Jaký byl rok 2018 na trhu práce? Vítězem je zaměstnanec

aktualizováno  11:11
Firmám se daří, zvyšují mzdy, ale trápí je zoufalý nedostatek pracantů, shodují se experti. Otázku, jaký byl letošní rok na trhu práce, jsme položili odborníkům, personalistům i generální ředitelce Úřadu práce ČR.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

„Stoupá hrubý domácí produkt, firmy nestačí plnit zakázky, stoupá vývoz, převažuje optimistická nálada, rostou investice, ale zůstávejme ‚bdělí a ostražití‘, stále více ekonomů varuje před krizí, ač jsme zatím ve fázi hádání z kávové sedliny, kdy a jak nás zasáhne,“ odpovídá šalamounsky Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Martin Ježek, obchodní ředitel, personální agentura Grafton Recruitment:
Letošním vítězem pracovního trhu jsou jednoznačně zaměstnanci. Rekordně nízká nezaměstnanost totiž nahrává všem lidem, kteří se chtějí kariérně či finančně posunout. Dokonce i těm, kteří dříve patřili mezi opomíjené skupiny, ať už se bavíme o generaci 50+ či handicapovaných pracovnících, kteří ze zdravotních či jiných důvodů potřebují zkrácené úvazky.

Již druhým rokem musí firmy plošně zvyšovat mzdy, aby si udržely lidi a byly konkurenceschopné. Růst mezd meziročně zrychlil a dá se očekávat, že akcelerace bude pokračovat i v příštím roce. Zaměstnavatelé mají naopak pozici poměrně těžkou, zvlášť pokud chtějí růst a nepatří mezi známé a oblíbené značky. Svou menší známost pak musí vyvažovat lepší nabídkou finančních podmínek, pracovního prostředí a benefitů. Složitou situaci na českém trhu práce řeší také náborem cizinců a výraznými investicemi do robotické automatizace.

Nesnadnou roli aktuálně mají i samotní personalisté. Nejenže musí čím dál více pracovat s pasivními kandidáty, tedy těmi, kteří aktivně práci nehledají, ale zároveň obsazovat pozice, které vznikly s rozvojem technologií a robotiky a dříve vůbec neexistovaly.

Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa Skupina ČEZ:
Nezaměstnanost je rekordně nízká, což je samozřejmě dobrá zpráva pro společnost i pro ekonomiku. Na druhou stranu jde o situaci, kdy je pro firmy stále těžší najít kvalitní pracovníky. To platí dvojnásob o lidech s technickým vzděláním, protože počty absolventů těchto oborů postupně klesají.

Může se hodit

Jsem každopádně hrdá na to, že i v této nelehké situaci si Skupina ČEZ udržuje to nejvyšší renomé. Například v anketě o nejžádanějšího zaměstnavatele jsme se letos mezi studenty umístili na první příčce. Rovněž nám již druhým rokem po sobě klesá fluktuace zaměstnanců. Osobně mě velmi těší i to, že se nám daří lákat do energetiky ženy. V následujících několika letech nás čeká velká generační obměna v energetice, na kterou se už nějaký čas intenzivně připravujeme.

Bohdan Wojnar, člen představenstva za oblast řízení lidských zdrojů ŠKODA AUTO:
Automobilový průmysl prochází radikální změnou s ohledem na nástup elektromobility, digitalizace či autonomního řízení. Současně je na pracovním trhu v České republice akutní nedostatek kvalifikovaných uchazečů s technickým vzděláním či IT specialistů, což vytváří zásadní bariéru pro budoucí růst a konkurenceschopnost českých strojírenských firem.

Tradiční konkurenční výhody mizí, je potřeba daleko více investovat do nových kompetencí a moderního vzdělávacího systému. Proto provozujeme vlastní střední odborné učiliště strojírenské, kde žáci i zaměstnanci získávají mimo jiné znalosti související s elektromobilitou, která je pro nás klíčová pro budoucí výrobu elektrických vozidel v našich závodech.

Jitka Hejduková, ředitelka sekce zaměstnavatelské, Svaz průmyslu a dopravy ČR:
Situace na trhu práce byla z hlediska zaměstnavatelů celý rok kritická. V dubnu letošního roku poprvé překročil počet volných míst, které firmy nabízejí, počet uchazečů o práci, které evidují úřady práce. V listopadu firmy poptávaly 323,5 tisíce lidí. Na úřadech práce je zaregistrovaných ale jen 215 tisíc uchazečů o práci.

Tuto napjatou situaci na trhu práce pocítily firmy rostoucím tlakem na zvyšování mezd. Meziročně mzdy vzrostly v průměru o osm procent. To je víc než růst produktivity práce ve firmách. Dlouhodobě je takový vývoj neudržitelný. Při vší této bídě zaměstnavatelé přivítali, že vláda rozšířila program legálního zaměstnávání cizinců z Režimu Ukrajina o Režim ostatní státy, přes který mohou podniky zaměstnat kvalifikované lidi ze Srbska, Mongolska a Filipín.

Tomáš Surka, managing partner, personálně-poradenská společnost Devire: 
Rok 2018 přinesl řadu rekordů. Rekordně vysoká byla zaměstnanost. Řada zaměstnavatelů flexibilně zareagovala na nedostatek pracovních sil a přikročila k úpravě svých požadavků, aby odpovídaly současnému trhu práce. Tak například už tak striktně nevyžadují úplnou profesní způsobilost, dosaženou úroveň vzdělání, získání konkrétní kvalifikace a praxi v oboru nabízeného pracovního místa.

Důležitý je pro ně především zájem nových zaměstnanců o danou pozici, ochota učit se novým věcem, spolehlivost, flexibilita a chuť pracovat. Zaměstnavatelé si je sami zaškolují a pracují s nimi mnohem intenzivněji, například pro ně pořádají kurzy, školení apod.

Vyšší počet pracovních nabídek znamená vyšší šance na nalezení vhodného zaměstnání. Pokračoval trend, který v Česku započal již v předcházejících letech: mzdy razantně rostou a zároveň se zvyšuje počet míst, na která je problém najít odpovídající pracovníky.

Role personálních oddělení proto hraje čím dál podstatnější roli v každé organizaci, personalisté musí inovovat a neustále urychlovat a zefektivňovat nábory. Pokud však velmi rychle rostoucí mzdy nedoplníme zrychlením růstu produktivity práce, hrozí odliv firem do zahraničí.

Rok 2018 byl také ve znamení významného navyšování počtů zaměstnanců z ciziny. Důvodem nejsou úspory nebo neochota firem navyšovat mzdy, jak se snaží tvrdit odbory a někteří politici, ale skutečnost, že se pro mnohé společnosti stává nábor cizinců jedinou šancí, jak udržet růst výroby, nebo alespoň nestagnovat.

Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR:
Česká ekonomika se stále drží v dobré kondici. Nadále trvá masivní zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance, a to napříč všemi obory. Z evidence úřadu práce odchází už řadu měsíců více uchazečů o zaměstnání, než do ní přichází.

Josef Středula, předseda Českomoravská konfederace odborových svazů:
Vývoj na českém trhu práce je velmi optimistický. V roce 2018 dokonce poprvé dochází k jevu, kdy počet registrovaných nezaměstnaných je nižší než počet nabízených volných pracovních míst. To jsou pro odbory a trh práce velmi pozitivní čísla.

Přes tento optimismus však odbory trápí několik problémů, především stále nízká úroveň českých mezd. Tam, kde odbory uzavírají s vedením kolektivní smlouvy, berou zaměstnanci v průměru v ročním vyjádření o téměř padesát tisíc korun více. Dlouhodobě sleduji nabídku úřadů práce a často jsem zděšen nabízenou nízkou mzdou. Vidíme za tím snahu některých podnikatelských struktur tato místa obsadit levnou pracovní silou a otevřít větší prostor pro dovoz zahraničních zaměstnanců. Tím bohužel zvyšují potenciál pro sociální dumping. Nelze opomenout také problém dlouhodobého neřešení exekucí zaměstnanců, který negativně ovlivňuje ochotu přijmout nabízenou práci. Přísné podmínky pro oddlužení je vhánějí do pasti prekérní, popřípadě nelegální práce. Dlouhodobý nedostatek některých typů profesí na trhu práce není adekvátně řešen rekvalifikačními programy.

  • Nejčtenější

Podnikání střídaly chyby i ztráty. V Babicích dnes mají úspěšné České tropy

23. března 2024

Podnikatelský příběh Pavlíny Molkové začal před více než třicet lety ve Švýcarsku. „Všimli jsme si...

Ignoruje vás kolega v práci? Jak poznat pasivního agresora a jak se mu bránit

25. března 2024

Očekáváte a potřebujete od kolegy spolupráci, místo toho se setkáváte jen s tím, že nedodržuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto nabourané na parkovišti. Kdo uhradí škodu?

29. března 2024

Poškozená vozidla na parkovištích v sídlištích, u obchodních domů, sportovních center či v...

Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se mění. K lepšímu, či horšímu?

22. března 2024

Stěhování, rozvod, vážná nemoc nebo jen možnost ušetřit na splátkách, to jsou důvody, proč se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

Auto nabourané na parkovišti. Kdo uhradí škodu?

29. března 2024

Poškozená vozidla na parkovištích v sídlištích, u obchodních domů, sportovních center či v...

Nákup stavebního pozemku na úvěr a bez zástavy? Pomůže stavební spořitelna

28. března 2024

Pořízení stavebního pozemku je dobrá investice. Ať už jako startovací pozice pro děti, pro uchování...

Vyjednávací síla mladých na trhu práce roste, říká personální expertka

27. března 2024

Premium Vyhlídky absolventů jsou nadějné, říká v rozhovoru personální odbornice Jaroslava Rezlerová. Komu...

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...