Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Byt v domě s puškařskou tradicí pojaly designérky v eklektickém duchu

  1:00
Originálně pojatý interiér bytu navazuje na tradici založenou původními vlastníky domu. Designérky tu vytvořily koncept, který propojuje jednotlivé místnosti. Návštěva byla fotografována pro časopis Domov.
Obývací pokoj s křesílky a stolkem na subtilních dřevěných nožkách je zařízený...

Obývací pokoj s křesílky a stolkem na subtilních dřevěných nožkách je zařízený v retrostylu. Rozkládací pohovka slouží ke sledování televize. | foto: Tomáš Dittrich

Rodina majitelů se rozhodla k postupné renovaci činžovního domu v centru Prahy. V 19. století tento dům patřil puškařům Lebedovým, o jejichž věhlas se zasloužil zakladatel rodového řemesla Antonín Vincenc Lebeda. Jeho firma ručně vyráběla a dodávala zbraně pro ty nejbohatší zákazníky po celé Evropě, včetně tří rakouských císařů.

Další zajímavé rozhovory a návštěvy najdete v časopise Domov.

Lebedovy pušky byly oblíbené také jako luxusní dary tehdejším významným představitelům šlechty a politiky. Po Antonínovi postupně převzali živnost jeho synové. S rozvojem strojové výroby však rodinná firma nedokázala obstát v konkurenci a nakonec zanikla.

Současní majitelé domu potřebovali nedávno zrekonstruovat jeden z bytů, který byl ve špatném technickém stavu. Obrátili se na zkušené designérky Gabrielu Hámovou a Alžbětu Macíkovou ze studia Design Friendly, které po řadě konzultací vymyslely zajímavou koncepci vycházející z historie domu. Byt má dispozici 2 + 1 a vysoké stropy, typické pro činžovní domy z počátku 19. století.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Byt s příběhem

Každá místnost bytu je pojata odlišně a dohromady tvoří celek v eklektickém duchu. Ten umožňuje spojovat nábytek a doplňky z různých období a vytvářet z nich originální sestavy.

Růžově vymalovaný obývací pokoj s televizí a dřevěným psacím stolem je například inspirovaný 60. a 70. léty 20. století. Dobu vzniku tohoto interiéru připomíná štukový strop.

Rozkládací sedačka navržená na míru a nově čalouněné křesílko doplněné lampou působí vzdušně, průhledná designová židle Ghost značky Kartell kontrastuje se solidním dřevěným sekretářem. Stěnu nad pohovkou oživují grafiky s modely pušek, které pocházejí z rodinné dílny Lebedových.

Historické pojetí

Docela jiné pojetí má prostorná ložnice koncipovaná v zámeckém stylu. Stěny pokrývá benátský štuk a zeď za lůžkem zdobí výrazná historizující tapeta od firmy Morris (zakladatel značky, William Morris, byl v devatenáctém století významným představitelem anglického hnutí Arts & Crafts).

Lovecké motivy mají připomínat puškařskou tradici někdejších vlastníků domu. Vzor tapety se stal také námětem obrazu pověšeného proti oknu. Do ložnice byly záměrně vybrány starožitné kousky, designérky je však pojaly originálně a například noční stolky nechaly přetřít na zlatý odstín. Unikátní je také velké zlaté zrcadlo v bohatě zdobeném rámu.

Zámeckou atmosféru kromě tapety podtrhují také závěsy, starožitná postel a štukový strop se zlatými detaily.

„K nápadu využít motivy lesa a lovu nás přivedla rozeta na stropě se stylizovanými borovicovými šiškami, do jejíhož středu jsme umístily osmiramenný křišťálový lustr,“ přibližuje Gabriela Hámová vznik koncepce.

Menší kuchyňka, zařízená stylovou linkou, má jednu stěnu opatřenu popisovatelnou tabulovou barvou. Vyřezávané židle v jídelním koutě a polička na zdi připomínají český selský nábytek. Stejná světlá dlažba propojuje kuchyni s dlouhou chodbou.

Originální výmalba

Také chodba vymalovaná dvěma odstíny, dole šedým a nahoře zlatožlutým, působí noblesním zámeckým dojmem, který ještě podtrhuje široké zrcadlo a černý nábytek. Zajímavý solitér tu představuje konzolový stolek, který vznikl rozpůlením konferenčního stolku Pavouk ze 60. let od designéra Halabaly.

Také chodba, vymalovaná dvěma odstíny speciální stěrky San Marco v šedé a zlatožluté barvě, působí noblesním dojmem a propojuje zdobné s industriálním.

Koupelna se sprchovým koutem, sousedící s kuchyní, je prostorná a pohodlná. Mechový odstín výmalby horní části zdí a stropu ladí s tmavě zelenou barvou ložnice. Obytné místnosti mají dřevěné parketové podlahy, které bylo potřeba nově položit, protože původní se nedaly zachovat a opravit.

Podlahu v obývacím pokoji pokrývá velký perský koberec. Designérkám se podařilo vtisknout interiéru osobitost a zároveň vyzdvihnout některé zajímavé detaily.

Studio Design Friendly

„Ke každému interiéru se pokoušíme přistupovat individuálně a vystihnout místní genius loci. A to se tady, jak doufáme, podařilo. Samozřejmě se snažíme plnit přání klientů, často je ale vzájemnou diskuzí přivedeme na úplně novou myšlenku a najdeme společně řešení, které by je ze začátku vůbec nenapadlo. Čím více si s klienty porozumíme, tím lepší může být výsledek. Chceme ukázat, že design není jen pro pár vyvolených. Během této práce jsme měly poměrně volnou ruku. Baví nás kombinovat nové kousky se starožitnými, které necháváme zrenovovat, nově natřít nebo očalounit. Tímto způsobem nevznikají tuctové interiéry, naopak, každý kus je originál,“ říkají Gabriela Hámová a Alžběta Macíková.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:
  • Nejčtenější

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

2. května 2024

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného...

Dům, kde je promyšlený každý detail, od kliky až po sprchový kout

3. května 2024

Dům na Dlouhém mostě, navržený architektem Zdeňkem Melicharem, ztělesňuje moderní pojetí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Majitel nepřevzal mou výpověď z nájmu. Prý není důvod odcházet a mám platit

7. května 2024

Premium Pronajala jsem si byt, do kterého zatéká. Pronajímatel s tím nic nedělá, a tak jsem podala...

Architekti mladé rodině šetřili peníze. V domě využili vše původní, co mohli

30. dubna 2024

Nový příběh starého domu se začal psát v roce 2018. Stojí na rohu ulice v klidné lokalitě na okraji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V červenci podepsali a před Vánocemi bydleli. Mělo to ale jednu nevýhodu

2. května 2024

Matúš, Ivana a jejich dvě děti si na samém konci okrajové části rovinatých Košic postavili na...

Navrhl domy pro Mars i Měsíc, využít je mohou i chudí v Africe a Indii

7. května 2024

Architekt Nader Khalili navrhl konstrukční systém Earthbag „SuperAdobe“. Vyvinul ho v reakci na...

Majitel nepřevzal mou výpověď z nájmu. Prý není důvod odcházet a mám platit

7. května 2024

Premium Pronajala jsem si byt, do kterého zatéká. Pronajímatel s tím nic nedělá, a tak jsem podala...

Dům s interiérem v černé a šedé není nudný ani studený, přesvědčte se

6. května 2024

Třípodlažní rodinný dům volal po rekonstrukci, proto majitelé oslovili ateliér BekArch. Architekti...

Havlíčkovy sady ve Vysokém Mýtu prošly unikátní obnovou. Středobodem je fontána

6. května 2024

Město Vysoké Mýto se před deseti lety pustilo do jedinečného projektu – obnovy historických parků,...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...