Hlavní obsah

Průvod Prahou připomněl výročí Palachova upálení. U kytic od Babiše byly kritické vzkazy

– Praha • Aktualizováno

Jednou z akcí, kterou si lidé v hlavním městě ve středu připomínají 50. výročí tragického činu Jana Palacha, je průvod se světly. Více než tisíc lidí se večer vydalo z Václavského na Staroměstské náměstí. Akci pořádá iniciativa Milion chvilek společně s projektem proti totalitě Mene Tekel.

Záznam: Pietní akce u příležitosti 50. výročí upálení se Jana Palacha Video: ČTK

 
Článek

V 18:00 přišlo na shromáždění k místu, kde se Palach přesně před 50 lety zapálil, aby vyburcoval spoluobčany z letargie po srpnové okupaci, několik stovek lidí. Další účastníci se přidávali.

V úvodu akce zazněla československá hymna. Lidé si přinesli vlajky České republiky a Evropské unie. Někteří drželi v rukou svíčky a louče.

Ať už nemusí být žádné lidské pochodně

Předseda pořádajícího spolku Mikuláš Minář uvedl, že Palachův čin promlouvá k lidem i dnes. „Proto jsme se rozhodli omezit projevy na řeč symbolů, řeč světla, řeč ticha a řeč květin,” uvedl. Vyzval také k minutě ticha za Palacha i další „lidské pochodně”. Doufá v to, že se tak krajní čin už nebude muset opakovat. Historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek poté shrnul historii Placha a jeho následovníků.

Student filosofické fakulty Jan Palach se v lednu 1969 upálil na protest proti rezignaci většiny společnosti po okupaci ze srpna 1968.

Akce byla pořádána s mottem: „Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí,” což jsou slova, která Palach pronesl v rozhovoru s lékařkou, která s ním rozmlouvala den po jeho činu.

Palacha a jeho čin po celý den připomínal program na Václavském náměstí. Vedle hudebních vystoupení zazněly vzpomínky pamětníků i dobové záznamy a projekce.

Aktéři Palachova týdne apelovali na občanskou odpovědnost

Palachův čin rezonoval v roce 1989. Účastníci takzvaného Palachova týdne v lednu 1989 odpoledne přečetli na pražském Václavském náměstí stanovisko při příležitosti výročí sebeupálení Jana Palacha. V proslovu apelovali na občanskou odpovědnost, kterou chápou jako Palachův odkaz. Na pódiu na náměstí se sešli Dana Němcová, Jana Marco, David Němec, Petr Placák a Alexandr Vondra, kteří byli zatčeni během demonstrací z Palachova týdne od 15. do 20. ledna 1989.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lidé si 16. ledna 2019 u Národního muzea v centru Prahy připomínali 50. výročí upálení Jana Palacha.

"Svým činem, který neměl v našich krajinách obdoby, nastavil Jan Palach nově laťku hrdému, nepoddajnému, nebojácnému, nikomu a ničemu nepoklonkujícímu češství a vyzval nás k odpovědnému občanství," řekla Němcová.

Další vzpomínkové akce se konaly i jinde v metropoli a v dalších městech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzpomínková akce na Jana Palacha se 16. ledna 2019 konala také v Liberci.

U Babišových kytic byly kritické vzkazy

Ke kytici premiéra Andreje Babiše (ANO) u Palachovy pamětní desky na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy někdo položil vzkaz kritizující Babišovu předlistopadovou minulost i současné chování. Nepodepsaný komentář vytištěný na archu papíru považuje za výsměch, že květiny na památku studenta, který se před 50 lety upálil, posílá „bezskrupulózní normalizační komunista spolupracující s StB” a „podnikatel, který jen a jen pro svůj zisk tento národ morálně láme”.

Podobný, ale stručnější komentář o Babišovi se objevil i u květin, které premiér zaslal na Václavské náměstí k místu, které symbolicky připomíná Palachův čin.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vzkaz neznámého autora kritizující předlistopadovou minulost i současné chování Premiéra Andreje Babiše u květin, které premiér zaslal na Václavské náměstí

Reklama

Výběr článků

Načítám