MENU
zdravy-zivot

8 príznakov, že vám nefungujú obličky. Rozmaznávajte ich, inak doplatí aj srdce!

Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

8 príznakov, že vám nefungujú obličky. Rozmaznávajte ich, inak doplatí aj srdce!

Ak ochorejú obličky, v tele sa zbierajú odpadové látky, v členkoch a pľúcach sa hromadia tekutiny, zvyšuje sa krvný tlak, rastie riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Vysoký krvný tlak súvisí s obličkovými ochoreniami natoľko, že podľa mnohých odborníkov by ho mal liečiť nefrológ, nie kardiológ.

Spojené nádoby

Obličky a srdcovo-cievny systém sú takmer ako spojené nádoby. Pri chronickom ochorení obličiek sa výrazne zvyšuje úmrtnosť na srdcový infarkt alebo na cievnu mozgovú príhodu. Naopak, k hlavným príčinám chronického ochorenia obličiek patrí vysoký krvný tlak. Ak teda chcete mať zdravé srdce a cievy, dobre sa starajte o svoje obličky.

Infarkt chodí podľa hodiniek. Nečakajte, fakt neprejde!

Riziko pre cievy a srdce

„Každý desiaty z nás má nejakú nefropatiu, teda chronické ochorenie obličiek bez toho, aby o tom vedel,“ konštatuje docent Martin Demeš, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre nefrológiu a primár I. internej kliniky SZU a UNB na Kramároch. Pritom už pacienti s miernym alebo so stredne závažným znížením funkcie obličiek by mali byť považovaní za pacientov s vysokým kardiovaskulárnym rizikom a podľa toho by sa mali liečiť.

Každý desiaty z nás má choré obličky. Nie ste to aj vy? 

Kde sa to začína?

Dilema, čo bolo skôr – choré obličky alebo vysoký krvný tlak, pripomína dilemu s vajcom a so sliepkou. Vysoký tlak je častým dôsledkom obličkovej nedostatočnosti, no zároveň môže byť jej príčinou, keďže likviduje celý cievny systém vrátane jemných krvných ciev v obličkovom systéme. Poškodené cievy potom nedokážu účinne filtrovať krv a zbavovať ju odpadových látok.

Poškodené obličky zase spätne zvyšujú krvný tlak. Preto je dôležité zistiť problém s vysokým krvným tlakom čo najskôr a riešiť ho zmenou životného štýlu, prípadne aj liečbou. Výsledkom by malo byť zníženie krvného tlaku tak, aby jeho hodnoty nepresahovali 130/80 mmHg.

8 príznakov, že vám nefungujú obličky. Rozmaznávajte ich, inak doplatí aj srdce!8 príznakov, že vám nefungujú obličky. Rozmaznávajte ich, inak doplatí aj srdce!
Zdroj: Shutterstock
Foto: Shutterstock 

Príznaky obličkovej nedostatočnosti:

  • častejšie močenie,
  • únava, ospalosť,
  • nechutenstvo,
  • opuchy rúk a nôh,
  • nesústredenosť,
  • bledá pokožka,
  • svalové kŕče,
  • vysoký krvný tlak.

Najskôr životospráva, lieky nakoniec

Normálny krvný tlak, a teda aj dobre fungujúce obličky, alebo naopak, sú u drvivej väčšiny z nás vecou životosprávy. „Žijeme v rýchlej dobe a máme pocit, že nie je čas správať sa zdravo. Ochorenia, ktoré sú príčinou poškodenia obličiek u väčšej časti pacientov, si často spôsobujeme sami nezdravým životným štýlom. Ale vysoký krvný tlak a cukrovka sú u mnohých korigovateľné úpravou životosprávy – schudnete, oddýchnete si, prestanete soliť, začnete sa hýbať,“ odporúča nefrológ a dodáva, že užívanie liekov by malo byť až poslednou voľbou, pretože aj chemické látky negatívne vplývajú na obličky.

Viac: 11 bežných zlozvykov, ktorými si ničíte obličky. Už prvý vás zaskočí 

40+

Zmeny, ktoré môžu ovplyvniť zdravie obličiek, sa začínajú okolo štyridsiatky. Bez liečby môže chronické ochorenie obličiek viesť k ich úplnému zlyhaniu. Vo veku 65 až 74 rokov postihuje každého piateho muža a každú štvrtú ženu. Nad 75 rokov ho už má polovica ľudí.

Obličkám škodí:

  • fajčenie,
  • lieky proti bolesti,
  • veľa soli,
  • bielkovinové diéty,
  • cukrovka,
  • nedostatočné pitie.
Obličky

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor