‚Stojíme na okraji propasti.‘ Šéf Ruské antidopingové agentury žádá Putina o pomoc

Šéf Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Jurij Ganus požádal prezidenta Vladimira Putina, aby pomohl s předáním klíčových dat z moskevské laboratoře inspektorům Světové antidopingové agentury (WADA). Pokud k tomu do 31. prosince nedojde, může být RUSADA znovu suspendována.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Jurij Ganus

Šéf Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Jurij Ganus | Foto: Alexander Zemlianichenko | Zdroj: ČTK/AP

Stojíme na okraji propasti, a proto vás žádám, abyste ochránil současnost a budoucnost našeho čistého sportu, současnou a budoucí generaci sportovců, uvedl Ganus v emotivním prohlášení směrem k ruskému prezidentovi Putinovi.

Světová antidopingová agentura doporučila zrušit ruskou suspendaci za státem organizovaný doping

Číst článek

WADA zrušila podmínečně suspendaci ruské antidopingové agentury letos v září. Jednou z podmínek bylo, aby RUSADA umožnila do konce roku přístup k datům z laboratoře, jež by mohla přispět k objasnění státem řízeného dopingu v ruském sportu.

Představitelé WADA nicméně před Vánoci odjeli z Moskvy bez záznamů, neboť se na jejich předání s ruskými úřady nedohodli. Rusové totiž trvali na tom, aby vybavení inspektorů WADA mělo certifikáty vyhovující ruským zákonům, což byla podmínka, o které světová agentura údajně předtím nevěděla.

Pokud RUSADA, základ ruského antidopingového programu, znovu přijde o svůj status u WADA, povede to k izolaci ruského sportu, uvedl Ganus.

Současná situace není udržitelná a vyžaduje okamžité řešení, dodal.

RUSADA byla suspendována od roku 2015 téměř tři roky kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v ruském sportu. Na letošních ZOH v Pchjongčchangu nesměli ruští sportovci startovat pod státní vlajkou a pouze jako vybraní jednotlivci mohou závodit na vrcholných akcích ruští atleti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme