Plíšková se blíží modelu Šarapovové. Trenérky v ní probouzí žár, chválí Wilander

Miroslav Harnoch Miroslav Harnoch
16. 1. 2019 6:41
Je bývalou světovou jedničkou bez vyhraného grandslamu, každý rok odborníci řeší, když už to přijde a Karolína Plíšková ovládne jeden z podniků velké čtyřky. Někdejší švédská tenisová hvězda Mats Wilander předpovídal, že Češka zvedne velkou trofej už loni, v odpovědích pro Aktuálně.cz nyní přiznává, že se z rodačky z Loun stává trochu jiná hráčka než v minulosti.
Karolína Plíšková
Karolína Plíšková | Foto: Reuters

Aktuální ženská světová osmička letos ještě nepoznala porážku, vyhrála turnaj v Brisbane a zvládla i první kolo Australian Open proti krajance Karolíně Muchové. Pro Wilandera je ale podstatné, jak k vítězstvím došla.

Na prvním turnaji sezony si několikrát nevolala na pomoc trenérku, ani když prohrála set a přesto pak dokázala zápas ovládnout. "Myslím, že dospívá jako hráčka. Naučila se být agresivní a neubíjet sama sebe, když se jí zrovna nedaří," uvedl nynější televizní expert Eurosportu.

Podle vítěze sedmi grandslamových turnajů stojí za progresem české hráčky práce nového ženského trenérského dua Rennae Stubbsová a Conchita Martínezová. Právě druhou jmenovanou Španělku má Plíšková, vzhledem k televizním povinnostem australské koučky, v Melbourne k ruce.

"Obě trenérky Karolíny jsou vášnivé a ohromně zapálené pro tenis. Je vidět, že jí pomohly přinést do hry trochu emocí a zájmu," myslí si Wilander.

Právě absenci výrazu a větší zápal pro hru odborníci české tenistce často vyčítali. Nyní se i často povzbuzuje se zaťatou pěstí a ve vypjatých momentech si i zakřičí české "pojď".

"Tohle mi u ní vždycky chybělo k tomu, aby se přiblížila hře Šarapovové, která je pětinásobnou grandslamovou šampionkou. Karolína má momentálně lepší servis než Maria, zlepšila i pohyb, ale rozdíl je v chování," říká Wilander.

Ruská tenisová megastar řádí na okruhu od roku 2001 a trofeje má ze všech čtyř největších turnajů sezony. S Plíškovou mají společnou nejen výšku, ale i podobný styl hry od základní čáry podpořený výborným podáním.

"Šarapovová se naučila soupeřky zastrašovat už jen tím, jak na kurtu působila. Karolína se v tomto ohledu lepší," pochválil ji Švéd.

Sice mu nevyšla loňská předpověď, že Plíšková v sezoně ovládne minimálně jeden z grandslamů, pořád ale Češce věří. 

"Grandslam může vyhrát, ale musí ukázat tu touhu hlavně ve dnech, kdy se jí tenisově zrovna moc nedaří. Je snadné mít zápal, když vám to jde, ale horší, kdy se na kurtu trápíte," dodává.

Plíšková je každopádně v Melbourne teprve na začátku cesty. Ve druhém kole ji nyní čeká americká překážka Madison Brengleová.

 

Právě se děje

Další zprávy