Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Dopravu v Česku komplikuje sněžení. Vozovka místy namrzá, silničáři jsou v pohotovosti

Rozbředlý sníh na silnici. foto: ČTK

Praha - Jízdu na českých silnicích komplikují sněhové nebo smíšené přeháňky, na horách fouká silný vítr. Dohlednost snižuje sněžení. Silnice jsou na většině území po chemickém ošetření, kvůli nově napadlému sněhu se však místy tvoří sněhové jazyky. V některých úsecích pak vozovka namrzá a místy se tvoří náledí. Podle Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností.
  7:52

Silnice ve středních Čechách místy pokrývá ledovka, dálnice jsou sjízdné

Na většině území Středočeského kraje sněží, řidiči musí být opatrní. Na Benešovsku a Příbramsku leží na silnicích vrstva nového sněhu a tvoří se sněhové jazyky. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou v kraji dálnice D1 a D5 a také silnice první třídy na Kolínsku a Kutnohorsku. Podle informací policie se na silnici 4 v obcích Zalužany, Kozárovice, Chraštice, Zbenice, Těchařovice, Vrančice a Milín na Příbramsku vyskytuje ledovka, silničáři se snaží úsek ošetřit.

Jihočeši nasadili veškerou techniku

Teplotně nadprůměrné počasí končí. Na přelomu roku se ochladí, přes den by ale mrznout nemělo

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V kraji sněží, silničáři nasadili veškerou techniku. „Teď přechází přes kraj vlna sněžení, sněhových přeháněk, deště. Technika jezdí od tří hodin téměř všude,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný. Všechny silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, někde může být nová vrstva sněhu, už ale posolená. Ve vyšších polohách s inertními úseky je ujetá vrstva sněhu krytá posypem a drtí. Tam mohou nastat nebezpečné situace, řekl Novotný.

Silnici I/34 na Vysočině blokuje kamion

Na Vysočině chumelí, silnici I/34 mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem u obce Skála blokuje kamion, je neprůjezdná. „Chumelí, čím víc chumelí, tím méně je vidět. Máme na I/34 u obce Skála kamion, je to neprůjezdné, čeká na vyproštění,“ řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Roman Hubený. Silničáři nasadili přes 110 sypačů a 60 traktorů. Teplota je kolem nuly, na silnicích prvních tříd je rozbředlý sníh, na vozovkách druhých a třetích tříd je ujetý sníh.

Na Ústecku fouká silný vístr, tvoří se sněhové jazyky

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Pozor si musí dát řidiči na sněhové jazyky v Krušných horách, které se mohou objevovat kvůli větru. Na severu Čech fouká silný vítr a místy se ještě objevuje náledí.

V Jizerských horách má napadnout až 15 centimetrů nového sněhu

V Libereckém kraji musí řidiči počítat s rozbředlým sněhem. Komunikace jsou zatím sjízdné se zvýšenou opatrností. Meteorologové varují před vytrvalým sněžením v Jizerských horách, kde by mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu. V okrese Jablonec nad Nisou už je na cestách čerstvý sníh a v regionu padá déšť se sněhem.

Horské silnice ve východních Čechách jsou sjízdné se sněhovými řetězy

Podchlazení turisté hledali útočiště v uzavřené Labské boudě, jednoho odvezla horská služba

Na východočeských silnicích ve vyšších polohách leží místy rozbředlý sníh nebo uježděná sněhová vrstva. V oblasti Poličky se místy tvoří sněhové jazyky, silnice na Suchý vrch na Orlickoústecku je sjízdná jen se sněhovými řetězy a na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách se drží na vozovkách čerstvý sníh.

Dopravu na Moravě komplikují srážky, do brněnských ulic vyjely sypače

Na jihomoravských silnicích mohou řidiči narazit na zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách leží uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Do brněnských ulic vyjely sypače kolem 03:00. „Zásahu se zúčastnilo všech 21 vozidel. Spotřebováno bylo cca 120 tun posypové soli a zpluhováno bylo na více než 85 kilometrů silnic. Komunikace v naší správě jsou nyní holé a mokré,“ uvedl ráno provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Dopravu v Moravskoslezském kraji místy komplikují i srážky, je horší viditelnost. Silnice vyšších tříd ošetřované chemicky jsou převážně mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd může být rozbředlý sníh nebo zbytky sněhu po pluhování, zvláště ve vyšších polohách pak může na silnicích ležet až několikacentimetrová ujetá vrstva sněhu.

Na Zlínsku se na silnicích tvoří náledí

Záchranáři pátrali ve ‚vražedných podmínkách‘ na horách po muži. Poklidně spal v přístřešku

V některých úsecích ve Zlínském kraji silnice namrzají, případně se na nich tvoří náledí. Ve vyšších polohách leží na vozovkách většinou uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V regionu platí až do sobotního poledne výstraha meteorologů před vydatným sněžením, na horách napadlo od pátku až 20 centimetrů nového sněhu.

I Olomoucko trápí silné sněžení a ledovka

I dopravu v Olomouckém kraji komplikuje silné sněžení, které snižuje dohlednost. Silnice v nižších polohách pokrývá převážně rozbředlý sníh, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Pozor musejí řidiči dávat i ve vyšších polohách, kde leží na vozovkách většinou souvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Především na Šumpersku a Jesenicku je navíc v některých úsecích zledovatělá.

Autor: