Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford a Volkswagen oznamují detaily partnerství. Začne se společným pick-upem a dodávkou

David Bureš
Diskuze (5)
Dva staronoví partneři oznámili, že spolu vyvinou užitková vozidla a pick-up. Spolupracovat by následně mohli i v oblasti elektrických aut.

Na tu zprávu se čeká už od loňského roku, kdy automobilky Ford a Volkswagen daly poprvé najevo, že zvažují spolupráci. Dnes americký a německý výrobce detaily globální aliance konečně odhalili, když oznámili první formální dohody nové spolupráce. Na jaké společné projekty Fordu a Volkswagenu se můžeme těšit?

V první řadě půjde o spolupráci v oblasti užitkových automobilů. Ford a Volkswagen se dohodly na tom, že společně vyvinou dodávky a středně velký pick-up, které se na trh dostanou v roce 2022. V rámci aliance bude mít Ford na starosti vývoj a výrobu pick-upů pro obě firmy (tedy nástupce Amaroku a Rangeru), stejně jako vývoj a produkci větších dodávek určených pro evropské zákazníky. Naopak Volkswagen se postará o vývoj a výrobu „městské“ dodávky.

Společnými projekty chtějí obě firmy snížit své náklady. Společným vývojem ušetří jak na samotném vzniku nových modelů, tak na jejich produkci. Výsledek v tomto směru má být patrný už v roce 2023, na provozních výsledcích před zdaněním.

Pokud se tato spolupráce osvědčí, jsou výrobci ochotni společně pracovat i na dalších projektech. Vedení obou automobilek už podepsalo memorandum o porozumění, které bude zkoumat možnosti společných projektů v oblasti autonomních vozidel, mobilních služeb a elektromobilů. Detaily možné rozšíření globální aliance se můžeme dozvědět už v následujících měsících. Spekuluje se každopádně o tom, že by Ford mohl mít zájem o platformu MEB, vyvinutou Volkswagenem pro potřeby elektřinou poháněných aut.

Firmy se přitom nebrání tomu, že by případně globální alianci v budoucnu dále rozšířili i do dalších oblastí. Zatím každopádně platí, že automobilky se nebudou majetkově propojovat, ale zůstanou samostatnými subjekty. Alianci bude řídit společný výbor vedený šéfy obou automobilek, Herbertem Diessem za Volkswagen a Jimem Hackettem za Ford.

Není to přitom poprvé, co Volkswagen a Ford spolupracují. V minulosti společně vyráběly v portugalském závodu AutoEuropa velká MPV, Ford Galaxy, Volkswagen Sharan a Seat Alhambra.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
16. 1. 2019 09:27
Re: Vord
Jedna továrna, 2 motory
A nebo pickupy s motorem/y Ford a dodávky s motorem/y VW
Avatar - WinDiesel
16. 1. 2019 09:26
Re: Důležité je
Buď v klidu, nekvalita nemůže kontaminovat nekvalitu >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - curwasportiva
16. 1. 2019 06:04
Re: Vord
Bohate staci VORD >:D >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
15. 1. 2019 22:03
Důležité je
aby vozy VW nebyly kontaminovány americkou nekvalitou
15. 1. 2019 15:57
VWORD
Z toho by na poli dodávek mohlo vzniknout opravdu dobré dílo :yes:
Aktuální Transit skvěle jezdí ale vypadá krapet lacině. Z venku i zevnitř.
Transporter a jeho odvozeniny zase jezdí jak žebřiňák, ale tváří se k světu.