V investiční skupině Miton, která za 18 let podpořila a vybudovala přes 20 internetových společností, Václav Štrupl založil a čtyři roky vedl e-shop s designovým nábytkem a doplňky Bonami.

Dnes se věnuje hlavně vyhledávání nových investičních příležitostí a tohle je kniha, která mu dala nový pohled na na to, jak se dál rozvíjet.

Čtěte také: Co stojí za úspěchem Yemiho A. D.? Rovnováha mezi vědou a duchovnem

Co? How to Change Your Mind od Michaela Pollana.

Proč? „Hodně z nás bojuje s různými duševními problémy. Není nám dobře, protože se málo známe a duševní zdraví pro nás není priorita.

Václav Štrupl

V byznysu je koncentrace všeho tohoto maximální, protože se přidává tlak na výkon, stres, zodpovědnost. Knihy, jako je tato, pomáhají k tématu přitáhnout větší pozornost a nastínit nové cesty. Já nemám pevnou hranici mezi prací a osobním životem a věřím, že když rosteme jako lidé, rosteme také jako lídři a manažeři.

Po kontroverzích v 60. letech a téměř padesáti letech naprostého vytěsnění přichází renesance výzkumu psychedelik a Michael Pollan, jako respektovaný autor knih o jídle a udržitelném stravování, toto téma komplexně uchopuje.

How to Change Your Mind popisuje historii a současnost psychedelik a jejich význam při zkoumání sebe a poznávání podstaty světa. Přijde mi jako přelomová kniha, protože popularizuje téma s obrovským potenciálem.

Pollan píše, že psychedelika přinášejí naději na řešení mnoha duševních zdravotních problémů, jako je deprese, úzkost nebo posttraumatická stresová porucha, se kterými si současná psychiatrie příliš neví rady. Zároveň mohou i papírově zdravým lidem pomoci se sebepoznáním a rozvojem empatie k druhým lidem a světu.“

Kdy? „How to Change Your Mind jsem poslouchal jako audioknihu letos na jaře v Berlíně, kde jsem trávil pracovní prázdniny. Prostředí pro podobnou tematiku jako stvořené.“

Je fascinující sledovat, jak se původně nezaujatý a objektivní novinář nedokázal ubránit tomu, aby psychedelika sám vyzkoušel.

Co přesně vás zaujalo? „Na knize se mi líbí kombinace detailního popisu historického a věcného kontextu s autorovými osobními zkušenostmi. Pollan se setkal se všemi významnými vědci, kteří se výzkumem psychedelik zabývají, a dokázal jejich poznatky předat přístupnou formou.

Zároveň je fascinující sledovat, jak se původně nezaujatý a objektivní novinář po mnoha rozhovorech s lidmi hluboce ovlivněnými zkušenostmi s psychedeliky nedokázal ubránit tomu, aby je sám vyzkoušel. Spoiler: Nelitoval.“

Jak? „Mým letošním objevem je právě vstřebávání obsahu přes audio. Ať už jsou to audioknihy z Audible, Audiotéky, nebo podcasty.

Líbí se mi, že při poslechu můžu chodit nebo řídit, nejčastěji tedy čtu při dlouhých procházkách nebo cestách autem.

Papírovou knihu a Kindle beru do ruky, když čtu beletrii, ta u mě tvoří ale bohužel jen 20 procent četby.“