Hlavní obsah

Přes mobilní aplikace zaplatí lidé parkovné nebo nahlásí závadu

Téměř všechna okresní města v Jihomoravském kraji poskytují různé služby přes městské mobilní aplikace. Lidé mohou například zaplatit parkovné, nahlásit závadu nebo poslouchat hlášení místního rozhlasu. Přes aplikace mnohé radnice poskytují také turistické informace.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obyvatelé měst se v základních aplikacích mohou podívat na připravované akce, aktuality, úřední desku, kontakty nebo třeba oznámení o plánovaných odstávkách energií a dopravních omezeních. Podobné aplikace mají třeba ve Vyškově, Kuřimi nebo Boskovicích.

Mnohde využívají platformu Mobilní rozhlas. "Díky Mobilnímu rozhlasu umíme najít ztraceného psa klidně do třiceti minut," řekla starostka Popůvek Miluše Červená. Kromě Popůvek mohou využít rozhlas například znojemští, slavkovští a boskovičtí obyvatelé. "Mobilní rozhlas aktuálně využívá 501 lidí. To je asi pět procent obyvatel Boskovic," řekl boskovický referent pro styk s veřejností Jaroslav Parma.

Plné kontejnery a parkovné

Mobilní aplikace ZmapujTo obyvatelům měst umožňuje nahlásit různé závady na veřejném majetku, černé skládky nebo zatoulaná zvířata. Spolu s Mobilním rozhlasem je k dispozici obyvatelům většiny jihomoravských okresních měst. Brňané mohou pro tento účel využít aplikaci Brňáci pro Brno, která funguje podobně.

V posledních třech letech přibyly ve městech aplikace na placení parkovného. V Jihomoravském kraji ji lidem v roce 2016 nabídly Bučovice. V dalším roce následovaly Vyškov a Blansko, kde loni přibyla aplikace ukazující aktuální informace o obsazenosti parkoviště u vlakového nádraží. Od minulého roku lidé zaplatí parkovné mobilem i v Boskovicích.

Brňané mohou v aplikacích nahlásit plný kontejner nebo zaplatit parkovné pro rezidenty a abonenty. Obyvatelé Brna-sever mají k dispozici aplikaci pro rodiny s dětmi s názvem Průvodce severem, ve kterém najdou například přehled dětských hřišť. Aplikace Brněnských komunikací řidiče upozorní na blokové čištění.

Speciální aplikace pro akce

Kromě turistických průvodců pro mobilní telefony zřizují města i speciální aplikace pro některé akce, které pořádají. Časté jsou průvodce po vinobraních. V minulosti je nabídly Znojmo, Hustopeče a Mikulov. Při příležitosti Roku baroka v roce 2017 svou mobilní aplikaci získal i zámek Slavkov. Ve stejném roce mohli návštěvníci mikulovského letního kina pomocí mobilní aplikace Ctrl Movie rozhodovat o ději interaktivního filmu.

Kyjov ve spolupráci se Slovenskem provozuje aplikaci Kam u sousedů, která informuje obyvatele pohraničí o turistických cílech za hranicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám