Když jsem se ostříhala, otec mě zbil. Saúdská Arabka vylíčila, proč utekla ze země

Simona Fendrychová Simona Fendrychová
16. 1. 2019 6:33
Osmnáctiletá Raháf Mohamed Kunúnová má za sebou dramatický útěk ze Saúdské Arábie, který svět prostřednictvím sociálních sítí sledoval takřka v přímém přenosu. Nyní o riziku i životě ve své bývalé zemi poprvé promluvila s novináři.
První rozhovor s mladou Saúdkou, která utekla od rodiny | Video: Reuters, František Grossmann

"Chtěla jsem se osvobodit od zneužívání. Chtěla jsem být nezávislá," řekla v rozhovoru pro australskou stanici ABC poté, co získala azyl v Kanadě. Právě do Austrálie původně mířila. Získala vízum, koupila si letenky, ale během přestupu v Bangkoku jí thajské úřady sebraly pas. Hrozila jí deportace. Raháf Kunúnová se zabarikádovala v hotelu a odmítala vyjít ven.

"Rozhodla jsem se, že radši ukončím svůj život, než abych byla donucena vrátit se do Saúdské Arábie," přiznala v rozhovoru.

"Doufám, že můj příběh povzbudí další ženy, aby byly statečné. Také doufám, že dá podnět ke změně zákonů, když to teď vidí celý svět. Tohle může přinést změnu," doufá Saúdská Arabka.

Novinářům objasnila, co přesně ji k útěku z domova i ze země vedlo. Studovala prvním rokem na univerzitě. Její otec je guvernérem, tedy významnou osobností s poměrně velkou mocí. A to nejen politickou. Měl moc i nad osudem své dcery.

Ženy jsou před zákonem na úrovni dětí

"Nemohla bych si vzít muže, kterého bych chtěla. Bez povolení jsem nemohla ani do práce," vysvětlila s tím, že i doma byla jako ve vězení. Otec ji zbil a zamkl v pokoji například jen kvůli tomu, že si ostříhala vlasy.

Lidskoprávní organizace upozorňují, že ženy v Saúdské Arábii mají málo práv a před zákonem jsou v podstatě něco jako děti. Mužští opatrovníci o jejich osudu rozhodují od dětství až po dospělost. Nejprve je to otec nebo bratr, později tuto roli přebírá manžel.

Ženy od mužů potřebují povolení k cestování do zahraničí, ke svatbě, v některých případech i k vyhledání lékařské péče. Raháf Kunúnová proto využila chvíle a utekla, když byla s rodinou v Kuvajtu.

Rodina se jí zřekla

"Čekala jsem, že vrazí do hotelu a unesou mě," myslela si, když odmítala opustit hotel v Bangkoku. Psala dokonce dopis na rozloučenou a připravovala se na nejhorší. Když se dostala do Kanady, její rodina se jí zřekla. "Zříkáme se takzvané Raháf Mohamed Kunúnové, naší psychicky labilní dcery, která projevila tak urážlivé a hanebné chování," zaznělo ve veřejném prohlášení.

"Rozrušilo mě to. Jak se mě může rodina zříct, když jsem jen chtěla být nezávislá," reagovala na to Kunúnová.

Azyl nakonec získala v Kanadě díky Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Dokumenty byly vyřízené během sedmi hodin. "Můj život byl v ohrožení a měla jsem štěstí, že mě přijali tak rychle," říká dívka, která připomíná i osudy dalších uprchlíků, kteří takové štěstí nemají.

"Myslím, že ze Saúdské Arábie bude utíkat stále více žen. Obzvláště když neexistuje žádný systém, který by je zastavil," myslí si.

Video: Raháf Mohamed Kunúnová se zabarikádovala v hotelu v Bangkoku

Mladá saúdskoarabská žena se zabarikádovala v hotelovém pokoji. Utekla před rodinou | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy