Hlavní obsah

Spojené státy se snaží narušit strategickou stabilitu, varuje Lavrov

– Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Spojené státy z pokusu poškodit strategickou stabilitu ústupem od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), napsala ve středu agentura Interfax. Rusko je podle jeho slov připraveno o smlouvě nadále jednat.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Spojené státy dávají opakovaně najevo, že hodlají od smlouvy uzavřené v roce 1987 odstoupit, protože Moskva ujednání nedodržuje a testuje nové rakety, které jsou v rozporu se smlouvou. Pentagonu rovněž vadí, že smlouva se nevztahuje na třetí státy, které touto výzbrojí disponují, zejména na Čínu a Írán.

„K naší velké lítosti byly ruské konstruktivní návrhy, které by umožnily Spojeným státům na úrovni odborníků zjistit, jaká je skutečně raketa 9M729, o níž mají podezření, že porušuje parametry stanovené smlouvou INF, odmítnuty. Spojené státy přišly s připravenou pozicí, která byla ultimátem. Jednou z podmínek bylo pod americkým dohledem zničit tuto raketu, její odpalovací zařízení a veškeré související vybavení,“ řekl Lavrov na výroční tiskové konferenci ruské diplomacie.

Lavrov přesto doufá, že Spojené státy přistoupí k odzbrojovacím dohodám odpovědně a navzdory všem problémům se podaří dohodu zachránit. „Jsme připraveni přijmout takové kroky, abychom rozptýlili americké obavy, pokud jde o dodržování této smlouvy,“ řekl Lavrov.

Odůvodnění, proč chtějí USA od smlouvy odstoupit, spočívá podle Lavrova pouze v tvrzení americké strany, že „Rusko smlouvu porušuje na rozdíl od Spojených států“. Washington chce podle Ruska přitom pouze ospravedlnit vývoj vlastních raket.

V Ženevě se v úterý konaly konzultace ruských a amerických expertů o smlouvě INF, které pro obě strany skončily zklamáním, protože žádný pokrok nepřinesly. „To všechno vede k prohloubení vzájemné nedůvěry a k militarizaci zahraniční politiky,“ varoval Lavrov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám