Kurdové nechtějí bezpečnostní zónu na severu Sýrie. ‚Turecko není neutrální,‘ tvrdí

Syrští Kurdové nesouhlasí s tím, aby byla na severu Sýrie, tedy na území obývaném hlavně Kurdy, zřízena bezpečnostní zóna zajišťovaná Tureckem. Informovala o tom agentura AFP. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý uvedl, že zřízení takové zóny navrhl americký prezident Donald Trump. Má být až 30 kilometrů široká a zřídit ji má Turecko. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu řekl, že Moskva s návrhem nesouhlasí.

Damašek/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští bojovníci SDF při dobývání přehrady Tišrín na severu Sýrie. Syrian Democratic Forces jsou kurdsko-arabské milice, které se zasloužily nejvíce o porážku takzvaného Islámského státu. Jejich rozhodující složkou jsou kurdské milice YPG.

Kurdští vojáci na severu Sýrie | Foto: Lenka Klicperová

Pro Kurdy Trumpův plán znamená, že by zóna byla na území, které jejich milice vybojovaly nad teroristickou organizací Islámský stát a které obývají Kurdové.

‚Zničíme Turecko hospodářsky.‘ Trump varoval Ankaru před útokem na kurdské jednotky v Sýrii

Číst článek

Turecko považuje kurdské milice za teroristy a nepřeje si, aby působily u jeho hranic. Pohrozilo ofenzivou proti nim, zatímco Trump oznámil, že ze severu Sýrie stáhne americké vojáky.

„Mezi Tureckem a severem Sýrie může být demarkační linie, kterou zajistí mírové síly OSN. Cokoli jiného je nepřijatelné. Turecko není neutrální a nemůže být garantem bezpečnosti,“ prohlásil ve středu kurdský politik Aldar Chalíl.

Edrogan popřel invazi do Sýrie. Turecko podle něj nechce obsazovat další území na severu země

Číst článek

Trump v neděli ve svém tweetu pohrozil Turecku ekonomickým zničením, pokud na Kurdy v Sýrii zaútočí. V pondělí večer hovořil telefonicky s Erdoganem a navrhl, aby Turecko zřídilo na hranici bezpečnostní zónu.

Lavrov ve středu prohlásil, že kontroly nad územím na severu Sýrie by se měl ujmout syrský režim. „Jsme přesvědčeni, že optimálním a jediným spravedlivým řešením je předání tohoto území pod kontrolu syrské vlády, syrské armády a jejich administrativy,“ řekl Lavrov na středeční tiskové konferenci.

Ruský ministr také sdělil, že by se toto téma mělo dostat na program Erdoganova setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Schůzka se má konat koncem ledna.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme