Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Premiéra mezi elektronikou. Nový Mercedes CLA Coupé byl v Las Vegas v obležení

Ekonomika

  19:00
Las Vegas - Automobilka Mercedes-Benz překvapila na veletrhu CES nečekanou automobilovou premiérou. Namísto na autosalonu v Detroitu, který začíná zanedlouho, totiž novou generaci čtyřdveřového kupé CLA ukázala ve světové premiéře na největším veletrhu spotřební elektroniky.

Světová premiéra Mercedesu-Benz CLA Coupé na veletrhu CES 2019 foto: Luděk Vokáč, Lidovky.cz

Nová auta se na CESu sem tam objeví, ale většinou jde o různé elektromobily nebo hybridní vozy. Mercedes ale na CESu představil zbrusu novou generaci modelu CLA, tedy klasického kompaktního typu, který revoluční technikou neoplývá.

I když. CLA používá platformu nové generace kompaktního typu A, která je velmi vyspělá a která si zakládá mimo jiné i na bohatých možnostech konektivity. I CLA Coupé tedy dostává moderní kokpit, ve kterém hrají prim obří displeje a jehož palubní systém si zakládá na podpoře nejmodernějších digitálních platforem. Propojení s mobilním telefonem je pro CLA samozřejmostí, auto může mít i vlastní konektivitu a na ni navázané různé služby: včetně třeba podpory navigačního systému What3Words.

Světová premiéra Mercedesu-Benz CLA Coupé na veletrhu CES 2019
Světová premiéra Mercedesu-Benz CLA Coupé na veletrhu CES 2019

Možná i díky tomu byl Mercedes CLA Coupé na stánku automobilky tak obletovanou záležitostí. Ano, je to velmi krásné auto, tvary CLA jsou elegantní a výjimečně vyvážené. Interiér je moderní a luxusní a navíc vlastně velmi dobře funkční. O prostornost tu tentokrát nejde, CLA Coupé nebude mít bohatší nabídku místa, než kompaktní model A, zato nabídne mnohem větší porci stylu.

Malé auto to ale rozhodně není. Na délku měří CLA Coupé 4 688 mm (48 navíc oproti předchůdci), šířka narostla o 53 mm na 1 830 mm. Auto si ponechává nízký profil (1 439 mm). Že jde ale především o stylové auto dokazuje fakt, že navzdory nárůstu rozměrů se třeba zavazadlový prostor zmenšil o 10 litrů na 460 litrů.

Mercedes ale slibuje komfortnější jízdu a také celou řadu vyspělých jízdních asistentů, z nichž mnohé si berou za vzor nejluxusnější třídu S. Je tu tedy například i asistent pro změnu jízdního pruhu. Při premiéře ukázal Mercedes vůz v provedení CLA 250 se čtyřválcem o výkonu 165 kW (225 koní), nabídka motorizací by později měla vesměs kopírovat kompaktní typ A.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!