Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Soukup chce útočit na politiky, místo toho dal facku občanům

Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
Foto: Instagram

Jaromír Soukup se několik měsíců prezentoval jako (samozvaný) moderátor, nakonec se ale ukázalo, že o tento post mu vlastně nikdy nešlo. Neuvěřitelně zadlužený ředitel televize Barrandov si pouze vyšlapal cestu ke své politické kandidatuře, kterou zavaří hlavně menším stranám. Jeho snahy něco změnit stálice na tuzemské vládnoucí scéně neohrozí.

Jaromír Soukup ohlásil, že zakládá politické hnutí s demokratickým názvem List Jaromíra Soukupa. Můžeme se jen domnívat, kdo jej povede, a stejně tak můžeme pouze odhadovat, co by se stalo, kdyby se Soukup po první celostátní konferenci nestal jeho předsedou.

Zdá se, že hodně předbíháme, ale bude opravdu zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet na české politické scéně nové hnutí, které postavilo svůj program na vykradení programu jiných stran a na věcech, které lidé chtějí slyšet.

Podobná situace zde nastala před lety, kdy se do hledáčku médií dostal majitel Agrofertu Andrej Babiš. Říkal lidem, co chtěli slyšet, sliboval změny, které žádali, a oni mu věřili, protože jako milionář by přece neměl důvod v politice krást. 

Probíhající vyšetřování ohledně dotací zatím není ukončeno a bylo by předčasné a neetické spekulovat, jestli bohatí kradou či nikoliv, otázkou ale zůstává, jaké úmysly potom budou u kandidáta, který se do politiky žene se stamilionovými dluhy.

Soukup má podporu svého média, což mu nahrává do karet stejně jako Babišovi. Problém totiž spočívá v tom, že dokud není někam zvolen, může mít médií kolik chce a střet zájmů nikdo řešit nebude. Tedy ne do takové míry, aby se televize Barrandov a dalších novin a časopisů musel vzdát. Soukup to ví, a na tom si také zakládá.

Soukup si šlapal cestu

Najednou to do sebe vše zapadlo. Styl, jakým vedl Soukup své pořady, bude nově prezentovat jako lídr politického hnutí. Navenek se bude tvářit jako bojovník za práva lidí, co je skutečným úmyslem ale zůstane zahaleno tajemstvím.

Bohužel, ani navenek vlastně zatím není nic vidět. Hnutí ještě nemá program, pouze pár bodů, které jsou populistické a ne nepodobné tomu, což dnešní politický trh nabízí. Trestní odpovědnost politiků je věc, kterou prosazuje vícero hnutí, hojně za ni bojovala například SPD. A jak vidno, zatím neuspěla. 

Lze se proto domnívat, že Soukup by mohl dopadnout podobně. Tomu nahrává i fakt, že zbytek myšlenek, které hnutí zatím prezentovalo, jsou spíše zbožná přání, než skutečný program. Ostatně stačí se na ně jen podívat.

Soukup chce například postavit před soud politiky, kteří "nám zdražují život". V době, kdy se Česko má ekonomicky nejlépe za poslední dobu, kdy rostou důchody i minimální mzda a daně se prakticky nehýbou, je to opravdu velmi pádný důvod, proč nové hnutí volit...

Tím ale program Soukupovy strany nekončí. Chce například zavírat ty, kteří jsou zodpovědní za vysoké ceny mobilních tarifů. V tu chvíli by musel dát zavřít celou vládu, protože právě ta na návrh ministra průmyslu a obchodu rozhoduje o Radě Českého telekomunikačního úřadu. No a samozřejmě vedení tuzemských mobilních operátorů.

Pokud Soukup uspěje, bude zkrátka potřeba postavit více věznic. Jeho hnutí totiž ještě nefunguje ani den a už je patrné, že se bude pohybovat na pomezí zájmu občanů, protože na to slyší každý volič, a zájmu Soukupa samotného.

Pravděpodobně ale s touto myšlenkou neuspěje. Česko je rozdělené, o čemž svědčí nedávná volba prezidenta, kterého zvolila polovina lidí a druhá polovina by volila kohokoliv jiného, než Zemana. V případě ambicí například do Sněmovny ale nebude stát proti stařičkému politikovi, pro kterého je druhá prezidentská pětiletka pravděpodobně posledním politickým činem.

Bude stát proti politickým hnutím a stranám, které nabízejí komplexní a pestrý program. A pokud bude chtít Soukup vyhrát, bude muset porazit například stranu, kterou volí podnikatelé a ekonomicky zdravější lidé (ODS), stranu, kterou volí mladí (Piráti) nebo stranu, kterou volí lidé nespokojení (ANO).

Pro Soukupa se tak jako jediná cesta nabízí tlak na nejpalčivější problémy běžných lidí, což se neobejde bez vykrádání programů jiných stran. To ostatně můžeme pozorovat už nyní. Namísto toho, aby naplnil své ambice a bojoval o křeslo premiéra, ale ještě více zamotá hlavu voličům populistických stran a ještě více roztříští politickou scénu.

Výsledky předvolebních průzkumů ukáží nejlépe, jak moc bude mít Soukup šanci uspět, pravděpodobně ale Babišových stabilních 30 procent moc neohrozí, a ani u dalších dvou subjektů, které se umístily za ANO v posledních sněmovních volbách, ztráta voličů nehrozí. Bát by se měla SPD, komunisté nebo ČSSD, které by reálně mohly přijít o procenta. Na to, aby Soukup od základu změnil politickou mapu, to ale stačit nebude. 

Neopomíjejme ani variantu, že Soukup nechce kandidovat na prezidenta (teď, nedomnívejme se naivně, že to jednou nepřijde) nebo do Sněmovny, ale do Evropského parlamentu. V tu chvíli sice nedává smysl snaha o odpovědnost politiků a nižší tarify apod., ale na druhou stranu by to bylo zřejmě menší zlo. Prostě bychom Petra Macha vyměnili za Jaromíra Soukupa. Europoslancům je prakticky jedno, kdo se k nim otáčí zády, smát se lze komukoliv. 

Témata:  Jaromír Soukup politika komentář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy