Za šest let 3,5 miliardy. Obrana podepsala smlouvu na výcvik pilotů, pozemního personálu i velitelů

Ministerstvo obrany před Vánoci podepsalo smlouvu na výcvik pilotů do roku 2025 za 3,52 miliardy korun. Na starosti ho bude mít, stejně jako dosud, státní podnik LOM Praha. Smlouva byla tento týden zveřejněna v registru smluv. Informaci o plánovaném uzavření smlouvy na začátku prosince předložil vládě ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aero L-39 Albatros (ilustrační foto)

Aero L-39 Albatros (ilustrační foto) | Foto: Bernard Spragg. NZ | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

LOM Praha bude mít za úkol ve svém Centru leteckého výcviku v Pardubicích zajistit letecký výcvik studentů Univerzity obrany i armádních pilotů. Cvičit bude piloty, ale i pozemní personál nebo velitele.

Letadlo L-410 | Foto: Kirill Naumenko - Moscow City Spotters | Zdroj: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Pardubické centrum pro výcvik poskytne letouny Zlín Z-42, L-39 Albatros, L-410 Turbolet a EV 97 Eurostar nebo vrtulníky Enstrom 480, Mi-17 a Mi-2. Piloti budou trénovat i na simulátorech.

„Ke kvalitě výcviku v budoucnu přispěje i pořízení čtyř kusů L-39NG,“ poznamenal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zakázku na nákup nových strojů z Aera Vodochody v pondělí projedná vláda.

Obrana za výcvik zaplatí 3,5 miliardy korun bez DPH (4,25 miliardy s DPH). „Kalkulace ceny vychází z dosavadních zkušeností a byla ověřena znaleckým posudkem,“ sdělil Pejšek.

Vrtulník Mi-171Š | Foto: J. Hlaváč | Zdroj: Armáda ČR

Smlouva platí od začátku ledna do konce prosince 2025, ministerstvo ji může prodloužit až do konce roku 2028.

Centrum leteckého výcviku v Pardubicích zajišťuje podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška kompletní výcvik pilotů české armády od roku 2003. Předchozí smlouva mezi LOM Praha a ministerstvem obrany byla uzavřena v roce 2015, čtyřletý výcvik byl tehdy ohodnocen na 1,2 miliardy korun. LOM Praha zřizuje jako státní podnik právě ministerstvo obrany.

Nový letoun L-39NG | Zdroj: Aero Vodochody

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme