Británii jsme z EU vyhnali my Východoevropané

Není to samozřejmě tak, že by Velká Británie odcházela z Evropské unie jen kvůli rozšíření na východ. Ale je to zcela určitě jeden z hlavních důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit

Brexit | Foto: Frank Augstein | Zdroj: ČTK/AP

Velká Británie neunesla to, že svoboda pohybu přinesla migraci milionů lidí ze střední a východní Evropy do Velké Británie, která jako jedna z prvních zemí Evropské unie otevřela svůj pracovní trh Polákům, Baltům či Čechům.

Oproti jednomu milionu Poláků není sto tisíc Čechů v Británii závratné číslo, ale v českých poměrech je to číslo obrovské. Číslo, které přibližně odpovídá velké emigrační vlně po srpnové okupaci v roce 1968, byť samozřejmě motivace této vlny byla zcela rozdílná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luboš Palata: Británii jsme z EU vyhnali my Východoevropané

Buď jak buď, Spojené království tuto poslední verzi invaze na ostrovy neuneslo. Neuneslo to jeho obyvatelstvo, u něhož Poláci či Lotyšové budili výrazně větší odpor než obyvatelé bývalých britských kolonií.

Britové hlasovali pro brexit před více než dvěma roky hlavně kvůli tomu, aby se už nekontrolovatelný příchod Východoevropanů nemohl opakovat a mohl být ze strany britské vlády jednostranně ukončen.

Varšava, Budapešť a Praha

Když se podíváme na dohodu s Evropskou unií o brexitu, o níž v úterý večer britský parlament hlasoval, pak jejím hlavním viditelným výdobytkem je právě ukončení imigrace z naší části unie. Premiérka Theresa Mayová to před časem kouzelně zdůvodnila, že až brexit nastane, přestane mít polský zedník přednost před indickým programátorem.

My, faktičtí viníci či záminka brexitu, máme dvě možnosti. Můžeme se samozřejmě urazit, že pro britskou premiérku je výš nějaký kvalifikovaný Ind než málo kvalifikovaný Čech nebo Polák.

Anebo se můžeme snažit vzít si z důvodů brexitu ponaučení a zamyslet se sami nad sebou. Nad tím, proč se 30 let po listopadu 1989 žije v naší části Evropy tak špatně, že lidé tu hlasují nohama a odchází do bohatší ciziny. A žije se tu špatně nejen po materiální stránce, ale špatně fungují i naše státy, kvalitou demokracie, vymahatelností práva počínaje a sociálním systémem nekonče.

Jde přitom o hodně. Jde o to, že naše velmi pomalé přibližování se ke standardu západní Evropy, v případě kvality demokracie dokonce znatelný propad, Evropská unie nemusí unést.

A Velká Británie může být první, a ne poslední zemí, která bude radši volit odchod z unie než v ní být s námi. Protože, ještě jednou, hlavním důvodem, proč Británie může z unie skutečně odejít, není Brusel, ale Varšava, Budapešť a Praha.

Autor je redaktorem Deníku

Luboš Palata Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme