Hlavní obsah

Původně vojenský příbytek má nový účel - je z něj zahradní domek

Novinky, Jana Nesvadbová

Snad každý milovník válečné historie zná pojem Nissenova vojenská bouda. Ovšem i přesvědčení pacifisté už někdy jistě spatřili podlouhlé stavby z vlnitého plechu stočeného do půlkruhu. V polovině první světové války je navrhl jako ubytování pro vojáky kanadský důlní inženýr a důstojník Peter Norman Nissen. Jeho pravnuk George Nissen je pro nové století upravil a také pozměnil jejich účel. Proměnil je v zahradní domky.

Foto: Profimedia.cz

Zahradní verze obydlí pro vojáky si zachovala svůj hlavní charakteristický vzhled - připomíná obří rozpůlený plechový barel, který někdo položil na zem.

Článek

Původní prefabrikované boudy, navržené v roce 1916 pro britskou armádu Peterem Normanem Nissenem, se pro vojenské účely hodily přímo ideálně. Byly z dostupného materiálu a jejich stavba byla rychlá a nenáročná. Mobilní obydlí postavila secvičená skupina čtyř až šesti vojáků zhruba za čtyři hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním stavebním materiálem je stále prohnutý vlnitý plech, mocně jej ovšem doplnilo dřevo. Domek je rovněž zaizolovaný, aby jej bylo možno využívat po celý rok.

Designér a Nissenův pravnuk George Nissen společně s kolegou designérem Markem Lynchem usoudili, že příbytek připomínající rozpůlený plechový barel by si v novém tisíciletí zasloužil nový háv, a hlavně způsob využití. Řečeno moderním jazykem, dílu pradědečka vymysleli elegantní upgrade.

Foto: Profimedia.cz

Každý domek je možné přizpůsobit konkrétním požadavkům klienta, takže každý může vypadat úplně jinak. Jednou z možností je zařídit jej jako samostatnou zahradní kancelář.

Původně 11,5 metru dlouhý „tunel” zkrátili na necelé tři metry a také jej zúžili z pěti metrů na polovic. Snížila se tedy logicky i výška, a to na 2,5 metru.

Naopak zachovaný zůstal vlnitý plech jako materiál střechy. Z principu technologie stavby, i nová verze může být zbudována prakticky kdekoli, kde je rovný terén, nepotřebuje přípravu v podobě betonových základů a ve většině zemí také kvůli ní majitel nemusí žádat o stavební povolení.

Foto: Profimedia.cz

Domek nepotřebuje na pozemku přípravu v podobě betonových základů. Může stát buď rovnou přímo na zemi, aneb je možné jej vyzdvihnout nad úroveň terénu pomocí pilotů či sloupků.

Novinkou je zaizolování domku, a to ovčí vlnou. Jak designéři uvádějí na svých stránkách, místní anglická ovčí vlna je ošetřena plazmou, díky čemuž se stává nepoživatelnou pro živočišné škůdce. Přesto si však uchovává veškeré své přirozené kvality.

Dalším vylepšením je vložení pásu LED osvětlení do „hřbetu” střechy z vnitřní strany. V domku je díky tomu neustále spousta světla. K tomu přispívají i dvoukřídlé prosklené dveře zasazené do čelní strany. Interiér i část exteriéru jsou obloženy dřevem, dřevěná je rovněž podlaha.

Foto: Profimedia.cz

Původní Nissenovy válečné boudy zajišťovaly snadno postavitelné a zase rozebratelné přístřeší britským vojákům už za první světové války.

Velkou výhodou nové verze Nissenovy boudy je různorodost jejího využití, které se může v průběhu času měnit.

Stejně dobře může sloužit jako zahradní domek, ovšem také jako externí kancelář, hrací domek pro děti atd. Jeho pořizovací cena začíná v přepočtu na částce 379,5 tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Důstojník Peter Norman Nissen na archivním snímku. Když po první světové válce opouštěl armádu, odcházel s hodností podplukovníka.

A tak jediné, čím si zahradní domek vůči svému válečnému předchůdci „pohoršil”, je rychlost sestavení. Ze čtyř hodin se jeho stavba protáhla na tři dny. Za tu dobu ovšem z dovezených dílů na pozemku majitele vznikne plnohodnotný a plně fungující zahradní domek či kancelář. Včetně dovedení a zapojení elektrické a datové sítě.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám