Hlavní obsah

Mayová vyzvala představitele britských stran k dalšímu jednání o brexitu

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová by ráda jednala s představiteli všech stran a dohodla se s nimi, jak dál pokračovat v otázce brexitu. K jednání vyzvala především ty strany, které její dohodu vyjednanou s EU odmítly. S některými představiteli těchto stran už se sešla. Řekla to ve středu v noci poté, co její vláda ustála hlasování o nedůvěře. Na brexitu Mayová trvá.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová při nočním vystoupení

Článek

„Vyzývám poslance stran, aby se mnou spolupracovali. Je čas dát osobní zájmy stranou,” řekla Mayová.

Podle ní je potřeba dotáhnout brexit do konce, protože země se v roce 2016 rozhodla, že z EU odejde a lidé i v dalších volbách volili strany, které měly v programu to, že výsledek referenda budou respektovat.

„Věřím, že je mou povinností splnit vůli britského lidu a EU opustit,” řekla.

V minulých hodinách se Mayová sešla s představiteli skotských nacionalistů nebo liberálních demokratů, kteří v úterý hlasovali proti dohodě. Vyzvala ke schůzce vlády a všech stran, kde by se jednalo o dalším postupu.

Nebudou na ní labouristé. Jejich šéf Jeremy Corbyn, ten už řekl, že se s Mayovou nesejde, pokud veřejně nevyloučí, že by Británie z EU odešla bez dohody.

Mayová nic takového ale v prohlášení neřekla. Uvedla pouze, že pro jednání s labouristy jsou dveře stále otevřené.

Britský parlament v úterý večer drtivě odmítl dohodu, kterou Mayová uzavřela s EU. Unie řekla, že o další dohodě už jednat nebude. Ve hře je tak stále tzv. tvrdý brexit, ale také odložení vystoupení země, ke kterému by mělo dojít 29. března. Mluví se i o dalším referendu.

Anketa

Měla by podle vás Velká Británie uspořádat nové referendum o brexitu?
Ano
47 %
Ne
53 %
Celkem hlasovalo 3206 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám