Americká výzva. Podobná příležitost by už nemusela přijít, ví Ondrášek

  10:58
Zdeněk Ondrášek prožívá nejlepší období kariéry. Po vydařených angažmá v Norsku a Polsku podepsal dvouletou smlouvu v americkém Dallasu. Bude tak třetím Čechem v historii, který si zahraje nejvyšší zámořskou soutěž. Ale nechybělo málo a všechno mohlo být jinak. Právě Norsko mu změnilo život.

Zdeněk Ondrášek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ve druhé polovině ledna si sbalí kufry a vydá se vstříc americké výzvě. Ve městě, kde několik českých hokejistů každoročně bojuje o Stanley Cup, se pokusí uzmout titul také. Ne ten hokejový, ale fotbalový. Třicetiletý Zdeněk Ondrášek se totiž upsal fotbalovému klubu z Dallasu.

Jeho cesta do Ameriky začala v Blatné na Strakonicku, kde poprvé kopal do míče, později přestoupil do českobudějovického Dynama. Ještě jako dorostenec zaujal. A hned od své první sezony mezi muži začal střílet góly.

Ligová popularita a peníze mu stouply do hlavy a místo trénování chodil hrát automaty a kouřit. V tu dobu trávil mačkáním blikajících skříněk více času než na hřišti, ale nezadlužil se a pochopil, že potřebuje změnu.

Přezdívají mu Kobra

Před sedmi lety tak přestoupil z českobudějovického Dynama do norského Tromsö a to byla pro útočníka šance, kterou využil. „Přijel jsem tam v březnu. Anglicky jsem uměl akorát pozdravit a všude bylo hrozně sněhu. Norové jsou však velice přátelští a se vším mi pomohli. Věděl jsem, že je nemůžu zklamat, a na moje neprofesionální chování z Čech jsem zapomněl,“ vzpomíná Ondrášek.

V Norsku si musel zvykat na umělou trávu, kterou využívá kvůli počasí většina ligových týmů. V premiérové sezoně nasázel 14 gólů, stal se králem střelců a celou ligu s Tromsö dokázal vyhrát. S týmem se kvalifikoval do Evropské ligy, ve které třikrát skóroval.

ČECH V NORSKÉM TÝMU. Zdeněk Ondrášek z Trömsö (vpravo) svádí souboj s hráči

Na Skandinávském poloostrově úspěšně pokračoval až do ledna 2016, kdy odešel do polské Wisly Krakov. „Chtěl jsem vyzkoušet něco jiného. Krakov je tým s velkou historií, stadiony tu jsou veliké a často zaplněné. Taky jsem chtěl být trochu blíže domovu,” dodává bývalý střelec Dynama.

V Polsku se díky svému tvrdému fotbalovému stylu stal oblíbený u fanoušků. V tomto ročníku patřil mezi nejlepší střelce celé ligy, dostal se až do širšího kádru české reprezentace. Pozvánka k utkání se mu stále vyhýbá.

„Jsem Čech a jsem na to hrdý, byl bych rád, kdybych si svými výkony řekl o místo v užším kádru národního týmu. Už jen to, že jsem v širším výběru, dělá moje rodiče šťastnými,” vypráví Ondrášek.

Na začátku prosince se stal volným hráčem a podepsal dvouletou smlouvu v Dallasu, kde bude hrát nejvyšší zámořskou soutěž. V minulé sezoně, která v Americe skončila minulý měsíc, obsadil Ondráškův nový tým čtvrté místo po základní části a vypadl v prvním kole play off s Portlandem. Ten došel až do finále, kde podlehl Atlantě.

„Po předposledním domácím zápase proti Jagiellonii mi agent řekl, že přijedou manažeři z Dallasu, po utkání jsme si sedli a oni předložili nabídku,“ informuje fotbalista, kterému se díky jeho zabijáckému instinktu na hřišti přezdívá Kobra. „Sledovali mě delší dobu a nabídli skvělé podmínky po všech stránkách,“ dodává.

TĚLO NA TĚLO. Jablonecký Beneš (vzadu) bojuje o míč s Ondráškem z Budějovic.

Ondrášek by měl v týmu nahradit argentinského střelce Maxe Urrutiho, který nasázel v minulé sezoně osm gólů, k nimž přidal jedenáct asistencí, a přestoupil do Montrealu. Český hráč bude v Dallasu spolu se švýcarským obráncem Reto Zieglerem jediným zástupcem evropského kontinentu. Po Luboši Kubíkovi, který dohrával svou kariéru právě v Dallasu, a Bořku Dočkalovi, který září v dresu Philadelphie Union, bude Zdeněk Ondrášek třetím Čechem hrajícím americkou MLS. Kvalita této soutěže jde v posledních letech strmě nahoru, fotbal zažívá v zámoří boom a odcházejí tam i velká jména evropského fotbalu. Mezi posledními třeba Zlatan Ibrahimovič do celku Los Angeles Galaxy.

I to je důvod, proč si Ondrášek vybral právě Ameriku. Domácí zápasy Dallasu navštěvuje v průměru 15 tisíc fanoušků. „Měl jsem ještě nabídky z polské ligy i jiných zahraničních týmů, ale tahle byla zajímavá jak finančně, tak sportovně. Už je mi třicet let a vím, že by podobná příležitost nemusela přijít. Dallas není za rohem a nezajedu si na víkend domů. Je to však šance, o které sní většina fotbalistů, jsem za ni hrozně rád,“ dodává Ondrášek.

Těší se, že vyrazí na NHL a NBA

Trenérem týmu je Američan Luchi Gonzales, se kterým je útočník zatím v telefonickém kontaktu. „Byl se osobně podívat na dvou zápasech v Polsku a říkal, že se mu líbí můj herní styl. Snad budu dostávat šance a předvádět dobré výkony,“ přeje si.

Největším oříškem bylo pro Ondráška bydlení a zda přítelkyně, která má v Krakowě wellness studio, pojede s ním. „Na začátek přípravy 20. ledna odletím sám, zařídím bydlení a všechny potřebné věci, přítelkyně dorazí na konci února, kdy nám začíná sezona, a bude se mnou v Dallasu nastálo. O wellness se bude starat její rodina,“ popisuje Ondrášek.

Ten se kromě fotbalu těší, až pozná americký životní styl. „Hodně sleduju NHL a NBA, takže se půjdu na některé utkání podívat. V našem mužstvu je několik špičkových fotbalistů z národních týmů jiných zemí. Doufám, že se mezi nimi neztratím a budu reprezentovat Česko se ctí,“ říká jihočeský fotbalista.

I když už více jak šest let hraje v cizině, tak nezanevřel na svůj domácí klub z Českých Budějovic. „Dynamo je pro mě srdeční záležitost. Na Střeleckém ostrově jsem se na zápas podívat dlouho nebyl, ale sleduju výsledky na internetu a mezi svátky jsem byl na kafi s Romanem Lengyelem, ten tu byl jako takový můj fotbalový táta. Doufám, že to klukům letos klapne a dostanou se do první ligy,“ přeje si fotbalista.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Berbr zaútočil na šéfy fotbalu. Mohli by vyvádět peníze z asociace, řekl u soudu

26. dubna 2024  17:35

Bývalý místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr při své závěrečné řeči u plzeňskou okresního...

Bez videa na věčné časy? Švédský unikát: kluby odmítly VAR, šéf ustoupil

26. dubna 2024  15:14

Zní to spíš jako závan starých a pro někoho jistě i dobrých časů, než realita současného fotbalu....

Berbrovi obhájci navrhli zproštění viny. Snažili se rozbít verzi státního zástupce

26. dubna 2024  13:29,  aktualizováno  14:25

Se třemi advokáty dorazil na závěrečné řeči k plzeňském okresního soudu bývalý místopředseda...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...