Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Závodním kamionem přejel divákovi nohu. Poté bývalého vítěze z Dakaru vyloučili

Sport

  16:52
Lima / Praha - Ruského závodníka Andreje Karginova vyloučili organizátoři z letošního ročníku Rallye Dakar. Karginov se totiž nevyhnul střetu s civilistou, kterého vážně zranil. Poté mu ani neposkytl první pomoc, a tým jej omlouval, že střet nezaregistroval. Šedesátiletý muž utrpěl při střetu s kamionem vážnou zlomeninu nohy.

Kamaz ruského pilota Andreje Karginova na letošním Dakaru. foto: ČTK

O případu informoval server gpfans.com.

Prokop se posunul na osmé místo v automobilech na 8. místo, čtyřkolkář Kubiena končí

Karginov byl po pěti etapách v soutěži kamionů třetí, dvě z etap (3. a 4.) dokonce ovládl se svým Kamazem. Dvaačtyřicetiletý Rus už jednou v Rallye Dakar zvítězil, a to konkrétně v roce 2014. Letos ale další vítězství nepřidá, protože jej organizátoři ze závodu vyloučili.

Nikoliv za nehodu, ale za to, že nezastavil a neposkytl první pomoc po střetu s mužem z Jihoafrické republiky, který se se skupinkou dalších diváků pohyboval v místech, kde neměl.

Situace v čase 5:03:

Situaci omlouval šéf ruského týmu Vladimir Chagin, který prohlásil, že Karginov ani nevěděl, že ke kontaktu došlo. „Andrej to přirozeně nemohl vidět, byl to výstup na menší kopec, a všechno co ve výjezdu vidíte, jsou obloha a vrchol toho kopce. O nehodě se dozvěděl až po příjezdu do týmového stanu,“ řekl Čagin médiím.

A jak k celé situaci podle šéfa Kamazu došlo? „Jelikož (Karginov) vedl skupinu v jednom z výstupů, na cestě se mu objevila skupina asi pěti diváků. Čtyřem se podařilo uhnout, ale poslední se zasekl v písku a nohu mu zachytilo zadní kolo vozu,“ uvedl Čagin.

Autor: