Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Poslední půlrok. Petr Čech po sezoně ukončí kariéru

Kariéra Petra Čecha se chýlí ke konci. Dlouholetý reprezentační gólman se rozhodl ukončit svou úspěšnou hráčskou dráhu a po sezoně jí řekne definitivní sbohem. Poslední starty přidá v dresu londýnského Arsenalu.

Petr Čech
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

"Přemýšlel jsem dlouho, to rozhodnutí ve mně zrálo. A jsem přesvědčen o tom, že přichází ve správný čas. V létě to bude přesně dvacet let od chvíle, kdy jsem podepsal svoji první profesionální smlouvu. A patnáct let od mého příchodu do Anglie," uvedl Čech v prohlášení.

"Každý den své kariéry jsem věnoval sto procent tomu, abych byl platným hráčem svého klubu. V tom budu pokračovat také v následujících týdnech, z mého zápalu a koncentrace neslevím ani na minutu," dodal.

Šestatřicetiletý brankář chytal v Čechách i v Anglii. Během své kariéry prošel Viktorií Plzeň, Blšany, Spartou Praha, francouzským Rennes a londýnskou Chelsea. Bohatý fotbalový příběh uzavře v dresu Arsenalu.

"Svoje rozhodnutí jsem chtěl oznámit s předstihem, abych dal klubu i všem zainteresovaným osobám možnost včas reagovat. Jednoduché je to se mnou v tom, že rozhodnutí podobného charakteru nebudu měnit. Stejně jako jsem cítil správnost ukončení svého angažmá v národním týmu, jakkoliv jsem byl v dresu reprezentace šťastný, cítím to stejně také nyní. Fotbal v pozici hráče mi určitě chybět bude, třicet let je součástí mého života. Ale je správné umět odejít," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Brankář Čech po sezoně ukončí kariéru

Čech je rekordmanem Premier League v počtu vychytaných nul. Čtyřikrát vyhrál Premier League a Anglický pohár, tři vítězství má v Ligovém poháru. K jeho největším úspěchům patří triumf v Lize mistrů i Evropské lize, celkem devětkrát byl také zvolen Fotbalistou roku ČR a na svém kontě má rovněž dvanáct Zlatých míčů, které udělují čeští novináři.

Rekordmanem je také v české reprezentaci, za kterou nastoupil do 124 zápasů a vybojoval bronzové medaile na ME 2004. Již v roce 2002 připojil svůj zásadní podpis pod český zisk titulu evropských šampionů do 21 let.

Zkušeného gólmana čeká nabité jaro na několika frontách. "Udělám všechno pro to, abychom sezonu končili ziskem některé z trofejí. Právě to by byla ideální tečka. Veškeré další budoucí plány budu řešit až poté. Vím, že možností se přede mnou otevírá několik, nechám si vše pečlivě projít hlavou," uzavřel Čech

Platné rekordy Petra Čecha:

Nejvíc zápasů za českou reprezentaci (124)

Nejvíc čistých kont za českou reprezentaci (53)

Nejvíc čistých kont v Premier League (202)

Nejvíc čistých kont z českých brankářů v nejvyšších soutěžích (248)

Nejdelší série bez obdrženého gólu v české lize (903 minut)

Nejvíc ocenění Fotbalista roku ČR (9)

Nejvíc ocenění Zlatý míč roku ČR (12)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články