Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hackeři zveřejnili údaje německých poslanců, i Merkelové. Kromě lidí z AfD

  9:56aktualizováno  17:21
Neznámí hackeři ukradli data stovek poslanců německého Spolkového sněmu. Útok postihl poslance všech parlamentních stran s výjimkou protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Obětí útoku jsou i kancléřka Angela Merkelová a prezident Frank-Walter Steinmeier.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Na internetu se objevila mimo jiné řada interních stranických dokumentů, například seznamy členů jednotlivých stran a jejich adres. V řadě textů lze najít citlivé osobní údaje, na internetu se objevily také obsahy soukromých chatů poslanců s jejich rodinnými příslušníky, dopisy, účty nebo kopie občanských průkazů německých zákonodárců.

Mluvčí německé vlády Martina Fietzová v pátek uvedla, že zasaženi byli lidé ze „všech pater“ politiky: od Spolkového sněmu, přes Evropský parlament (EP) a zemské sněmy po jednotlivé obce. Z kancléřství podle ní ale neunikly žádné citlivé údaje. Zároveň varovala, že mezi uniklými daty mohou být i falešné dokumenty.

Německá vláda podle Fietzové zatím neví, zda data unikla po hackerském úniku. Agentura DPA s odvoláním na své zdroje uvedla, že vláda prověřuje i možnost, že data zveřejnil někdo, kdo k nim oficiálně měl přístup. Už nyní je ale jasné, že neunikla z vládní sítě. Nyní se prověřuje síť německého parlamentu, která se v minulosti stala terčem několika hackerských útoků. 

„Původci (hackerského útoku) chtějí poškodit důvěru v naši demokracii a její instituce,“ řekla ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová, podle které jde o závažný útok. „Zločinci a lidé, kteří stojí za nimi, nesmějí určovat debatu v naší zemi,“ dodala.

Veřejnost zná e-mail, dopisy a číslo faxu Merkelové

Z politiků jsou podle televizní stanice n-tv mezi oběťmi hackerského útoku mimo jiné kancléřka Angela Merkelová, prezidentFrank-Walter Steinmeier či předsedkyně dvou vládních stran Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) a Andrea Nahlesová (SPD).

V případě kancléřky se na internetu objevilo číslo jejího faxu, e-mailová adresa a několik dopisů. Řada poslanců, které v pátek oslovila německá média, ale neměla tušení, zda se i oni stali terčem kybernetického útoku. Jeden z nich pak zpochybnil pravost některých zveřejněných dokumentů.

V parlamentu se oběťmi úniku dat stali poslanci pěti parlamentních frakcí: CDU/CSU, SPD, Zelených, Levice a FDP. Dokumenty poslanců AfD se na internetu podle rbb neobjevily.

Bulvární list Bild napsal, že se na internetu neobjevila jen data politiků, ale i řady dalších známých osobností, například moderátora Jana Böhmermanna či několika novinářů veřejnoprávních stanic ARD a ZDF. 

Je možné, že za útokem nejsou hackeři, ale někdo zevnitř

Kdo je za masivní únik informací zodpovědný, není podle stanice rbb zatím jasné, stejně jako to, co bylo cílem jejich zveřejnění. Není ani zřejmé, zda v tom, jaké dokumenty byly zveřejněny, je nějaký systém. Podle ministerstva vnitra se na internetu objevily dokumenty staré několik let, ale i dokumenty „relativně aktuální“. Do vyšetřování případu se už zapojilo i generální státní zastupitelství.

Podle odhadů expertů nepocházejí uniklé údaje z jednoho jediného zdroje. Spíš jde o soubor materiálů z různých hackerských útoků na e-mailové účty, řekl agentuře DPA renomovaný expert na výpočetní techniku Christoph Fischer.

„Někdo si tu dal skutečně hodně práce s pokusem o otevření e-mailových účtů,“ řekl Fischer. „Na internetu se vždycky něco najde. Je za tím jednoznačně pilná práce,“ poznamenal odborník. Dá se předpokládat, že únik pochází z krajně pravicového prostředí, domnívá se Fischer. Podle něj je ale také možné, že někdo útok podnikl „z potěšení a legrace“.

Politicky třaskavé materiály novináři rbb při prvním prohledání zveřejněných dokumentů nenašli. Odkazy na stránky, na kterých byly ukradené informace zveřejněny, kdosi rozšířil pomocí sociální sítě Twitter. Podle rbb byly tyto odkazy zveřejněny už před Vánocemi, a to ve formě jakéhosi adventního kalendáře, pozornost vyvolaly ale až tento čtvrtek večer. 

Twitterový účet, který data zveřejnil, se podle rbb sám označuje za satiru, umění a bezpečnostní výzkum. Sleduje ho kolem 17 000 uživatelů. Osobní údaje více či méně známých osobností se na tomto účtu objevují od léta 2017.

Společnost Twitter už dotčený účet podle DPA zablokovala, nyní se pracuje na tom, aby byl zablokován přístup i ke stránkám, na kterých jsou samotné osobní údaje zveřejněny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Ruští veteráni v primárkách u voličů propadli. I přes podporu vládní strany

29. května 2024  15:42

Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihl ruské vojáky jako budoucí elitu země. V uplynulých...

Spíš smůla než nehoda. Majitel motorkářské školy popsal Pavlův pád

29. května 2024  15:40

Za pádem prezidenta Petra Pavla z motorky byla smůla, nešlo o velkou nehodu. Redakci iDNES.cz to...

Těsně před volbami se Sněmovna na žádost ANO vrátí k migračnímu paktu

29. května 2024  12:32,  aktualizováno  15:22

Vrcholem kampaně opozice před volbami do Evropského parlamentu bude mimořádná schůze Sněmovny,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:14

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...