AMD | Procesory | Ryzen

Potvrzeno: procerory Ryzen 3000 jsou připraveny na osazení až 16 jader

Šéfka AMD Lisa Su ukázala během své přednášky na CES publiku první vzorek procesoru Ryzen 3000 vyrobeného na novém 7nm procesu. A ihned se začalo spekulovat, zda se pod IHS vejde i druhý 8jádrový čip, což by potvrdilo, zda se opravdu chystají 12 až 16jádrové procesory další generace. A redakce Guru3D přinesla první hmatatelný důkaz, že PCB procesoru je na druhý čip opravdu připravené, pouze jím není osazené.

AMD zřejmě nechtělo tuto informaci prozradit a strategicky s ni počkat na později, ovšem fotka z kolmého úhlu možnost rozšíření prozradila.

zen_2_ryzen_3000_sample.jpg
Prototyp procesoru Ryzen 3000 s jedním 8jádrovým procesorem a druhou volnou pozici pro další čip

Z fotky je patrné, že pod pravým horním čipem, který představuje 8jádrový procesor druhé generace architektury ZEN, je opravdu druhá pozice, která ovšem není osazena. To potvrzuje domněnky o tom, že AMD opravdu chystá pro další generaci procesorů procesory s více jak 8 jádry.

Potvrzují se tím i dřívější úniky informací, které informovaly o tom, že nejvýkonnější procesor třetí řady ponese rovnou 16 jader. Nyní je tedy potvrzeno, že je v silách AMD takový procesor opravdu vyrobit.

Diskuze (28) Další článek: Týden mobilně: Tomáš Holčík shrnuje mobilní hity veletrhu CES

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,