Sněžení komplikuje dopravu. Na Božím daru museli uzavřít všechny silnice a hraniční přechod

Sněžení a vítr dál ztěžují dopravu v Česku, tvoří se sněhové jazyky, na horách i závěje. V nižších polohách je na silnicích často rozbředlý sníh, výše může být uježděná vrstva sněhu s posypem. Některé silnice jsou stále uzavřené pro kamiony, kvůli problémům na rakouské straně se přes hraniční přechod Dolní Dvořiště jezdí jen kyvadlově. Extrémně špatné podmínky hlásí i Boží dar, tam museli uzavřít všechny silnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 20:30 9. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klouzat mohou na některých místech také dálnice. Řidiči by měli jezdit podle silničářů velmi opatrně. Provoz na Vysočině nebo v Libereckém kraji brzdily také spadlé stromy, omezily i dopravu na železnici.

Extrémně špatné podmínky jsou ve vyšších polohách Krušných hor. Všechny silnice do Božího Daru jsou kvůli neustávajícímu sněžení uzavřeny včetně hraničního přechodu do Německa. Město žádá řidiče, aby tam nejezdili. Silnice v horách jsou zapadané sněhem a jejich údržba je velice obtížná. Na horách podle meteorologů může ve středu nárazový vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Rozbředlý sníh leží i na dálnici D6 a na silnicích první třídy.

Situace na Vysočině

Na Vysočině se tvoří sněhové jazyky na Žďársku a Havlíčkobrodsku, v noci byly také na silnici mezi Jihlavou a Moravskými Budějovicemi. Varování před silným větrem a kluzkou vozovkou platí i pro dálnici D1. Hasiči v kraji v noci odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic asi na dvaceti místech, především na Žďársku. Provoz stromy omezily také na železnici, na hlavní trati na Brno mezi Žďárem nad Sázavou a Skleným nad Oslavou a mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě.

Sníh komplikuje dopravu v Česku. Dálnici D1 u Lipníku zablokovala nehoda kamionů

Číst článek

V Libereckém kraji popadané stromy ráno zablokovaly několik silnic a také tři železniční tratě. Provoz vlaků zastavily ze Smržovky do Josefova Dolu a mezi Kořenovem a Desnou v Jizerských horách a na krkonošské trati mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou na Semilsku. Náhradní autobusovou dopravu České dráhy kvůli počasí nezaváděly.

Uzavřené silnice

Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou. Kamiony nadále nemůžou ani na silnici první třídy číslo 56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Těžká nákladní vozidla nad 12 tun se musejí vyhnout rovněž úseku silnice 48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na přestavbě na dálnici.

Na Vyškovsku neprojedou kamiony po silnici mezi obcemi Drnovice a Podomí, která je uzavřená pro vozidla nad 12 tun. Jen se sněhovými řetězy je sjízdná na Orlickoústecku silnice první třídy číslo 11 přes Suchý vrch, kde se nepoužívá sůl.

Silničáři ráno kvůli sněžení zasahovali s veškerou technikou na Jindřichohradecku, Prachaticku a Táborsku. Sněhové jazyky byly v noci například na Domažlicku a nadále se tvoří také na Šumavě. Námrazu na vozovce silničáři zaznamenali například u Horušan nedaleko Přeštic nebo v okolí Horažďovic na Klatovsku.

Se sněhovými jazyky musejí řidiči počítat také na Svitavsku nebo na Opavsku, kde může být v některých místech také ledovka. Na dálnici D8 z Ústí nad Labem k hranici s Německem ležel ráno rozbředlý sníh a foukal silný vítr. Obdobná situace panovala na Děčínsku, kde měli problémy řidiči při cestě směrem na Nový Bor.

dbr, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme