Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Oběd prezidenta s premiérem, údajné plagiátoství a stěhování epopeje

Události

  5:59
PRAHA - Prezident Miloš Zeman se sejde s premiérem Andrejem Babišem na tradičním novoročním obědu. Tereza H. obviněná v Pákistánu z pašování heroinu jde opět k soudu. Kongres USA poprvé zasedne v novém složení a bude volit předsedu.

Prezident Miloš Zeman během svého tradičního vánočního projevu. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Oběd v Lánech. Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou poobědvá s premiérem Andrejem Babišem a jeho manželkou Monikou Babišovou. Očekává se, že letos se u slavnostní tabule bude mluvit o případné rekonstrukci Babišovy vlády. Premiér nevyloučil, že by ke změnám v jeho kabinetě mohlo dojít. S jednotlivými ministry chce mluvit. Základem svátečního menu bývá zpravidla zvěřina nebo tradiční český pokrm. Loni i předloni se v Lánech podávala daňčí svíčková pečeně na smetaně s kynutým nebo karlovarským knedlíkem.

Podezření z plagiátorství. Etická komise Filozofické fakulty UK bude jednat o podezření, že se bývalý prorektor Martin Kovář dopustil plagiátorství. Historik, který patnáct let vedl Ústav světových dějin oznámil svoji rezignaci. Kováře obvinila trojice doktorandů, podle kterých Kovář ve dvou svých publikacích opisoval od britského historika Barryho Cowarda, aniž ho uvedl jako zdroj.

Z Brna se stěhuje Muchova Slovanská epopej. Ta byla loni součástí výstavy Alfons Mucha: Dva světy na brněnském výstavišti. Návštěvníci mohli vidět devět pláten z dvaceti. Druhá část epopeje je v pražské Obecním domě. V roce 2020 by se obě části měly spojit v opravené budově Lapadaria na Výstavišti.

V Pákistánu pokračuje soud s Češkou, která byla letos v lednu zadržena v Pákistánu s devíti kilogramy heroinu. Terezu H. zadrželi pákistánští celníci na letišti v Láhauru 10. ledna. Mladá žena tvrdí, že o drogách nevěděla.

Kongres v novém složení. Ve Spojených státech poprvé zasedne Konges v novém složení, které vzešlo z loňských listopadových voleb. Sněmovna reprezentantů na ustavujícím zasedání Kongresu bude hlasovat o osobě předsedy. Demokraté mají v následujících dvou letech většinu ve Sněmovně reprezentantů. Donald Trump se ale stále může opřít o Senát, který i nadále ovládají republikáni.

Útok v autobusu. Soud pokračuje v projednávání kauzy Olegse Lukjanovse a Antonse Maslakse, kteří podle obžaloby zbili spolucestujícího v pražském autobuse. Za vraždu a výtržnictví jim hrozí až 18 a 20 let vězení. Pozůsttalí navíc požadují celkem 2,2 miliónu korun jako nemajetkovou újmu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!