Hlavní obsah

Pokud Karginov viděl, že diváka přejel, měl zastavit, říká Macík o hororu na Dakaru

Arequipa

Hrůzostrašný incident rychle oblétl celý svět. Třetí muž průběžného pořadí kategorie kamionů Andrej Karginov z Ruska přejel v dunách fanouška, který se pohyboval mimo vyznačená divácká místa. Tovární jezdec Kamazu pak byl z Rallye Dakar vyloučen, protože uháněl dál a zraněnému neposkytl pomoc. V soutěži tak nepokračuje vítěz dvou etap.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Rus Andrej Karginov na Kamazu během ćtvrté etapy Rallye Dakar.

Článek

Viděl Karginov, že diváka přejel, nebo neviděl? To je, oč tu běží... Během sobotního volného dne rozhodně bylo na Dakaru o čem diskutovat.

„Ohlasy jsou rozporuplné. Mám svých starostí dost, takže nechodím a neptám se ostatních. Budu tedy mluvit za náš tým," avizuje Martin Macík, pilot kamionu Liaz, jehož Sport.cz požádal o komentář.

„Na incident jsem se podíval. Je to jednoduché, pokud člověk, který kamaz řídí, věděl, že diváka přejel, tak měl zastavit. Měl vylézt a pomoci fanouškovi a čas by si mohl nárokovat nazpátek. Nic by se nestalo. Fanoušci stojí, kde nemají, tak je to všude," říká člen týmu Big Shock Racing.

„Pokud o tom nevěděl, což je také možné, v kabině to s vámi lítá sem a tam, tak je vyloučení blbé, protože se teď Karginov cítí ukřivděný. Je tady ale jury, samostatný orgán, který rozhoduje. V reglementu je, že pokud jste první u zraněného, jste povinen mu pomoci, ať jde o kohokoliv. Pokud jste druhá posádka, tak už povinnost nemáte a váš čas nemůže být nárokován. Tak je to v pravidlech," poukazuje Macík.

Foto: Racing Shock Big, ČTK

Pilot kamionu Liaz Martin Macík na Rallye Dakar.

Karginov podle oficiálního vyjádření týmu o kolizi s divákem neměl tušení.

Přejetý fanoušek vyvázl se zlomeninou

„Nevím, co zažil, co bylo v jeho hlavě. Už se to asi nikdy nedozvíme. Proč by se případně přiznával, má pokyny od týmu... Viděl jsem, že byli za divákem v nemocnici, přihlásili se k odpovědnosti. Určitě dobrý krok od Kamazu, ale může jít také o jejich taktiku, aby udrželi Karginova v závodě. Naštěstí jsou všichni živí, přejetý fanoušek vyvázl jen se zlomenou stehenní kostí," dodává Macík.

Český pilot, který si v úvodních etapách vedl velmi dobře, měl v pátek velké technické problémy, ulomil přední kolo a do cíle dojel s velkou ztrátou, navíc vynechal několik kontrolních bodů.

Macík byl nakonec vyloučen a v soutěži bude stejně jako Martin Kolomý pokračovat v odděleném hodnocení druhé části závodu, což pravidla od letošního roku premiérově dovolují.

Reklama