‚Jsem bez krytu,‘ ozvalo se z vysílačky. Izraelské stíhačce během letu odpadla část z kokpitu

Izraelskému vojenskému stíhacímu letadlu F-15 při tréninku odpadl kryt kokpitu a posádka se ocitla nekrytá ve výšce 9144 metrů za pětačtyřicetistupňového mrazu. Podařilo se jí nouzově přistát. Jak v pondělí oznámil deník Haarec, izraelské letectvo po tomto incidentu lety stíhaček F-15 zastavilo.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská stíhačka F-15 (ilustrační foto)

Izraelská stíhačka F-15 (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Případ se stal 2. ledna. „Jsem bez krytu a přistaneme u nejbližší (letecké) základny (Nevatim). Potvrďte,“ sdělil vysílačkou velitelství pilot za burácení motoru a silného větru. Stroj pak bez další komplikace přistál.

Mluvčí izraelské armády sdělil, že posádka se ocitla v nebezpečné situaci. Tréninkové lety F-15 jsou pozastaveny a případ se vyšetřuje. Armáda v pondělí zveřejnila zvukový záznam konverzace s řídící věží.

Dvoučlenná posádka se po přistání podrobila lékařské prohlídce, při které se zjistilo, že je v dobré kondici. Až do incidentu s letadlem nebyly žádné problémy a nic nenaznačovalo, že je kryt uvolněn.

Izraelská armáda má ve své výzbroji stíhačky F-15 americké výroby od 70. let. Do roku 2016, kdy USA začaly Izraeli dodávat pokročilejší letouny F-35, Izraelci tyto stroje považovali za oporu svého letectva.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme