Hlavní obsah

Chytrá elektronika zaplaví obchody

Novinky, mif

Minulý týden se konal v americkém Las Vegas největší veletrh spotřební a výpočetní elektroniky CES 2019. Ukázaly se na něm tisíce nových produktů, prim přitom hrály chytré domácí spotřebiče.

Foto: mif, Novinky

Chytrá lednička od Samsungu

Článek

O tom, že chytré už dávno nejsou pouze telefony, se snažily návštěvníky výstaviště přesvědčit stovky různých společností. Nechyběli ti nejznámější světoví výrobci, jako jsou společnosti Panasonic, Sony či Samsung, představily se ale také menší firmy, které se na trhu s chytrou elektronikou snaží teprve prorazit.

Není to tak dávno, co jsme se ptali, kolik lidí má chytrý telefon. Dnes se karta obrátila a místo toho zjišťujeme, kdo ho zatím ještě nemá. A právě smartphony jsou klíčem ke všemu, jak ukázala letošní výstava.

Právě chytré telefony analyzují naše běžné denní aktivity. A to ať už samotné smartphony, nebo za pomoci chytrých hodinek či nejrůznějších fitness náramků.

Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Především tedy v chytrých domácích spotřebičích.

Foto: mif, Novinky

Chytré reproduktory od společnosti Alibaba

Ovládání z druhého konce planety

Jde například o přístroje, které umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím telefonu nebo tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

K čemu je to všechno dobré? Uživatelé si mohou nechat pomocí podobných zařízení automatizovat některé rutinní úkony, a tím zpříjemnit bydlení. Třeba topení se samo může vypnout ve chvíli, kdy otevřete okno. Vrata garáže se zase otevřou přesně v okamžik, kdy přijíždíte před dům, a chytrý senzor dovede i sám vypnout přívod vody, pokud pozná, že praskla trubka.

Chytré jsou lednice, pračky i sporáky. Uživateli poradí, co uvařit, a dokonce objednají i potřebné suroviny.

Stejně tak je možné na dálku klidně i vařit. Chytré trouby pohlídají teplotu a mobil dokonce díky kameře také ukáže, jak to vypadá uvnitř a zda už není potřeba pečínku vyndat. Mimochodem chytré trouby poradí, jak vařit, aby to zvládl opravdu každý. Může doporučit recepty na základě toho, kolik máme času. Může také pomoci koordinovat více receptů, aby se třeba nestalo, že přílohy budou nedovařené, když se příliš zaměříme na hlavní jídlo.

Inteligentní lednice dovede zase upozornit na to, když docházejí nějaké suroviny. Dokonce je díky napojení na internet dovede sama objednat, aby je zásilková společnost doručila domů.

Zní to jako sci-fi, ale přesně takové chytré spotřebiče zaplaví v nadcházejících týdnech a měsících obchody. Výrobci svorně uvádějí, že většinu takových přístrojů uživatelé vlastně ani nepotřebují. Je to ale stejné jako s automobily – než byly vynalezeny, lidé je také nepovažovali za důležité. A jak si někdo zvykne na pohodlí, které novinky nabízejí, zpravidla už se nespokojí s ničím jiným.

Foto: mif, Novinky

Chytré spotřebiče v podání Samsungu

Éra internetu věcí

Všechny tyto novinky spadají do kategorie IoT(Internet of Things, česky internet věcí). Jde tedy o chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde také o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Foto: mif, Novinky

Chytrý může být už i obojek pro psy.

Právě množství spotřebičů připojených k internetu se každý rok dramaticky zvyšuje. I to ukazuje, jak moc populární chytré přístroje z kategorie IoT jsou.

Desetitisíce nových produktů

Letošní ročník veletrhu CES přilákal statisíce návštěvníků, v prostoru o rozloze 830 tisíc metrů čtverečních se prezentovalo na 4500 vystavovatelů a desítky tisíc nejrůznějších produktů. Veletrh pořádala, stejně jako každý rok, asociace Consumer Technology Association (CTA), která dříve vystupovala pod zkratkou CEA. Jde o největší akci svého druhu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám