Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Zaměstnanci Huawei používali k práci iPhone, firma je potrestala

  • 25
Dva zaměstnanci čínské společnosti Huawei byli potrestáni za to, že k pracovnímu úkonu použili telefon konkurenční značky Apple. O půlnoci na Nový rok totiž na oficiálním Twitteru firmy zveřejnili novoroční přání za pomoci iPhonu. Oba za to byli potrestání snížením platu a ztrátou pracovní pozice.

Těsně po začátku roku 2019 se na oficiálním twitterovém účtu Huawei objevil příspěvek, ve kterém firma přála šťastný nový rok. Několik amerických blogerů si však u této relativně nevinné zprávy všimlo, že byla odeslána z iPhonu, který vyrábí konkurenční firma Apple.

01.ledna 2019 v 05:51, příspěvek archivován: 04.ledna 2019 v 10:18

That was fast https://t.co/y6k0FJF7Gq

Když to čínská firma zjistila, okamžitě tweet stáhla. Přestože podle agentury Bloomberg byla vina oficiálně svalena na externí PR agenturu, v interním oběžníku, který má k dispozici mimo jiné i agentura Reuters, stojí, že jsou na vině dva zaměstnanci společnosti Huawei.

O půlnoci jim totiž přestal správně fungovat počítač, který k obsluhování twitterového účtu používali. Aby stihli odeslat tweet včas, použili tedy nejbližší telefon s VPN SIM kartou, a to byl shodou okolností přístroj značky Apple.

Za to, že se kvůli nim stala firma terčem posměšků, jim společnost snížila plat o pět tisíc yuanů (přibližně 16 tisíc korun). Oba zaměstnanci, z nichž jeden byl šéfem divize digitálního marketingu, také přijdou o své pozice a posunou se v pracovní hierarchii o jednu příčku níže.

Přešlapy má za sebou i Samsung

Americká firma Apple, která iPhony vyrábí, je jedním z největších konkurentem společnosti. V roce 2018 jej sice Huawei nahradil na pozici světové dvojky, zdaleka však v konkurenčním boji nemá vyhráno.

Uživatelé sociálních sítí tak ve spojitosti s inkriminovaným novoročním tweetem upozorňovali na to, že minimálně u zaměstnanců Huawei má Apple zjevně pořád navrch.

Není to však poprvé, co konkurenční společnost využila k obsluze svých twitterových účtů iPhone. Kromě Huawei se podobná věc například stala i Samsungu, který drží post světové jedničky v prodejích telefonů. Informace o tom, zda byli zodpovědní zaměstnanci potrestáni i v tomto případě, však nejsou známy.

Většina zahraničních sociálních sítí je v Číně, kde má Huawei sídlo, nedostupných. Pro přihlášení na ně musí uživatel mít vlastní virtuální privátní síť (tzv. VPN). Právě ta na počítači zaměstnancům Huawei přestala fungovat.