Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

S únorem přijdou pořádné mrazy. Na Božím Daru pokračuje boj s kalamitou

Česko

  18:54
PRAHA - V nadcházejících čtyřech týdnech se budou teploty v Česku pohybovat kolem hodnot obvyklých pro tuto část roku. Nejteplejší má být příští týden, na začátku února se ochladí. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Město Boží dar vyhlásilo v pátek kalamitní stav. foto: Martin Stolař, MAFRA

„Předpokládáme, že období od 14. ledna do 10. února 2019 bude teplotně průměrné,“ oznámili meteorologové. Příští týden se budou teploty přes den pohybovat nejčastěji mezi minus jedním až plus čtyřmi stupni Celsia. V noci budou klesat většinou na plus jeden až minus čtyři stupně.

Na začátku února se ale ochladí. Podle odhadu meteorologů bude přes den kolem nuly a noci už budou mrazivé.

Ani z hlediska srážek by následující čtyři týdny neměly vybočovat z normálu. „Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat od šesti do 10 milimetrů, nejvyšší úhrn se předpokládá v prvním týdnu kolem 14 milimetrů,“ uvedl ČHMÚ.

Hasiči pomáhají odklidit sníh z cest ve městě Boží dar.
Silničáři nemají ze sněhové pokrývky takovou radost jako děti.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 14. lednem a 10. únorem je minus 1,1 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2002, kdy průměr činil 3,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, minus 9,5 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1963.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období. 

Boží Dar vyhlásil v pátek kalamitní stav

S velkým přívalem sněhu se potýká Boží Dar na Karlovarsku, nejvýše položené město v České republice. V krušnohorském lyžařském středisku platí od pátku kalamitní stav. S odklízením sněhu pomáhají hasiči. Město je pro auta turistů uzavřeno, pokud nemají vyhrazené místo k parkování.

Podle krajských hasičů na Božím Daru zasahují od pátečního večera hasiči z Karlových Varů i ze Záchranného útvaru Zbiroh. Za pomoci těžké techniky odklízejí sníh, který padá několik dní bez přestání. „Předpokládá se, že zásah potrvá celý víkend. O pomoc již požádaly i obce v okolí,“ uvedli krajští hasiči. Starosta Ostrova Jan Bureš přislíbil, že město zajistí stravování pro hasiče a policisty podílející se na likvidaci sněhu.

V Krkonoších zase hrozí v lesích kvůli mokrému sněhu pády stromů a větví. Turisté by měli zvážit výlety do lesů a nevstupovat pod zavěšené či nahnuté stromy zatížené mokrým sněhem. Riziko pádu stromů je největší v západních Krkonoších, pády stromů však hrozí po celých horách. Varování dnes vydala Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). V Krkonoších za poslední týden napadlo asi 90 centimetrů sněhu, celkem na hřebenech hor leží asi 1,5 metru.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...