Hlavní obsah

Machu Picchu utahuje opasky. Turisté už nemohou přijít, jak se jim zlíbí

Novinky, mšv

Peruánské Machu Picchu má od začátku roku striktnější pravidla pro návštěvníky. Ti si nyní musejí předem vybrat konkrétní čas, kdy chtějí incké ruiny navštívit, a pokud během té doby nestihnou přijít, nedostanou se dovnitř. Opatření by mělo přispět k regulaci návštěvníků, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Počet turistů se denně pohybuje kolem 5000.

Článek

Návštěvníci si od prvního ledna musejí zvolit konkrétní čas, v kterém chtějí památku navštívit. Pokud si vyberou například slot od 10 hodin, musejí dorazit nejdéle před 11. hodinou, jinak nebudou dovnitř vpuštěni. Turisté mohou navíc na Machu Picchu pobývat maximálně čtyři hodiny. Podobný systém funguje v řadě celosvětových památek, například v barcelonském chrámu Sagrada Familia, a bývá ještě více striktní.

Machu Picchu zavedlo vstupenky vázané k časovému bloku už v roce 2017, poté, co organizace UNESCO pohrozila zapsáním místa na seznam ohrožených památek. [celá zpráva] Počet návštěvníků se i tak denně pohybuje kolem 5000, což je o polovinu víc, než UNESCO doporučilo. Slavné incké ruiny také není možné si prohlížet bez průvodce, což je další opatření, které má snížit riziko ničení památky.

Vzhledem k novým regulacím také velmi vzrostla cena vstupného. Ze zhruba 1030 korun na 1550. Správa Machu Picchu nicméně doporučuje rezervovat si místa i s několikaměsíčním předstihem, aby se turisté do areálu vůbec dostali.

Na seznamu ohrožených památek organizace UNESCO Machu Picchu sice zatím není, je na něm ale 54 jiných míst. Z Evropy to jsou historické centrum Vídně, doky v Liverpoolu nebo středověké památky v Kosovu. Množství ohrožených míst je pak v Sýrii a vůbec nejvíce jich je v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám