Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ligové týmy se vracejí do práce. Plzeň i Boleslav už absolvovaly testy

  15:15aktualizováno  18:33
Mladá Boleslav zatím bez nejlepšího ligové střelce Nikolaje Komličenka, Plzeň zase bez posil. První ligové týmy zahájily ve čtvrtek přípravu na jarní část sezony fyzickými testy, trénovat začnou později.
Trénink fotbalistů Plzně (ilustrační snímek)

Trénink fotbalistů Plzně (ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Ty testy jsou po volnu vždy takový šok pro tělo. Člověk do toho skočí takovým zápřahem... Jsem rád, že mám ještě zítra volno a trénovat budeme až od soboty, můžu to vydýchat. Druhý den totiž člověk cítí hlavně ty silové testy,“ uvedl plzeňský záložník Aleš Čermák pro klubový web.

Individuální testování hráčů se podobně jako loni v létě skládá z měření kompozice těla, zátěžového testu na běžeckém pásu a silového testu pod dohledem fyzioterapeutů.

Během pátku absolvují testování i tři dosavadní zimní posily Viktorie - francouzský útočník Jean-David Beauguel, konžský záložník Joel Kayamba a slovenský ofenzivní hráč Erik Pačinda. Zapojí se i slovenský útočník Marek Bakoš, který na podzim hostoval v Trnavě.

Příprava

Jak se ligové týmy chystají na jaro

Plzeň zahájila přípravu bez obránce Tomáše Hájka, který odešel na hostování do Mladé Boleslavi. „Po zranění jsem využil nabídky z Mladé Boleslavi, která o mě projevila zájem již v průběhu sezony. Působení v Mladé Boleslavi je pro mě nová výzva. Neříkám, jak dlouho za ni budu hrát, chci se především vrátit do herní pohody, na jakou jsem byl zvyklý,“ řekl během testů na pražské Fakultě tělovýchovy a sportu.

Tam se zatím neobjevili zahraniční hráči Mladé Boleslavi včetně nejlepšího ligového střelce Nikolaje Komličenka. „Někteří zahraniční hráči mají povolený pozdější nástup do přípravy, ale o testy kondiční zdatnosti nepřijdou, pouze je absolvují později,“ uvedl mladoboleslavský klub na svém webu.

Příbram s Jablonským a Pilíkem

Fotbalisté Příbrami vstoupili do zimní přípravy i s Tomášem Jablonským a Tomášem Pilíkem. Oba zkušení hráči budou s týmem trénovat, o jejich případném angažmá se rozhodne později.

Letošní zimní přestávka je kvůli změně herního systému ligy nejkratší v historii. Fotbalové jaro začne 8. února.

Jedenatřicetiletý Jablonský, který nejčastěji nastupuje na levém beku, má na kontě 190 prvoligových zápasů za Slavii, Bohemians, Kladno, Jablonec a Brno. Působil také ve Slovanu Bratislava. Naposledy hrál za třetiligové Zápy. „Dostal šanci vybojovat si angažmá v našem klubu,“ uvedla Příbram na webu.

S týmem trénuje i Pilík, který patří k výrazným osobnostem příbramského fotbalu. Po odchodu do Brna v létě 2017 koketoval s návratem do Příbrami už loni v létě, ale tehdy se rozhodl vyzkoušet zahraniční angažmá v Honvédu Budapešť. Tam na podzim odehrál jen 460 minut v maďarské lize a nyní se vrací do Čech. „Přípravu začne v Příbrami, přičemž jeho další působení bude v jednání,“ oznámil klub.

K dvanáctému týmu ligové tabulky se připojili i navrátilci z hostování Lukáš Ric, Jiří Januška, Roman Vávra a Rostislav Jandera.

Ostrava zahájila přípravu i s Kuzmanovičem

Už s první zimní posilou Nemanjou Kuzmanovičem odstartovali zimní přípravu fotbalisté Ostravy. Srbský ofenzivní hráč, o jehož odchodu už Opava informovala ve středu, v Ostravě podepsal smlouvu na tři a půl roku a ihned se zapojil do přípravy.

Devětadvacetiletý Kuzmanovič je zatím jedinou posilou třetího týmu podzimu, ale Baník o příchodech dalších hráčů jedná. „O nějakých jménech vedení klubu jedná, konečný stav to určitě není,“ řekl novinářům trenér Bohumil Páník. Ten do přípravy zařadil i brankáře Františka Chmiela a obránce Josefa Celbu, kteří na podzim hostovali v Petřkovicích respektive Vítkovicích.

Sparta odmítla nabídku na Stancia, o přestupu Dočkala nevyjednává

Z podzimního kádru naopak scházel záložník Bronislav Stáňa, který jako součást příchodu Kuzmanoviče zamířil do Opavy. Na úvodním srazu nebyli ani Milan Baroš, Arťom Mešaninov a Dame Diop, kteří se postupně začlení do týmu v následujících dnech.

Baník se do 20. ledna bude připravovat v Ostravě, pak odletí na herní kemp do Turecka, kde ho čekají čtyři zápasy. „Do té doby budeme tvrdě trénovat. Dopoledne na fyzické, silové a vytrvalostní stránce, odpoledne pak budeme trénovat na hřišti s míčem,“ řekl Páník.

Baník nastoupí k úvodnímu přípravnému utkání v úterý proti Prostějovu v rámci zimní Tipsport ligy.

Slovácko zatím bez posil

Pouze jeden mrazivý den zažijí na začátku zimní přípravy fotbalisté 1. FC Slovácko. Už v pátek se vydají na první ze dvou zahraničních soustředění, jeho dějištěm bude turecké letovisko Belek. Trenér Martin Svědík na něj bere v podstatě stejný kádr, který zakončil podzimní sezonu. Chybí pouze útočník Jan Kuchta, který se po hostování vrátil do Slavie, odkud má zamířit do Teplic jako hráčská kompenzace za stopera Alexe Krále.

S posilami, ale bez Hromady s Teclem. Slávisté odletěli do Španělska

V týmu zůstává dvacetiletý talent Dominik Janošek, který patří Plzni, ale i na jaře bude hostovat ve Slovácku. Žádné posily zatím nepřišly. „Pracujeme na nich, je možné, že už během tureckého soustředění za týmem dorazí dva až tři noví hráči,“ řekl ČTK ředitel klubu Petr Pojezný. Trenér Svědík by rád posílil mužstvo ve všech řadách.

„V Turecku na nás určitě čekají mnohem příznivější podmínky jak pro trénink samotný, tak i pro nacvičení různých herních situací. Přeci jenom počasí v lednu je v našich podmínkách nevyzpytatelné a trénovat na přírodní trávě je prakticky nemožné,“ citoval klubový web kapitána Vlastimila Daníčka, který si nijak neláme hlavu s nejkratší zimní přestávkou v historii ligy. „Je to pro všechny stejné, nemůžeme se na to vymlouvat. Jinde se hraje bez přestávky úplně,“ dodal.

Momentka z tréninku fotbalistů Slovácka
Momentka z tréninku fotbalistů Slovácka
Momentka z tréninku fotbalistů Slovácka

Slovácko čekají vedle nabírání kondice a nácviku herních situací dva přátelské zápasy. První proti sedmému týmu nizozemské ligy AZ Alkmaar, pro nějž to bude generálka na start odvetné části soutěže. Druhým soupeřem bude šestý tým kazašské ligy Žetis Taldykorgan. Termíny utkání budou upřesněny až na místě.

Slovácko se vrátí z Turecka 13. ledna a znovu se tam vydá 25. ledna na ryze herní soustředění. Mezitím sehraje jediné zimní přípravné střetnutí v Česku, 19. ledna se představí v Kroměříži. 

Karviná zahájila trénink s třemi nováčky ze zahraničí

S třemi novými tvářemi začali zimní přípravu fotbalisté Karviné. Předposlední tým prvoligové tabulky na úvodním tréninku představil obránce Timoteje Záhumenského z Dunajské Stredy a Lazara Djordjeviče a z Vojvodiny Novi Sad a záložníka Michala Faška z Grasshopper Curych.

Karvinští by příchody zahraniční trojice měli dotáhnout v průběhu dalších dnů. „Záhumenský s Faškem u nás budou hostovat, Djordjevič přijde na přestup,“ uvedl sportovní ředitel klubu Lubomír Vlk na oficiálním webu.

Slovenský kouč Norbert Hrnčár přinejmenším pro první fázi přípravy zařadil i další kmenové hráče: z hostování v Třinci se vrátil Weber, z juniorky vytáhl Fokaidise s Walou a z dorostu Vlachovského s Maderem. Z hostování do Plzně se naopak vrátil Jiří Piroch a klub už nepočítá s Alešem Merteljem a Gergöm Kocsisem.

Hrnčár si zatím nemůže být jistý, zda v zimním přestupním termínu neodejde někdo z klíčového tria Panák, Budínský, Wágner. O hráče je zájem u ligové konkurence. „Zatím nevím nic o tom, že by odcházeli. Mají tady platné smlouvy, ale samozřejmě, že stát se může všechno. Pak bychom se museli zařídit,“ uvedl Hrnčár.

První přípravný zápas Karviná odehraje příští sobotu v Otrokovicích proti slovenské Seredi, 21. ledna pak tým vyráží na herní soustředění do Slovinska do Moravských Toplic, kde se utká s Mariborem a maďarským Zalaegerszegem.

Opava už trénuje bez Kayamby a Kuzmanoviče

Bez dvou klíčových hráčů Joela Kayamby a Nemanji Kuzmanoviče se dnes na startu zimní přípravy sešli fotbalisté Opavy. Produktivitu obou hráčů, kteří přestoupili do Plzně a Ostravy, se pokusí nahradit nově příchozí Bidje Manzia z Olomouce a Bronislav Stáňa z Baníku.

Čtyřiadvacetiletý hráč z Konžské demokratické republiky Manzia a o rok starší Stáňa se ve svých předešlých klubech nedostali do základních sestav, v případě Stáni i kvůli dlouhému zranění ruky.

„Odešli hráči, kteří pro nás byli směrem dopředu hodně důležití. Přišli ale dva kluci, kteří mají schopnost hrát směrem dopředu a jsou tady i další, kteří nedostávali tolik příležitostí. Věřím, že je společnými silami dokážeme nahradit,“ prohlásil kouč Opavy Ivan Kopecký na oficiálním klubovém webu.

Na prvním tréninku Opavanů absentovali i zranění Jan Schaffartzik a David Puškáč. Podle Kopeckého se klub poohlíží i po dalších posilách. „S panem Grussmannem (sportovním ředitelem) se bavíme o určitých postech. Samozřejmě bychom chtěli větší konkurenci na levou stranu. Bavíme se o jistých jménech, ale chceme kvalitu a ne kvantitu. Může se stát, že v průběhu přípravy ještě někdo přijde,“ uvedl Kopecký.

Stejně tak ale mohou další hráči i odejít. Zájem odjinud je údajně o Puškáče, Hrabinu či Smolu.

Opava bude prvních osm dnů trénovat doma na umělé trávě a příští sobotu odehraje první přípravný dvojzápas v Žilině. Pak tým čeká soustředění v Uherském Brodu. Na zahraniční soustředění Slezané nejedou.

Dukla zahájila přípravu i s posilami Hadaščokem a Kozmou

Fotbalisté Dukly zahájili přípravu na jarní část sezony. S posledním celkem prvoligové tabulky na Julisce poprvé trénovaly i zimní posily útočník Vojtěch Hadaščok a obránce Daniel Kozma. Pražský klub o tom informoval na svém webu.

Hadaščok přišel do Dukly z Vlašimi, Kozma z jiného druholigového klubu Varnsdorfu. Během zimní přestávky by Pražané měli představit další akvizice pro boj o záchranu.

Mezi dvacítkou hráčů na úvodním tréninku byli i záložníci Lukáš Holík a Slovák Róbert Koval, kteří se vrátili z podzimního hostování ve Zlíně, respektive druholigových Českých Budějovic.

Stoper Ján Ďurica, záložník Frederik Bilovský a další Slovák útočník Ivan Schranz se zatím připravují individuálně a k týmu se připojí příští týden. Srbští obránci Branislav Miloševič, Ivan Ostojič a Nikola Raspopovič dostali delší volno, aby doma s rodinami mohli oslavit pravoslavné Vánoce.

Svěřenci Romana Skuhravého v polovině ledna odjedou na soustředění do Hradce Králové, kde se utkají s Živanicemi a Chrudimí. V dalších přípravných zápasech Duklu čekají Příbram, Drážďany nebo Bohemians 1905. 

Olomouc zatím bez posil

Bez výrazných změn v kádru zahájili zimní přípravu i fotbalisté Olomouce. Trenér Václav Jílek už neměl k dispozici jen konžského záložníka Bidje Manziu, který odešel do Opavy, a Michala Surzyna. Ten zamířil do Vítkovic. Na posily zatím Sigma čeká a to zejména na postu stopera.

Momentka z tréninku fotbalistů Olomouce
Momentka z tréninku fotbalistů Olomouce
Momentka z tréninku fotbalistů Olomouce

Po operaci kolene se do přípravy zapojil i Martin Hála. Šanci dostanou také odchovanci Mojmír Chytil, Jakub Matoušek, Jiří Spáčil, Pavel Zifčák, Jan Beňo a David Zima. Změnou je také odchod asistenta trenéra Ladislava Onofreje, který odešel na vlastní žádost.

Posílení zatím vedení klubu řeší. V médiích se spekuluje o možných příchodech Lukáše Štetiny ze Sparty či Jakuba Jugase ze Slavie. „Zkušený stoper je pro nás prioritou,“ řekl už po konci podzimu trenér Jílek.

V přípravě Sigma sehraje tři zápasy na Slovensku. Nejprve má 12. ledna dvojutkání v Trenčíně. O čtyři dny později vyzve Slovan Bratislava v zápase, které otevře nově zrekonstruovaný stadion na Tehelném poli. Poté doma přivítá další slovenský celek Ružomberok. V závěru ledna pak tým odcestuje na soustředění do Turecka.

Autoři: ,

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 29 23 4 2 66:25 73
2. SK Slavia PrahaSlavia 29 21 6 2 60:22 69
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. FC Baník OstravaOstrava 29 13 5 11 46:37 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. 1. FC SlováckoSlovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. FC Slovan LiberecLiberec 29 10 9 10 44:44 39
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 29 9 10 10 31:36 37
10. FK TepliceTeplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 29 7 11 11 27:39 32
12. FK JablonecJablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. FK PardubicePardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. FC ZlínZlín 29 5 10 14 36:60 25
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. MFK KarvináKarviná 29 5 7 17 29:52 22

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Slovák, Slovinec, Rumun či Švéd, jenž vyloučil Holeše. Kdo jsou sudí pro Euro

23. dubna 2024  19:26

Slovenský sudí Ivan Kružliak, Slavko Vinčič ze Slovinska, István Kovács z Rumunska či švédský...

Barcelona a neuznaný gól: rozhodčí neměli průkazné záběry, potvrdil zvukový záznam

23. dubna 2024  11:19,  aktualizováno  17:59

Nedělní porážka 2:3 ve slavném fotbalovém El Clásiku v Barceloně stále vře. Ještě v pondělí večer...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:25

Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...