Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do Česka míří silný vítr, sněhová kalamita v Božím Daru i Jablonci trvá

  10:39aktualizováno  22:40
I celý víkend se některé výše položené obce v Česku potýkaly s přívaly sněhu. Zatímco v Jablonci nad Nisou se situace od pátku výrazně zlepšila, centrum Božího Daru zůstává přes nasazení těžké techniky pro dopravu uzavřené. Bez elektřiny jsou tisíce domácností. A do Česka míří silný vítr.

Na Božím Daru za poslední dny napadlo asi 25 centimetrů sněhu. V nejvýše položeném městě České republiky proto od pátku platí kalamitní stav a do odklízení sněhu se o víkendu zapojili hasiči (na jejich traktorbagr se podívejte zde). Na pomoc si přivezli speciální frézu z karlovarského letiště, určenou k odstraňování sněhu z přistávací dráhy.

Centrum Božího Daru přesto zůstává uzavřené pro motoristy, kteří nemají vyhrazená místa k parkování. „Žádáme, aby řidiči dbali pokynů dopravní policie. Parkoviště před vjezdem a naproti čerpací stanici jsou uklizena s dostatečnou kapacitou,“ apeloval starosta Božího daru Jan Horník (STAN). V

V neděli večer město navíc zakázalo vstup do obecních lesů, což platí i pro běžkaře. V pondělí se nebude lyžovat na Klínovci ani v Božím Daru. Kromě sněžení se totiž očekává silný vítr o síle orkánu, který se očekává v celých Krušných horách. 

Už během soboty se podařilo rozšířit místní komunikace v takovém rozsahu, že se na jejich strany může ukládat další odhrabaný sníh, uvedlo město na svých facebookových stránkách. 

Sněžná fréza a sáňky před božídarskou radnicí (12. 1. 2019)
Boží Dar vyhlásil kvůli sněhu kalamitní stav. (12. 1. 2019)
Město Boží Dar trápí přívaly sněhu, na pomoc přijeli hasiči ze Zbiroha a jejich...

Boží Dar trápí přívaly sněhu.

Všechny tři lyžařské areály ve městě Boží Dar byly v sobotu i neděli otevřené, ale běžkařům starosta doporučil zvolit jinou aktivitu. „Nedoporučujeme pohyb po běžeckých trasách, na které průběžně padají stromy a pohyb běžců je velmi nebezpečný,“ upřesnil.

Silnice se v Jablonci zlepšily, chodníky zatím ne

Výrazně lepší je po víkendu situace v Jablonci nad Nisou. Kalamitní stav, který město vyhlásilo ve čtvrtek, proto zřejmě v pondělí radnice odvolá.

Jablonecké technické služby odvezly z města 3800 tun sněhu. Obtížně schůdné jsou ale nadále chodníky, komplikace přetrvávají na sídlištích. „Pořád platí, že situaci s úklidem na sídlištích komplikují zaparkovaná auta. Je to taková kličkovaná a není to ideální,“ řekla mluvčí radnice Markéta Hozová. Nadále je možné parkovat na městských parkovištích zdarma.

Problémy způsobené počasím řeší i na dalších místech v Libereckém kraji. Dopoledne komplikovaly dopravu popadané stromy, které nevydržely nápor mokrého sněhu. Hasiči k nim vyjeli v 60 případech, řekla krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Nejvíce vyjížděli hasiči na Jablonecko a Semilsko.

Popadané stromy v některých částech země přerušily dodávky elektřiny. Bez proudu bylo dnes až18 000 odběrných míst, uvedla v neděli v poledne mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Problémy byly hlavně na Jablonecku a Semilsku v Libereckém kraji, na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji a v horských oblastech Karlovarského kraje. Po deváté hodin večer bylo bez proudu ještě zhruba 4 500 domácností.

Podle Holingerové by energetici chtěli opravy dokončit ještě večer. Opravy však může ještě zkomplikovat silný vítr. 

Radost z nového sněhu mají lyžaři. Do zimního střediska Bedřichov v Jizerských horách jich v sobotu ráno přijelo tolik, že zaplnili všechna parkoviště, a dopravu musela řídit policie.

Do Česka míří silný vítr

V neděli večer, v noci a v pondělí bude v celém Česku foukat silný vítr, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V nárazech může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Zejména na severních horách ale může foukat rychlostí až 110 kilometrů v hodině. 

Na většině území Česka by měl silný severozápadní až západní vítr zeslábnout v pondělí večer. Na východě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny ale bude silně foukat i v úterý.

Na horách by lidé měli omezit túry a zejména se nevydávat do hřebenových partií. Dbát zvýšené opatrnost by kvůli větru měli dbát také řidiči. Dobré je také upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky.

Čtvrt metru sněhu za 24 hodin

V nejvyšších českých horách Krkonoších napadlo za posledních 24 hodin čtvrt metru sněhu, za celý týden přibylo okolo 115 centimetrů. V neděli ráno pokrývalo hřebeny hor v průměru asi 160 centimetrů sněhu. „V Krkonoších nadále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice,“ informoval Robert Dlouhý v Horské služby Krkonoše. Loni na začátku druhé lednové dekády na hřebenech Krkonoš bylo 110 centimetrů sněhu a platil druhý lavinový stupeň.

Sníh tento týden podle Dlouhého padal při silném nárazovém jihozápadním a severním větru, který masy sněhu přemísťoval na závětrné svahy. V polohách pod 1000 metrů nad mořem pak padal sníh vlhký. „Sněhové profily vykazují malou až střední stabilitu. Mohou se vyskytnout laviny z nového sněhu a laviny deskové,“ uvedl Dlouhý.

Třetí lavinový stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. „Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až dolní části svahu,“ uvedl Dlouhý.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Nečekaná jména v eurovolbách. Brusel láká přítele Jonáka i třetího Okamuru

20. dubna 2024  15:56

Premium Každé volby se na zadních místech kandidátek objeví nějaké známé jméno, které byste v politice...

Ukrajina, Izrael, Tchaj-wan a... TikTok. V Kapitolu začalo ostře sledované jednání

20. dubna 2024  15:42

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině,...

Nehoda se sportovním veteránem na D10 přerušila na hodinu dopravu

20. dubna 2024  14:23,  aktualizováno  15:40

Nehoda dvou aut uzavřela před sobotním polednem dálnici D10 na 33. kilometru ve směru na Turnov....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...