Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tropická bouře může ohrozit tisíce českých turistů a z D1 začnou mizet svodidla

Události

  6:00
Thajská letoviska, kde tráví dovolenou i tisíce Čechů, ohrozí tropická bouře Pabuk, na D1 začne odstraňování svodidel v zúženém úseku a svět ostře sleduje vývoj ceny akcií americké společnosti Apple.

Muž vztyčil červenou vlajku, aby varoval před blížící se bouří. foto: APČTK

Thajsko očekává pětimetrové vlny. Thajsko dnes s napětím očekává příchod tropické bouře Pabuk, která má přinést do země mohutné lijáky, silný vichr a vlny dosahující výšky pěti metrů. Postiženy mají být i turistické ostrovy jako Phuket a Samui. V zemi je aktuálně přes 2500 českých turistů. České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vydalo upozornění, aby turisté situaci nepodceňovali.

Odstraňování svodidel na D1. Mezi 90. a 94. kilometrem dálnice D1 začne v devět hodin večer odstraňování svodidel v zúženém úseku, kde zatím rekonstrukce neprobíhá. Po jejich odstranění zůstane dálnice zúžena na deseti kilometrech. Práce jsou naplánované do 8. ledna. Při špatném počasí se budou svodidla odstraňovat od 11. do 14. ledna. Dálnice je zúžená mezi 90. kilometrem u Humpolce a 104. kilometrem u Větrného Jeníkova kvůli modernizaci, kterou se ale nepodařilo dokončit před zimou.

Propad Applu. I dnes budeme sledovat vývoj ceny akcií americké technologické firmy Apple, která ve čtvrtek zveřejnila pesimističtější odhady tržeb kvůli očekáváním na čínském trhu. Hodnota společnosti na burze se v reakci za den propadla téměř o deset procent.

Desítky mrtvých po explozi. V ruském Magnitogorsku dnes bude pokračovat vyšetřování po pondělní explozi v obytném domě. Ve čtvrtek záchranáři ukončili pátrací akci, protože z trosek stavby vyprostili poslední mrtvé tělo. Zemřelo 39 lidí.

Trumpovo pozvání. Prezident USA Donald Trump na dnešek pozval představitele nově složeného Kongresu do Bílého domu na jednání o financování chodu vládních úřadů.

Novinka na Bulovce. V jednu hodinu odpoledne zahájí samostatný provoz nové oddělení urgentního příjmu Nemocnice Na Bulovce. Zúčastní se ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Autoři: ,