huawei bereme vážně, říká teď Babiš. Čínský velvyslanec prý schůzku popsal nestandardněNOVÉ
Andrej Babiš na čínském velvyslanectví Foto:

Foto: Velvyslanectví Čínské lidové republiky/Facebook

2
Domov
Echo24
Sdílet:

Jednání čínského velvyslance Čang Ťien-mina je podle premiéra Andreje Babiše velice nestandardní. Za neobvyklý označil především způsob, jakým se diplomat vyjádřil o jejich nedělní vzájemné schůzce, uvedl to pro server iRozhlas. Číňané po jednání uvedli, že stanovisko, které varuje před čínskými společnostmi Huawei a ZTE, není oficiálním stanoviskem české vlády. Podle Babiše bude vláda o problému jednat, na program by se měl dostat 7. ledna.

Podle Babiše je nestandardní způsob, kterým Číňané schůzku komentovali. „Čínský velvyslanec komentoval neobvykle a veřejně schůzku, o kterou urgentně žádal, a kde velice nestandardním způsobem vyjádřil stanovisko čínské strany,“ uvedl premiér pro server.

Podle Číňanů Babiš na schůzce uvedl, že postoj Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost není stanoviskem vlády. Babiš však slova čínské strany mírní – dle svých slov na schůzce pouze zdůraznil, že je NÚKIB nezávislou institucí.

Bezpečnostní hrozby spojené s používáním technologií, na něž úřad v minulých dnech upozornil, vláda podle Babiše nepodceňuje. „Varování NÚKIB bere vláda vážně a odpovědně. Od úřadu si vyžádala dodatečné informace, které má předložit na vládu 7. ledna,“ uvedl premiér.

Schůzka mezi českým premiérem a čínským velvyslancem proběhla v neděli, setkání se konalo na žádost Číňanů, kteří o průběhu jednání následně informovali.

Čína: Varování se nezakládá na skutečnosti

Čínská ambasáda ve svém prohlášení uvedla, že varování se „nezakládá na skutečnosti“, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu protestuje. „Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem,“ napsala ambasáda.

Firma věří, že žádná obchodní spolupráce se současnými nebo potenciálními zákazníky a partnery v České republice nebude zasažena. „Naše celosvětová reputace, obchody a investice by neměly být poškozovány podobnými nepodloženými obviněními,“ uvedl James Li. „Kybernetická bezpečnost je a zůstane naší nejvyšší prioritou,“ dodal.

NÚKIB minulé pondělí varoval, že hardware i software značek Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei to odmítla a vyzvala k předložení důkazů. Babiš původně nařídil, aby se zařízení této firmy zbavil i úřad vlády. V pátek ale uvedl, že takový krok byl unáhlený, protože NÚKIB svoje varování zpočátku nedostatečně vysvětlil.

Čtěte také: Neodpovědný a servilní. Opozice kritizuje Babišův postoj k Huawei a ZTE

Nepřekvapivé, standardní, označují vesměs politici Zemanovo poselství. Babiš a Filip ocenili pochvaly

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články