Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Sníh komplikuje dopravu, tvoří se sněhové jazyky i náledí, na Vysočině zapadly kamiony

Rozbředlý sníh na silnici. foto: ČTK

PRAHA - Dopravu v Česku v úterý po ránu komplikuje sníh. Místy se podle meteorologů může tvořit i náledí a na Prachaticku je třeba počítat se sněhovými jazyky. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Kvůli nepřízni počasí je pro nákladní auta uzavřena silnice z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.
  8:50aktualizováno  12:56

Na řadě míst policisté vyšetřují dopravní nehody. Jen v Královéhradeckém kraji evidovala policie v 7:00 přibližně deset havárií. Například ve Dvoře Králové nad Labem se srazil autobus a osobním autem a u Hajnice na Trutnovsku se srazila dodávka s nákladním autem.

Nehodu na silnici I/6 u odbočky na Údrč hlásí také karlovarští silničáři. Při nehodě byli dva lidé lehce zraněni. Dopravu na hlavním tahu z Karlových Varů na Prahu řídí policie kyvadlově.

Část silnic v Jihočeském kraji je v úterý ráno sjízdná jen se zvýšenou opatrností, část je holá a mokrá. V okrese Prachatice ale musejí motoristé v úterý počítat se sněhovými jazyky. Na Šumavě předpovídají meteorologové vydatné a trvalé sněžení.

Pro nákladní vozy uzavřena silnice z Tanvaldu na Harrachov

Jezdit se zvýšenou opatrností doporučují silničáři v Libereckém kraji. Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny je od půlnoci uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou, řidičům kamionů ale silničáři doporučují využít k cestě do Polska alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou.

Hodinová zpoždění na pražském letišti. Leteckou dopravu zkomplikoval sníh

Jen se zvýšenou opatrností jsou v úterý ráno sjízdné silnice na Vysočině. Na dálnici D1 mezi Jihlavou a Humpolcem platí varování před kluzkou vozovkou. Na vedlejších silnicích je místy pod novým sněhem zledovatělá vrstva starého sněhu.

Na jižní Moravě by řidiče měli počítat s problémy především ve vyšších polohách Blanenska a severozápadního Brněnska. V Bílých Karpatech by se  mohlo tvořit náledí a sněhové jazyky.

Řidiči by kvůli silném větru a sněžení neměli jezdit do Krušných hor, zejména do Božího Daru. Silnice na vrchol Klínovce je uzavřena, další silnice v oblasti se zatím daří udržovat sjízdné s maximálním úsilím silničářů. Do hor by se neměli vydávat ani běžkaři a turisté, varoval rekreanty starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Zapadlé kamiony na Vysočině

Dopravu na Vysočině, kde od noci sněží, komplikují zapadlé kamiony. U Jitkova na Havlíčkobrodsku na silnici 34 jich je podle údajů na policejním webu zapadlých pět. Odstavený kamion komplikuje i provoz na dálnici D1, pro kterou na Vysočině platí varování před kluzkou vozovkou. Kamion stojí na 100. kilometru ve směru na Prahu. Ve směru na Brno na 96. kilometru havarovala v 8:30 dvě osobní auta, nikdo se nezranil. Tvoří se kolony. Bez zranění se obešla i ranní nehoda autobusu na náměstí Svobody v Pacově na Pelhřimovsku.

Nehoda na dálnici se stala v místě zúžení, kde se kvůli modernizaci jezdí jen dvěma jízdními pruhy. Kvůli kolizi dvou osobních aut je levý jízdní pruh neprůjezdný.

NA HORÁCH BUDE SNĚŽIT AŽ DO ČTVRTKA

Sněžení na horách v Čechách v nejbližších hodinách neustane. Zejména na severozápadě a severu bude vydatně sněžit do čtvrtečního rána, do té doby tam připadne 20 až 50 centimetrů sněhu, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V Jeseníkách a Beskydech by mělo sněžit do středečního rána a nová sněhová pokrývka by tam měla měřit mezi deseti až 25 centimetry. Vlivem větru se budou ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a závěje.

Upozornění meteorologů před dalším sněžením platí v Čechách pro polohy nad 700 metrů nad mořem. Současně bude foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout až rychlosti 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 90 kilometrů v hodině. V důsledku toho se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Na Moravě a ve Slezsku by řidiči měli podle nich počítat s možností tvorby sněhových jazyků a závějí do středečního rána, v Čechách a na Českomoravské vrchovině do středečního večera.

Kamion zapadl také u Brzkova na Jihlavsku, kde je kvůli tomu silnice mezi Přibyslaví a Polnou neprůjezdná. Zapadlý kamion stojí také v ulicí Zámek v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. V Novém Městě na Moravě na silnici číslo 19 také zapadl kamion, podle mluvčí hasičů Petry Musilové hrozí, že se převrátí.

V kraji začalo podle dispečerky krajských silničářů Evy Muškové sněžit v úterý kolem 03:00, nejprve na Havlíčkobrodsku, postupně v celém kraji. Hlavní tahy jsou mokré nebo s rozbředlým sněhem, na vedlejších silnicích leží vrstva sněhu krytá posypem. Teploty v noci klesaly k minus třem stupňům Celsia.

Řidiči na silnici I/43 mezi Černou Horou a Brnem se pravděpodobně v úterý dopoledne značně zdrží. Důvodem je kyvadlový provoz mezi Černou Horou a Závistí, kde do 9:00 hasiči a policie odstraňovali nehody. Až k Milonicím hlásí policisté náledí na úseku delším než čtyři kilometry, silnici zcela uzavřeli pro nákladní auta nad 12 tun, vyplývá z dopravních informací na webu. Autobusy mohou podle webu www.idsjmk.cz nabírat zpoždění až 60 minut.

Na jižní Moravě začalo v 5:00 hustě sněžit, s různou intenzitou sněží v kraji stále. Podle webkamer silničářů se popojíždí v dlouhé koloně ve směru na Brno přes Lipůvku. V neprůjezdném pruhu leží na silnici sníh.

Nehoda dvou kamionů zastavila D1 na Přerovsku

Nehoda dvou nákladních automobilů v úterý dopoledne zastavila provoz na dálnici D1 nedaleko Lipníku nad Bečvou na Přerovsku ve směru na Prahu. Část dálnice v místě nehody byla krátce po nehodě neprůjezdná a vytvořila se několikakilometrová kolona. Před polednem byl zprovozněn jeden jízdní pruh.

Nehoda dvou kamionů na D1 u obce Podhoří u Lipníku nad Bečvou byla nahlášena krátce po 10:00. Mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková řekla, že podle prvotních informací při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!