Hlavní obsah

Na hry bez gamepadu. Virtuální realita se bude ovládat očima

Novinky, mif

Nejrůznější helmy pro virtuální realitu jsou fenoménem dnešní doby, jak koneckonců bylo patrné už minulý týden na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Zde také společnost HTC kromě zbrusu nového headsetu představila novou technologii ovládání virtuálních helem.

Ukázka ze hry MLB Home Run Derby VRVideo: archív tvůrců

 
Článek

Ovládání nejrůznějších helem pro virtuální realitu je velmi krkolomné. Možnosti jsou v podstatě jen dvě. Buď pouze sedíte a konzumujete obsah – například filmy, nebo musíte mít v ruce ovladače a pomocí tlačítek dělat různé úkony, které se následně promítnou do virtuálního světa.

Společnost HTC však v Las Vegas ukázala, že to jde dělat i jinak. Představila totiž technologii Vive Pro Eye, která bez nadsázky otevírá nové obzory. Pracovat v prostředí virtuální reality je totiž možné pouhým pohybem očí.

Především pro hendikepované

Nová technologie má za cíl především zpřístupnit virtuální realitu hendikepovaným lidem, jasně nicméně ukazuje, že ovladače nebudou do budoucna potřeba ani pro běžné uživatele. Na výstavišti se ukázaly například i hry, které je možné ovládat pouhým pohledem.

„Díky sledování pohledu očí můžeme nabídnout MLB Home Run Derby VR bez potřeby ovladačů. Nyní mohou veškerá menu ovládat pomocí očí,“ prohlásil na akci Jamie Leece, mluvčí americké baseballové ligy Major League Baseball.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry MLB Home Run Derby VR

Celá technologie je ale zatím ještě v plenkách. Pro širší uplatnění na ni budou muset zareagovat samotní vývojáři, kteří uzpůsobí ovládání svých titulů pro standard Vive Pro Eye.

Na veletrhu CES představila společnost HTC také nový headset Vive Cosmos. Ten je zajímavý především tím, že ke svému provozu nepotřebuje žádné lasery ani jinou externí jednotku, vtáhnout uživatele do virtuálního světa totiž tento systém zvládne jen s pomocí speciálních kamer. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Vive CosmosVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám