Založ si blog

KAPITÁL v 21. storočí od francúzskeho ekonóma Thomasa Pikettyho

Profesor T. Piketty skúmal rozdelenie bohatstva z údajov za tri storočia a z vyše dvadsiatich krajín sveta. Otázka rozdelenia bohatstva je veľmi vážna vec na to, aby sa ponechala len v rukách ekonómov, sociológov, historikov a filozofov. Existencia nerovnosti je zdrojom ostrých a často protichodných úsudkov. Nerovnosť bude mať vždy svoj subjektívny a psychologický rozmer. Republika odborníkov nikdy nenahradí demokraciu.
Nakoľko ide o mimoriadne rozsiahle dielo, (749 strán), obmedzím sa len na niekoľko najdôležitejších citácií zo Záveru na str.632-639:
„Celkovým záverom tejto práce je, že trhová ekonomika založená na súkromnom vlastníctve, ktorá je ponechaná osamote, v sebe obsahuje mocné sily konvergenčného charakteru, ktoré sú predovšetkým spojené so šírením vedomostí a zručností. Zároveň však obsahujú mocné sily vedúce k divergencii – k roztváraniu nožníc, ktoré potenciálne môžu ohrozovať demokratickú spoločnosť a hodnoty sociálnej spravodlivosti, na ktorých je táto spoločnosť založená. Primárny destabilizačný faktor súvisí s tým,že súkromná miera výnosu z kapitálu, môže byť dlhodobo výrazne vyššia, ako je miera rastu dôchodkov a produkcie. Uvedená nerovnosť naznačuje, že bohatstvo naakumulované v minulosti rastie rýchlejšie ako produkcia a mzdy. Táto nerovnosť vyjadruje základné logické protirečenie. Podnikateľ sa nevyhnutne stane rentierom s čoraz dominantnejším postavením voči tým,ktorí nevlastnia nič okrem svojej pracovnej sily. Keď už je raz kapitál vytvorený a ustanovený, reprodukuje sám seba rýchlejším tempom, ako je tempo rastu produkcie. Minulosť požiera budúcnosť. Tento proces otvárania nožníc pozorujeme v celosvetovom meradle.
Prirodzene, môžeme uvaliť na kapitálový dôchodok dane, ktoré budú dostatočne vysoké, aby znížili súkromné výnosy z kapitálu na úroveň nižšiu, ako je miera rastu. Ak to však urobíme nemotorne, riskujeme, že spôsobíme zadrhnutie motora, ktorý poháňa akumuláciu. Tým správnym riešením je PROGRESÍVNA ROČNÁ DAŇ Z KAPITÁLU. Tá umožní vyhnúť sa nekonečnej špirále nerovnosti a zároveň zachová hospodársku súťaž. To by zamedzilo neobmedzený rast globálnej nerovnosti bohatstva, ktorý sa v súčasnosti zvyšuje tempom neudržateľným z dlhodobého hľadiska, a to by malo vzbudzovať obavy aj u tých najhorlivejších zástancov samoregulácie trhu.
Len krátky pohľad na vývojové krivky opisujúce nerovnosť bohatstva a dôchodkov postačí, aby sme si uvedomili, že politika je všadeprítomná a že ekonomické a politické zmeny sú navzájom nerozlučne späté. To si vyžaduje skúmanie štátu, daní a dlhu a zrieknutie sa zjednodušujúcich predstáv o ekonomickej infraštruktúre a politickej nadstavbe.“ (koniec citátu).
Myslím si, že na túto tému by bolo vhodné, aby RTVS, resp. TA3 zorganizovali besedy odborníkov, ktorí b y sa k týmto témam vyjadrili. Predpokladám, že kniha Kapitál v 21.storočí značne ovplyvnila aj hnutie Žltých viest vo Francúzsku a podľa článku v najnovšom čísle PLUS 7dní už aj na Slovensku.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751216x
Priemerná čítanosť článkov: 4335x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy