Dopravu v Česku komplikuje sníh a silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Sněžení a silný vítr v sobotu komplikuje dopravu na českých silnicích. Na některých úsecích je i náledí nebo námraza. Do dvanácti hodin proto platí výstraha meteorologů před vydatným sněžením - a to hlavně v Jizerských horách, na Šumavě, v Jeseníkách a v Beskydech. Ve většině krajů jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 10:33 5. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravu komplikuje sněžení

Dopravu komplikuje sněžení | Foto: Václav Pancer | Zdroj: ČTK

Nejvíc sněžilo v horských oblastech  - například na Šumavě a v Jizerských horách napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. Výstraha proto platí pro všechny horské oblasti kromě Krkonoš, Krušných a Orlických hor. Méně sněhu - tedy sedm až 12 centimetrů připadlo na Českomoravské vrchovině a severovýchodě republiky.

Výstraha platí i pro Vysočinu, Zlínský a Moravskoslezský kraj a část dalších krajů hlavně ve vyšších polohách. Během dne by ale sněžení mělo ustávat. V nižších polohách by se navíc mělo začít oteplovat.

Zákaz hřebenových túr

V provozu je většina sjezdovek v Česku. Například v Krkonoších jsou podmínky pro lyžování ideální, fungují všechny sjezdovky. Leží na nich nejméně 20 centimetrů sněhu. V Benecku je až 80 centimetrů prachového sněhu. Horská služba ale lidem nedoporučuje kvůli silnému větru a sněžení hřebenové túry. V Krkonoších také pořád platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Lidé by se tak neměli vydávat mimo značené cesty, hlavně pak na svahy s více než 30 stupňovým sklonem.

Další varování platí v Beskydech. Turisté by se tam neměli vydávat do volného terénu ve výškách nad tisíc metrů.

Problémy v dopravě

Dopravu sníh komplikuje hned na několika místech v Česku. Ve Zlínském kraji snižuje dohlednost. Silnice v nižších polohách pokrývá převážně rozbředlý sníh. V některých úsecích navíc namrzají, případně se na nich tvoří náledí. Ve vyšších polohách leží na vozovkách většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. V regionu platí až do dnešního poledne výstraha meteorologů před vydatným sněžením, na horách napadlo od pátku až 20 centimetrů nového sněhu.

V kraji je převážně zataženo, teplota se ráno pohybovala od minus pěti do minus jednoho stupně Celsia. Místy fouká slabý vítr. Odpolední maxima by podle předpovědi měla vystoupat ke třem stupňům Celsia. Přes den bude zataženo se sněžením, místy vydatným. Na západě kraje se postupně objeví déšť se sněhem nebo i déšť, později se v polohách pod 500 metrů nad mořem vyskytnou také smíšené srážky.

K večeru meteorologové očekávají postupně proměnlivou oblačnost a místy sněhové přeháňky, pod 300 metrů nad mořem i smíšené nebo dešťové. Slabý jihozápadní vítr se bude měnit na mírný severozápadní až severní, jehož rychlost může místy v nárazech překonat 50 kilometrů v hodině.

Počasí komplikuje dopravu. Zavřené jsou silnice z Božího Daru na Neklid i z Lanškrouna na Albrechtice

Číst článek

Sněžení bude pokračovat

Komplikace hlásí i Olomoucký kraj. Pozor si tam řidiči musejí dávat i ve vyšších polohách, kde leží na vozovkách většinou souvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Především na Šumpersku a Jesenicku je navíc v některých úsecích zledovatělá. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. V části kraje platí až do sobotního poledne výstraha meteorologů před vydatným sněžením.

Podobná situace platí v sobotu ráno i na jihu Čech. V kraji sněží, silničáři proto nasadili veškerou techniku. Uvedl to dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný. Podle meteorologů budou teploty jeden až čtyři stupně nad nulou. V nejvyšších polohách Šumavy se mohou ojediněle tvořit sněhové jazyky.

„Teď přechází přes kraj vlna sněžení, sněhových přeháněk, deště. Technika jezdí od tří hodin téměř všude,“ řekl dispečer. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, někde může být nová vrstva sněhu, už ale posolená. Ve vyšších polohách s inertními úseky je ujetá vrstva sněhu krytá posypem a drtí. Tam mohou nastat nebezpečné situace, řekl Novotný.

dbr, kkr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme