Boží Dar zprůjezdnil komunikace a odvolal kalamitní stav, Zlatý Kopec zůstává nadále nedostupný

Město Boží Dar ukončilo kalamitní stav vyhlášený v pátek kvůli nezvladatelnému silnému sněžení a později i kvůli silnému větru. Do nejvýše položeného města v České republice ale dál platí zákaz vjezdu všem vyjma místních, záchranářů a lidí s vyhrazeným parkováním. Zrušení kalamitního stavu přišlo poté, co se v úterý podařilo zprůjezdnit všechny hlavní silnice do Božího Daru a provoz zahájily i lyžařské areály.

Boží Dar Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor s frézou odstraňoval sníh ze silnice mezi Prostřední Bečvou a Pustevnami na Vsetínsku.

Sněhová kalamita v Česku (ilustrační foto) | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

Kalamitní stav trval šest dní, avšak neprůjezdná zůstává silnice na Zlatý Kopec. Zákaz vjezdu do města pro motorová vozidla kromě místních obyvatel, zásobování, záchranných složek a hostů s předplaceným parkováním bude podle starosty Jana Horníka (STAN) platit do konce zimní sezony.

„Vstup do obecních lesů a na běžecké trasy nacházející se v lese na správním území města je i nadále zakázán. Běžecké stopy se budou upravovat pouze ve volném nelesním prostoru na loukách kolem města,“ informoval starosta města.

Boží Dar vyhlásil kalamitní stav. Do města mohou autem jen rekreanti se zajištěným parkováním

Číst článek

Silničáři už před polednem obnovili průjezd na silnici z Božího Daru na Neklid a Klínovec, řekl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka. Ráno kolem 7:30 byla otevřena silnice na Boží Dar, která patří k hlavním tahům do Německa.

Zlatý Kopec stále zasněžen

Už v úterý silničáři zprůjezdnili část silnice z Božího Daru směrem na Ryžovnu až k Myslivnám. „Je tam vodárna a vypadávala tam elektřina. Bylo nutné tam dopravit agregát, jinak by Boží Dar byl bez vody,“ řekl Bulka.

Nyní pracují na zprůjezdnění silnice k osadě Zlatý Kopec. Lidem, kteří tam nemají nemovitost, ale zatím nedoporučují se tam vydávat. Průjezd zatím není možný ani na vrchol Klínovce.

Podle Horníka chybí pouze zprůjezdnění silnice na Zlatý Kopec, která je posetá spadanými stromy. „Osady Myslivny, Ryžovna a Zlatý kopec jsou konečnými místy bez parkovacích ploch, kde se nebude dát projet nikam dál až do konce zimy, takže upozorňujeme řidiče, aby do těchto míst vůbec nejezdili,“ uvedl Horník.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme