Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Sníh a silný vítr odřízl Boží Dar

KARLOVARSKÝ KRAJ – Nevyjíždějte do této horské oblasti. 

AKTUALIZACE ZE DNE 16. 1. 2019:
Dnes v ranních hodinách byla zcela zprůjezdněna silnice č. I/25 vedoucí na hraniční přechod s Německem na Božím Daru. V odpoledních hodinách se otevřela i silnice č. II/219 od kruhového objezdu u hraničního přechodu na Božím Daru směrem na Klínovec. Současně se zprůjezdnily i komunikace vedoucí na osady Myslivny, Zlatý kopec a Rýžovna, ale pouze pro místní obyvatele, zásobování a IZS. Momentálně by měly být zprůjezdněny všechny uzavřené komunikace důsledkem povětrnostních podmínek v celém kraji.

AKTUALIZACE ZE DNE 15. 1. 2019:
Silnice od Abertamské křižovatky směrem na Boží Dar je v současné době stále uzavřena. Na místě jsou policejní hlídky, které zde řídí provoz a na Boží Dar vpouští pouze místní obyvatele, ubytované hosty, kteří zde mají zajištěné ubytování, zásobování a samozřejmě také Integrovaný záchranný systém.

AKTUALIZACE ZE DNE 14. 1. 2019:
Silnice č. 219 od Abertamské křižovatky směrem na Abertamy je v současné době do odvolání stále neprůjezdná z důvodu popadaných stromů. Stejně tak i silnice z Jáchymova na Boží Dar, a to z důvodu špatných povětrnostních podmínek, kdy fouká silný vítr a hrozí nebezpečí popadání dalších stromů. Uzavřená je i silnice III/2192 od obce Oldřichov směrem na Lužec. Doporučujeme řidičům a turistům, aby dnes raději do horských krušnohorských oblastí nevyjížděli.

AKTUALIZACE ZE DNE 12. 1. 2019:
Během pátečního dne 11. 1. 2019 byla zprůjezdněna další silnice, a to Jindřichovice - Háje.  Dne 12. 1. 2019 v brzkých ranních hodinách cca kolem 3:00 hodin byla uzavřena silnice  v úseku od Abertamské zatáčky po Plešivecké rozcestí, a to z důvodu popadaných stromů na komunikaci.

AKTUALIZACE ZE DNE 10. 1. 2019:
V současné době je silnice z Jáchymova na Boží Dar, až k hraničnímu přechodu s Německem, již zcela průjezdná. Prozatím zůstává uzavřena silnice od kruhového objezdu na Klínovec. Technika však v místě pracuje, aby i zde byl v co nejbližší době obnoven silniční provoz. V nočních hodinách byla uzavřena další silnice, a to z Bublavy na Klingenthal.

Špatné povětrnostní podmínky potrápily celý Karlovarský kraj. Nejkritičtější byla situace v Krušných horách především na Božím Daru. Vzhledem k tomu, že v této oblasti hustě sněžilo a foukal silný nárazový vítr, uvízlo v brzkých ranních hodinách v nafoukaných závějích nejméně 7 osobních vozidel, která byla zasypaná sněhem až po střechu. Přes hraniční přechod do Německa se z české strany nedalo projet. Na místě pomáhaly s vyproštěním vozidel hlídky z obvodního oddělení Jáchymov a Pernink a Horská služba. Traktory s pluhy udržovaly průjezdnost silnice celou noc. K ránu vítr zesílil a silnice od Abertamské zatáčky na Boží Dar byla zcela uzavřena.

video z vyprošťování zasypaných vozidel

V současné době jsou neprůjezdné další silnice:
Boží Dar – Klínovec
Zlatý Kopec
Abertamy – Boží Dar
Přebuz – Rolava
Jindřichovice – Háje

Od půlnoci došlo v Karlovarské kraji k několika haváriím vozidel, která převážně zapadla a řidiči si vyproštění řešili po vlastní linii. Kolem 2:35 hodin zapadl řidič mimo komunikaci u obce Květnová nebo o půl hodiny později řidička, která dostala smyk u Jáchymova. Policie řešila dopravní nehodu, která se stala kolem 1:00 hodiny na Svatém Kříži. Řidič vozidla značky BMW zde naboural do dopravního značení. Nahlášen byl kolem 02:30 hodin uvízlý kamion u Damic, který nemohl kvůli sněhové vrstvě kopec vyjet. Další uvízlý kamion byl ve 3:00 hodiny v Kynšperku nad Ohří. Řidič s nákladní soupravou zablokoval celou ulici Chebská, neboť v místě byla souvislá vrstva napadaného sněhu a i on nemohl silnici vyjet.

V současné době doporučujeme, aby řidiči vůbec nevyjížděli na Boží Dar, ani do oblastí, kde jsou kvůli špatnému počasí uzavřené silnice.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
9. 1. 2019

vytisknout  e-mailem