Most! si nebere servítky. Nový seriál ČT vtipkuje o rasismu, chudobě i Poště pro tebe

Nový seriál Most! se v pondělí večer poprvé představí na obrazovkách České televize. Osmidílná komediální série je již šestou spoluprací dvojice Jan Prušinovský a Petr Kolečko. V novince, která s velkou nadsázkou zobrazuje nelehká témata, jakými jsou rasismus nebo chudoba, si hlavní roli zahrál Martin Hofmann. První díl vysílá od 21:05 ČT1.

„Most je ryze dělnické město, a proto má svou nezaměnitelnou filozofii. Vizuálně je naprosto unikátní, protože vyrostlo na zelené louce během několika let jako náhrada za zbořený starý Most. Když jsem tam přijel poprvé, zarazilo mě, jakou má člověk o tom městě představu a jaká je skutečnost,“ říká režisér Jan Prušinovský.

„Není moc měst, kde se snoubí krásná příroda s ryze socrealistickou architekturou. Lidé tam mají jiné tempo, ona rasová nenávist najednou působí jako titulek z bulváru. Člověk potkával smíšené dvojice, démonizovaný Chanov není žádný slum, ve skutečnosti jde o pár dálnicí izolovaných paneláků. Chodil jsem tam na začátku úplně sám a nikdo mi do držky nedal. Každodenní realita je prostě mnohem barevnější než reportáže v televizi,“ pokračuje Prušinovský.

ČT uvádí Most! Nový seriál vtipkuje o rasismu i chudobě (zdroj: ČT24)

Příběh seriálu se točí kolem Luďka (Martin Hofmann), kterého právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, dluží, kam se podívá, má problémy s exmanželkou i se synem. A v tom nejhorším za ním přijde pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe.

„Luďka moc charakterizovat nechci. Svůj názor na něj samozřejmě mám, ale nechal bych to na divákovi. Nicméně doufám, že není úplně beznadějný, já bych mu dal druhou, třetí i čtvrtou šanci. Dát mu jen druhou je totiž v jeho případě málo. On je trochu debil, takže si myslím, že by to mohla být postava dost oblíbená,“ říká Martin Hofmann.

V dalších rolích se objeví Jitka Čvančarová, Taťjana Medvecká, Jiří Schmitzer, Erika Stárková, Michal Isteník, Zdeněk Godla, Cyril Drozda, Vladimír Škultéty, Filip František Červenka, Ester Janečková, Leoš Noha, Jan Cina nebo Klaudia Dudová.

Seriál se z převážné většiny natáčel v reálných prostředích Mostu, například v restauraci Severka, na Autodromu, v hotelu Cascade, v mostecké nemocnici, v obchodním centru Central, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, v restauraci U Kalendů, v místní knihovně nebo v Chanově.

První díl seriálu Most! se na obrazovkách České televize představí už v pondělí večer od 21:05 na ČT1. O hodinu dříve pak diváci mohou na prvním programu sledovat začátek druhé série oblíbeného detektivního seriálu Rapl s Hynkem Čermákem v hlavní roli.