Stejně jako obsah největší internetové encyklopedie Wikipedia tvoří dobrovolní autoři a editoři, sází na komunitu uživatelů-tvůrců i navigace Waze. Původně izraelská aplikace dnes funguje ve více než 180 zemích a řidičům zdarma přináší informace o kolonách a dalších problémech na silnicích. O úpravu mapových podkladů, hlášení nehod i policejních hlídek se může starat v podstatě každý, kdo si u Waze založí účet.

"Chytré" navigace jako Waze používají v Česku statisíce řidičů, kteří se chtějí vyhnout kolonám. Na mapě vidí, kde doprava vázne, aplikace umí průběžně upravovat trasu tak, aby bylo zdržení po cestě co nejmenší. Někteří sází na Google mapy, jiní na řešení Applu nebo zpoplatněné systémy, které dodávají přímo automobilky či firmy jako nizozemský TomTom.

Waze má zvláštní postavení právě díky dobrovolnosti a snaze zapojit do fungování systému co nejvíce samotné řidiče. Aplikace, jež dnes patří Googlu, jinak funguje v zásadě stejně jako její konkurence, sbírá tedy anonymizovaná data o pohybu přihlášených uživatelů. Ta dále zpracovává tak, aby z nich vytvořila mapy aktuálního dopravního zatížení. K tomu se přidává ona interaktivní složka − uživatelské úpravy map či hlášení nehod nebo radarů −, která z Waze dělá sociální síť pro řidiče.

Jak sbírají chytré navigace data?

Nejpoužívanějším a nejběžnějším způsobem, jak získat data o dopravě, je crowdsourcing, tedy sledování pohybu mobilních telefonů připojených na internet.

Tuto technologii používají kromě Googlu a Waze i další poskytovatelé, jako TomTom nebo Inrix, kteří často spolupracují s automobilkami při
vývoji vestavěných navigací s on-line připojením.

TomTom kromě crowdsourcingu využívá ale i další zdroje: má informace z detektorů zabudovaných v silnicích a dopravních kamer. Oba zdroje musí ovšem následně vyhodnotit a sloučit dohromady.

Společnost Here, kterou mj. vlastní německé automobilky Audi, BMW nebo Daimler, pak v nové generaci chytrých navigací sází na data ze senzorů a kamer v autech.

To umožní řidičům (a v budoucnu i autonomním vozidlům) dostávat v reálném čase informace třeba i o volných místech k zaparkování na ulici.

Tuto službu již dnes ve vybraných městech nabízí například vozy BMW.

700 tisíc českých řidičů

používá měsíčně Waze. Pro srovnání: k Facebooku se měsíčně přihlásí přes pět milionů Čechů.

600 samospráv a organizací

je celosvětově zapojeno do programu Waze Connected Citizens, v Česku jen čtyři.

50 globálních společností

využívá data od Waze. Například pro určení času, kdy k zákazníkovi dojede kurýr s balíčkem. Aplikaci Waze používá například firma Lyft – konkurent Uberu.

Vzájemná pomoc mezi uživateli může Čechům připomínat populární rozhlasovou Zelenou vlnu. "Měsíčně máme v Česku na 700 tisíc aktivních uživatelů a toto číslo stoupá meziročně o 50 procent," říká Robyn Bemmentová, mluvčí Waze. Po celém světě počet uživatelů přesahuje sto milionů, a tak může mít aplikace neustále aktuální mapu s velice spolehlivými informacemi o dopravě. O kvalitě nasbíraných dat vypovídá i to, že je do svých map čerpá samotný Google. Využívá je například i rádio Impuls.

Počátky Waze v tuzemsku byly krušné. "Do roku 2013 vypadalo pokrytí Česka tak, že půlka mapy byla rozmazaný zelený flek a ta druhá jasně bílá plocha. Jen pár míst mělo trošku rozumný mapový podklad. Vše jsme dělali doslova na koleně. Uživatelé projeli trasu, tím se získala data průjezdu v podobě čar. Ta se následně musela editovat a postupně se to celé zpřesňovalo. Hlavní trasy se takto nějak podařily, detaily ale udělat nešlo," vzpomíná Patrik Ingr, koordinátor Waze pro Česko. Strojaře Ingra k dobrovolnictví přivedla snaha opravit mapu města, v němž žije. V tuzemsku tvoří tvrdé jádro dobrovolníků, editorů a koordinátorů asi osmnáct lidí.

Velkou změnu znamenal pro Waze v roce 2013 vstup Googlu, který za aplikaci zaplatil téměř miliardu dolarů. Získal tak přístup k dopravním informacím od tehdejších padesáti milionů celosvětových uživatelů. Fungování Waze se přitom stále opírá o komunitu dobrovolníků.

Když auta jezdí, kudy nemají

V Česku jsou díky konkurenci Seznamu a jeho aplikace Mapy.cz satelitní podklady Googlu na vyšší úrovni než jinde v Evropě. "Získali jsme také povolení používat data od Ředitelství silnic a dálnic nebo katastrálního úřadu. Za čtyři roky práce máme jednu z nejlépe udělaných map v Evropě," říká Ingr.

Kvůli neustálým aktualizacím dopravních dat i mapových podkladů vyžaduje Waze stálé připojení k internetu. Podle nezávislého testu časopisu dTest ale spotřebuje menší množství megabajtů než mapy od Googlu nebo Applu.

Za dvacet minut jízdy si Waze řekne zhruba o 0,25 MB, streamování hudby z aplikace Spotify v nejvyšší kvalitě přitom za stejnou dobu znamená 48 megabajtů. Podobný objem dat u Waze odpovídá cestě o délce tisíc kilometrů.

Chytré navigace však dokážou rovněž komplikovat dopravu v malých obcích, kam svedou auta z dálnice. Místní si pak stěžují. "Setkali jsme se dokonce s požadavkem, abychom v aplikaci vybranou silnici zneprůjezdnili, ale nevyhověli jsme," uvádí Ingr. Podle něj je nejprve nutné obrátit se na vlastníka nebo správce komunikace, aby ji osadil značkami "průjezd zakázán".

"S ohledem na zvyšující se hustotu dopravy je podle mého logické, že se provoz dostane i tam, kde by obvykle nebyl. I bez navigací si řidiči hledají cestičky, kudy kolony objet," brání se Ingr.

Waze podle něj navíc není aplikace stavěná pro nákladní auta nebo autobusy. Zatím neumí pracovat s výškovými nebo hmotnostními omezeními a neumí pro ně navrhovat vhodné trasy.

Zbývá vám ještě 30 % článku

Co se dočtete dál

  • V placené části se dozvíte o zkušenostech se systémem Waze v belgickém Gentu i v Česku.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se