Přesto energetici vyhlásili ve středu večer kvůli sněžení kamamitní stav. A to v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín kalamitní stav. Bez elektřiny je asi 13 tisíc odběratelů.

V okolí Božího Daru od rána komplikovali dopravu především neukáznění řidiči, kteří nerespektovali zákaz vjezdu do města. Viditelnost zde byla kvůli silnému větru a sněžení naprosto nulová. Na místě operovali policisté a technika krajských silničářů, která se pokusila pro kyvadlový průjezd udržovat alespoň silnici 1/25. I tady je ale vjezd zakázaný.

Zdroj: Jan Horník

Zákaz vjezdu

Boží dar znovu vyzval řidiče, aby do Božího Daru a jeho okolí vůbec nejezdili. Silnice jsou nesjízdné, skiareály uzavřené. V noci a nad ránem tam bylo nutné vyprostit hned několik řidičů. Vydatné sněžení přitom meteorologové očekávají až do čtvrtečního rána.

Místo nehody u Božího Daru.
Řidič uvízl ve sněhu

Silničáři hlásí problémy i na dalších místech v Krušných horách. Uzavřená je silnice mezi Přebuzí a Rolavou a Jindřichovicemi a Hájem a také Abertamská křižovatka - státní hranice. „Problémy jsou i na silnici mezi Mariánskými Lázněmi a Teplou, kde stojí kamiony v kopcích. Úsek se ale daří udržet sjízdný, neboť tam kamionům vždy přispěchá na pomoc sypač,“ poukázal dispečer krajských silničářů Josef Bulka. Ten apeluje na řidiče, aby bez zimní výbavy vůbec nevyjížděli. „A už vůbec ne do míst, kde dopravní značení varuje před tím, že úsek není v zimním období udržovaný,“ dodal.

Plné ruce práce s odklízením sněhu mají i na silnicích na Cínovci. Místy je ho až 50 cm. "Je to paráda. Člověk je po pás ve sněhu. Až se podaří vše protáhnout a zprůjezdnit tak to bude konečně ta pravá zima pro běžkování a výlety. Takové sněhové mantinely jsme tu ještě nezažili," řekl Ondřej Bula z hotelu Krušnohorský dvůr na Cínovci. Ve fotogalerii se můžete podívat na video jak velký traktor s férou odklízí sníh na Cínovci. 

Zdroj: Jan Horník

V terénu je i policie. V Božím Daru a jeho okolí raději řídí dopravu a vyjížděla i k dopravní nehodě na Svatém Kříži, kde řidič po smyku na zasněžené silnici narazil do dopravního značení. „Stalo se i několik dalších nehod, kdy motoristé nezvládli při kalamitě jízdu. Ty si ale nevyžádaly asistenci policie,“ uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Ilustrační foto.
Nejezděte do hor, varuje město. Sněžení a vítr komplikují dopravu v Krušnohoří

Problémy hlásí také Liberecký kraj, kde se lidé nejčastěji na hasiče obracejí kvůli odstraňování popadaných stromů. Díky hustému sněžení je na stromech spousta mokrého sněhu, jehož tíhu stromy zkrátka nevydrží.

„Během noci a dnešního rána jsme k odstranění překážek na komunikacích či větví zapletených v drátech elektrického vedení vyjeli více než třicetkrát. A to napříč celým krajem,“ upřesnila tisková mluvčí hasičů Pavlína Bílková. V deseti případech hasiči vyjeli i k dopravním nehodám. 

Ilustrační foto.
Nejezděte do hor, varuje město. Sněžení a vítr komplikují dopravu v Krušnohoří

Omezení a dokonce uzavírka se dotkly i silnice 528 v Libouchci a Tisé na Ústecku. Na sněhové nadílce se tam dopoledne srazily tři osobní vozy, nikdo naštěstí nebyl zraněn. Podle Portálu krizového řízení ústeckého krajského úřadu by měl být tříkilometrový úsek neprůjezdný nejméně do zítřka.

K další nehodě došlo na Ústecku před sedmou hodinou ráno, a to u Chuderova. Tam se střetla dvě osobní auta a ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn.

Silnice z Chomutova byla ve středu neprůjezdná a před 16. hodinou se tam tvořily i fronty. Autobusy nemohly vyjet. Cesta do Blatna a z Blatna je aktuálně možná přes Březenec.

Komplikace pak hlásí také Českokrumlovsko. Dnes ráno ztížily dopravu spadlé stromy na silnici z Frýdavy na hraniční přechod Kyselov (na tzv. pravobřežce).

Padající stromy

Kvůli padajícím stromům jsou dnes uzavřeny kompletně všechny běžecké tratě na Schönebenu. "Do bílé stopy můžete vyrazit např. ve Frymburku, kde padající stromy nehrozí a sněhu je tam také dost," uvádí Martin Řezáč z Lipno Marketingu. "Lyžařské areály na Lipně, ve Frymburku i na rakouské straně Šumavy, na Hochfichtu a Sternsteinu, jsou naopak v provozu a lyžuje se na čerstvém prašanu."

Na lipenské pravobřežce mezi Frýdavou a Kyselovem spadl strom, tudy se na Hochficht ve čtvrtek nedostanete.
Stromy komplikují provoz, zavřený je kvůli nim i Schöneben

Husté sněžení zasáhlo v noci na středu i Vysočinu. „Celkový ranní stav sněhu v Novém Městě na Moravě byl třiatřicet centimetrů. Od rána přibylo čtrnáct centimetrů sněhu. A padat bude po celý den,“ okomentoval ve středu dopoledne aktuální situaci meteorolog z Nového Města na Moravě Oldřich Pojezný, který vývoj počasí neustále sleduje.

Ilustrační foto
Řidiče trápí rozmary počasí, ekologové se radují

Plné ruce práce měli především hasiči. „Od večera 8. ledna do středy 9. ledna dopoledne zasahovali hasiči u čtyřiceti událostí. Převládala technická pomoc při odstraňování stromů a větví popadaných na komunikace, které tak bránily plynulému provozu. Několikrát museli hasiči také pomáhat s vyprošťováním zapadlých vozidel,“ informovala tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Kamion přepravoval živá zvířata

Na Žďársku, jako už tradičně, omezily dopravu kamiony stojící v kopcích na trase Nové Město na Moravě – Bystřice nad Pernštejnem. „Od úterního večera stojí mezi Olešnou a Divišovem havarovaný kamion, který přepravoval živá zvířata. Najel do příkopu, přepravníky se zvířaty se musí postupně odvézt, a teprve poté bude možné kamion vyprostit,“ vysvětlila situaci na silnici I/19 policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ředitelka Charitního domu Moravec Petra Řezáčová s klientkou.
Ošetřovatelé budou na trhu práce vysoce žádaní, říká ředitelka charitního domu

Komplikace se vyskytly ale i na dalších místech. „Za obcí Hamry nad Sázavou směr Sázava byly na vozovce popadané stromy. U Rozsoch zapadl kamion. A stejně tak u Jívoví, tam byla silnice na nezbytnou dobu uzavřena. V 11.26 hodin jsme měli zase nahlášenou nehodu ve Velkém Meziříčí, osobní auto tam spadlo z dvoumetrového srázu. Naštěstí se všechny nehody obešly bez zranění,“ uvedla Dana Čírtková. „Jedno vozidlo vyprošťovali hasiči ve Žďáře nad Sázavou v ulici Jamská, dále dodávku ve Vříšti u Sněžného a osobní auto z příkopu u Blažkova. Ve středu ráno zase pomáhali hasiči s vyprošťováním kamionu u Záseky,“ doplnila informace Petra Musilová.

Na mnoha komunikacích Žďárska se tvořily sněhové jazyky, silnice byly sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. „Řidiči jezdí docela pomalu, až mě to někdy štve, protože mám občas strach, že když kolonu aut někdo vpředu brzdí, nevyjedeme do kopce a zůstaneme někde stát,“ povzdechl si Radek Juračka z Nového Města na Moravě. „Ale na druhou stranu je dobře, že nikdo nejančí a nesnaží se předjíždět. Řidiči jsou fakt opatrní,“ dodal.

Koleje na Šumavě musela ze zajetí sněhu vysvobodit fréza.
Sníh zastavil vlaky na Šumavě, koleje vyprostila fréza

Jednoduché to nemají ani chodci. Chodníky v menších obcích není možné udržovat a některá města na tom nejsou o mnoho lépe. „Ve Žďáře to je doslova katastrofa. Zimní údržba tam skoro vůbec nefunguje, člověk se všude musí na chodnících brodit sněhem nebo sněhovou břečkou. Žďár je na tom nejhůř ze všech měst v okrese. Všude jinde mají technické služby, které zimní údržbu zajišťují. Ve Žďáře na výtky místních obyvatel bohužel reagují pouze tím, že musí město nápravu objednat u dodavatele služeb, což je podle mě zbytečné natahování celého procesu,“ postěžovala si Zdeňka Horká ze Žďáru nad Sázavou.

Vážná nehoda na I/35

S komplikacemi se řidiči potýkali i na Svitavsku. I zde se od rána tvořily sněhové jazyky. Polámané a popadané stromy hasiči likvidovali na několika místech a také v Borové u Poličky. 

V Opatově zapadl sypač, ale hasičský jeřáb na vytažení nestačil, tak si majitel zajistil vyprošťovací firmu. „Před odjezdem hasičů se ale začal sypač nebezpečně převracet, tak ho hasiči museli zajistit proti převrácení. Dohlíželi i při samotném vyprošťování sypače specializovanou firmou,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Nehoda dvou kamionů a osobního auta zkomplikovala dopoledne provoz na silnici I/35 na kopci u Mohelnice. Hlavní tah ze Svitavska na Moravu musel být během odklízení a vyšetřování nehody uzavřený.

Přívaly sněhu na silnicích.
Sněžení jen tak neustane. I nadále budou hrozit náledí, závěje a jazyky