Hlavní obsah

Zásah v Nairobi skončil, obětí teroristického útoku je 21

– Nairobi • Aktualizováno

Nová střelba a výbuchy byly ve středu ráno slyšet při evakuaci luxusního hotelového komplexu v keňské metropoli Nairobi, na který v úterý zaútočili ozbrojenci ze somálské milice Aš-Šabáb. Útok si podle agentury AP vyžádal nejméně 21 obětí. Kromě toho zemřelo i pět útočníků. Mezi oběťmi je 16 Keňanů, jeden Brit, jeden Američan. Další tři mrtví pocházejí z jiných afrických zemí, jejich občanství nebylo upřesněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na hotel v keňském Nairobi zaútočili teroristéVideo: Reuters

 
Článek

Podle keňského listu The Daily Nation se útočníci zabarikádovali v pokoji v sedmém patře hotelu DusitD2, byli tam i civilisté. Keňský prezident pak prohlásil, že útočníci byli eliminováni. Dva lidé byli v souvislosti s útokem zatčeni.

Střelba a exploze byly slyšet ve středu brzo ráno během zásahu keňských bezpečnostních sil, a stále pokračují, uvedla ráno BBC. Silnější výbuch se ozval kolem sedmé ráno. Několik civilistů poslalo SMS, ve kterých žádali o zdravotní pomoc.

Podle listu The Daily Nation bezpečnostní síly pronikly do sedmého patra hotelu, kde se stále ukrývali hosté, a kde se zřejmě zabarikádovali útočníci. Zásah skončil ještě během rána.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta po po osmé hodině řekl: „Nyní mohu potvrdit, že bezpečnostní operace v Dusitu skončila a všichni teroristé byli eliminováni.” Hned však dodal: „Budeme hledat každou osobu, která (do toho) byla zapojena. Jsme zemí řízenou zákony, právem a předpisy, ale jsme také národem, který nikdy neodpustí těm, kdo ublížili našim dětem.” Podrobnosti k zásahu proti teroristům neuvedl.

Agentura Reuters napsala, že ještě kolem 1:30 se v místě ozývala střelba, tedy více než 12 hodin poté, co útok radikálů z Aš-Šabábu začal. V tu chvíli bylo údajně asi 150 osob vyprovázeno z jedné z budov, kde předtím nalezly útočiště. Jeden ze záchranářů uvedl, že mnoho dalších lidí ještě zůstávalo uvnitř. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bezpečnostní kamera zachytila útočníky před hotelem v Nairobi

V úterý v deset večer přitom ministra vnitra Fred Matiang´i prohlásil: „Situace je pod kontrolou a oblast je bezpečná.“

Keňské ministerstvo vnitra také uvedlo, že se lidi, kteří se ukrývali v komplexu s hotelem, bankami, kancelářemi a restauracemi, podařilo evakuovat. Z hotelu se podařilo zachránit přes sto lidí, třicet z nich skončilo s neupřesněnými zraněními v nemocnici.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Člen bezpečnostní jednotky vyvádí návštěvníky hotelu v Nairobi

Útok na hotel

Koordinovaný útok na komplex DusitD2 začal v úterý výbuchem nálože v autě na parkovišti před jednou z jeho budov. Následně se sebevražedný atentátník odpálil ve vstupní hale hotelu a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech.

Žena pracující v sousední budově řekla agentuře Reuters, jak útok začal: „Uslyšela jsem střelbu a pak začali lidé utíkat se zvednutýma rukama. Někteří vběhli do banky, aby si zachránili životy.“

Bezpečnostní kamery zachytily čtyři těžce ozbrojené muže, jek vstupují do hotelu a střílejí. Podle některých zpráv hotel navštívili už před několik dny, aby si obhlédli terén.

Patnáct mrtvých těl

Do márnice na předměstí Chiromo bylo již v souvislosti s útokem dopraveno 15 těl, přičemž jedna oběť podle Reuters pochází ze Spojených států a další z Británie. Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že jednou z obětí je Američan.

Foto: Brian Iganga, ČTK/AP

Keňští vojáci prohledávají návštěvníky hotelu v Nairobi.

Reklama

Výběr článků

Načítám