Kvůli popadaným stromům se nedá projet ani mezi Stříbrnou a Bublavou na Sokolovsku nebo Božím Darem a Klínovcem. Uzavřena je stále také silnice mezi Oldřichovem a Lužcem na Karlovarsku.

Úsek Boží Dar - Ryžovna - Myslivny - Zlatý Kopec je průjezdný pouze pouze pro záchranáře a místní obyvatele. Už v neděli silný vítr a vichřice na Božím Daru opět donutily silničáře uzavřít některé trasy. 

Na Božím Daru připadlo čtvrt metru sněhu a dál sněží, vjezd je stále zakázaný.
Na Božím Daru připadlo čtvrt metru sněhu a dál sněží, vjezd je stále zakázaný

Boží Dar také nedoporučuje pohyb po běžeckých trasách, na které taktéž padají stromy. „Průběžně sněží a od odpoledních hodin do půlnoci má podle ČHMÚ napadnout dalších 30 centimetrů nového sněhu,“ uvedl již v neděli starosta nejvýše položeného města České republiky Jan Horník.

Zákaz vstupu platí kvůli obavám z možného pádu stromů v okolí Božího Daru také do lesů. Především turisté by do oblasti dnes neměli jezdit.

V pondělí ráno například narazilo do stromu osobní auto na silnici I/64 mezi Hazlovem a Aší, vůz se po nehodě převrátil na bok. Silnice v nižších polohách jsou jinak s opatrností sjízdné.

Skiareál Klínovec
Kvůli vichru je zavřený Skiareál Klínovec i silnice v Rusové

Na západě Čech u České Kubice na Domažlicku nedaleko hranic s Německem narazil ráno mezinárodní rychlík do spadlého stromu. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Provoz na trati byl zastaven. Náhradní dopravu obstarají autobusy.

Jablonec zrušil kalamitní stav

Popadané stromy zkomplikovaly dopravu také na Liberecku a Jablonecku. Kvůli větru byla brzy ráno přerušena železniční doprava mezi Desnou a Tenvaldem.

Jablonec po čtyřech dnech zrušil kalamitní stav, který byl vyhlášen kvůli sněhové nadílce. Řidiči ale i nadále mohou na městských parkovištích nechat své vozy zcela zdarma. 

„Zcela neprůjezdná byla během neděle dne silnice 1/10 mezi Kořenovem a Desnou, kterou zablokovali kmeny stromů hned na několika místech. V pondělí ráno zde jednotky zasahovaly znovu. Také řidiči, kteří dnes jedou po silnici 1/14 musí být opatrní a obrnit se trpělivostí, hasiči tam likvidovali několik padlých stromů například u obce Poniklá nebo u Rokytnice nad Jizerou,“ doplnila tisková mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Potíže hlásí Ústecký kraj, zejména tedy jeho horské oblasti. Zde silný vítr a sněžení komplikují dopravu celý den. Policie dopoledne uzavřela hlavní tah z Chomutova do Německa přes Horu Sv. Šebestiána, kde kamiony zablokovaly silnici. Zavřená je také cesta u Křímova na Chomutovsku a frézy nasadili cestáři v Krušných horách. Potíže vystoupat na Moldavu na Teplicku mají dokonce i silničáři.

Orkán na Sněžce

V noci ze soboty na neděli napadlo na Božím Daru čtvrt metru sněhu. Starosta Horník vyzval řidiči, aby dbali pokynů dopravní policie.

V Karlovarském kraji bude dnes podle meteorologů nadále foukat silný vítr, na horách s nárazy až o rychlosti 110 kilometrů za hodinu. Skiareály v okolí Božího Daru kvůli výstraze meteorologů avizovaly, že dnes budou mimo provoz.

V noci se navíc opět zvýšil počet odběrných míst bez elektřiny. Už jich je 15 tisíc. Poruchy jsou hlavně na severu a západě Čech, informovala Česká televize (ČT).

Ilustrační foto.
Skiareál Hochficht bude celé pondělí mimo provoz

Nejsilněji vítr udeřil na Sněžce, kde v poryvech dosahoval až 130 kilometrů za hodinu. V nížinách meteorologové naměřili nejvíce v Dukovanech a v Náměšti nad Oslavou na Vysočině, a to shodně téměř 94 kilometrů za hodinu.

Varování před silným větrem platí na většině Česka až do večerních hodin. Na východě Čech a na Českomoravské vrchovině pak bude velmi silně fioukat i v úterý.

Problémy se signálem

Mobilní operátoři mohou mít na horách kvůli sněžení, námraze a silnému větru výpadky signálu. Problémy jsou zejména v Krkonoších a Krušných horách. Mobilní signál byl například u dvou ze tří operátorů nedostupný na Božím Daru. Vyplývá to z informací firem.

"Kvůli povětrnostní situaci existují místa, kde jsou momentálně mobilní služby nedostupné. Je to způsobeno výpadky dodávek energie či obdobným namrznutím jako na Božím Daru. Pokud to situace dovolí, naši technici námrazu odstraňují, kontrolují směrování antén, eventuálně instalují odolnější zařízení," řekla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Podle starosty Božího Daru Horníka v lokalitě nefungovaly dva ze tří mobilních operátorů (T-Mobile a O2). "Tyto dvě společnosti naprosto nezvládly od loňských Vánoc situaci a ani městu Boží Dar po urgencích nedaly vědět, že se na ně nemáme spoléhat. V praxi zažíváme skutečnost, že nejrychlejší spojkou je běžec. Z toho by mělo krizové řízení státu a Český telekomunikační úřad vyvodit nějaké závěry," podotkl. Operátoři v reakci uvedli, že zamrzlý vysílač zprovoznili minulý týden ve čtvrtek.

Vodafone podle Ondřeje Luštince z tiskového oddělení Vodafonu aktuálně eviduje výpadky napájení nebo případnou ztrátu signálu u malého počtu vysílačů, a to v řádu jednotek. "Přímo v Božím Daru výpadek neevidujeme, ale potíže mohou lidé mít v oblasti mezi Božím Darem a Jáchymovem," uvedl Luštinec.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v současné době nemá hlášený žádný incident, kdy by byla závažně narušena integrita sítě v ČR. "O lokálních výpadcích menšího rozsahu operátoři nemají povinnost ze zákona ČTÚ informovat. Pokud k nim na některých místech dochází, zpravidla jde o sekundární důsledek přerušení dodávky elektřiny vlivem povětrnostní situace," doplnil mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Lyžování ve SKI areálu Bílá v Beskydech.
Až do začátku února budou panovat průměrné teploty. Nejtepleji bude příští týden